Vita:Hastingsi csata

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Középkori témájú szócikkek (születő besorolás)
Hadtudományi szócikkek (születő besorolás)

A cikket én fogalmaztam.


Ezt a kritikát kaptuk az Index Sajtóbaromságok c. rovatában[szerkesztés]

… azaz itt:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9008173

Az Index Cinematrix rovatában Hamlet közli, hogy a hastingsi csatavesztés oka az, hogy Harold királyt nyílvesszővel szemenlőtték. Kétségkívül szemenlőtték, de ha nem a wikipédia általa is belinkelt hatsoros szócikkéből tájékozódna, akkor tudná, hogy addigra már az angolszász sereg két szárnyára állított tapasztalatlan és fegyelmezetlen népfelkelőket szétverték, mert kitörtek a védelmi alakzatból, mikor a normannok cselvetésből, vagy zavarodottság miatt visszavonultak a támadásból. A két szárny pusztulása után már csak a housecarlok csapata védelmezte a királyt egy dombra szorulva, ameddig a normann hadigépezet meg nem törte az ellenállást. Harold azonban a szemenlövés után is irányította a csapatait mindhalálig.

A csatavesztés legfőbb oka az volt, hogy a korábban északon partraszállt viking inváziós hadat szétverő seregének gyalogos része lassabban haladt dél felé és Harold elég türelmetlen volt, hogy ne várja be őket, hanem lovas kíséretével elvágtatott a partraszálló normannok hada elé. Dél-Angliában aztán sebtében összeszedte a helyi népfelkelőket gyalogságnak, s azok élén egy alacsonyabb harci értékű sereggel döntő csatát vállalt a normannokkal szemben, holott erre nemigen sürgette különösebb ok. Ha bevárja a vikingek ellen már bizonyított gyalogságát, akkor valószínűleg nem ez lesz a végeredmény. Így egy támadásra eleve alkalmatlan sereggel vette föl a küzdelmet, s a népfelkelők megbuktak a profi katonákból összeálló normann lovagsereggel szemben.

http://index.hu/kultur/cinematrix/hirblog/2008/12/22/gyorshirek_harom_film_is_keszul_a_hastingi_csatarol/


Valóban bővítendő, mindazonáltal ha a t. kommentelő értené, amit olvas, észrevenné, hogy a szócikk nem állítja, hogy az angolok azért vesztettek volna, mert a király szemét átlőtték. – Winston vita 2008. december 23., 12:00 (CET)Válasz

A T. kommentelő ezt nem állítja. Azt állítja, hogy az Index újságírója így értette a dolgot. (Ez persze lehet, hogy dettó nem így van, csak fogalmazni nem tud az ipse, de hát ez újságíróknál szinte követelmény.)

Ami félreérthető, azt félre is értik:

P/c vita 2008. december 23., 12:52 (CET)Válasz

Átírtam, így talán nem értik félre.

De akinek füle van a hallásra, hallja.

Winston vita 2008. december 23., 13:16 (CET)Válasz