Vita:Harsányi János

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt *feridiák 14 évvel ezelőtt a(z) Harsányi János 1995 májusában írt önéletrajza témában
Ez a szócikk témája miatt a Zsidóságműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Zsidósággal kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

"... Raile Jakab jezsuita szerzetesnél bujdosott a Mária utcai kolostor pincéjében. Eközben előadásokat hallgatott a Katolikus Hittudományi Főiskolán. 1946-tól filozófiát hallgatott, 1947-ben doktorált,..." Hogyan lehet pinceben bujkalas kozben foiskolai eloadasokat hallgatni??? 46-tol filozofiat HALLGAT, s 47-ben mar doktoral is ... hmmm ... a doktoratus kozben nem 'hallgat' a 'tanulo' hanem kutat. Ugyanis a doktoratus elnyeresehez egy kutatast kell eredmenyesen elvegezni.

"1950-ben Ausztráliába emigrált, ahol három évig gyári munkásként dolgozott. 1954-1956-ban a Brisbane-i Egyetemen közgazdaságtant tanított." HUH?? Harom evig nem tud mast csak munkaskent dolgozni. Azutan hirtelen egyetemi tanar lesz.

"1938-ban érettségizett a Fasori Evangélikus Gimnáziumban. 1942-ben gyógyszerészi oklevelet szerzett Budapesten" - s 44-tol munkaszolgalatos, majd bujdosott. Mikor es hol tanult kozgazdasagot, meghozza olyan szinten, hogy tanitani tudta az egyetemen??? "1956-ban Rockefeller-ösztöndíjat kapott a Stanford Egyetemre. Kenneth Arrow mellett 1958-ban közgazdasági doktorátust szerzett." Tehat 2 evvel AZUTAN kapott kepesitest, hogy BEFEJEZTE az egyetemi tanarkodast.

Hmmmm .... valami nincs itt rendben. Jok ezek a evszamok, adatok? Soha nem dobaltak az egyetemi allasokat Ausztraliaban mindenfele kepzetlen jelentekezo utan.


Harsányi János 1995 májusában írt önéletrajza[szerkesztés]

Első közgazdasági Nobel-díjasunk szócikkével szerintem is több minden nincs rendben, az pontosításokat és kiegészítéseket, az pedig elmélyült munkát kíván. Mivel Harsányi János 1920-ban született, és 2000-ben hunyt el, jövőre kétszeresen is évfordulós lesz, akkor fogok a részletekre rátérni. Most a róla 1995-ben megjelent és 2003-ban újra kiadott első magyar nyelvű könyvből idézem Harsányi professzornak egy rövid önéletrajzát:

Curriculum vitae

Budapesten születtem 1920. május 29-én. Édesapámnak patikája volt Zuglóban. A fasori Evangélius Gimnáziumba jártam, ahol elsőrendű nevelésben részesültem. 1937-ben érettségiztem, és ugyanakkor első lettem matematikából az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen.

Szerettem volna tudományos pályájra menni, de szüleim rábeszéltek, hogy gyógyszerészetet tanuljak, hogy majd átvehessem édesapám patikáját. 1944-ben behívtak munkaszolgálatra. A német megszállás utolsó két hónapjában a jezsuita atyák mentették meg az életemet azáltal, hogy menedéket adtak nekem a pesti rendházukban.

1946-ban újra beiratkoztam a pesti egyetemre, és 1947-ben doktorátust szereztem filozófiából és szociológiából. Az 1947-48-as tanévben Szalai Sándor professzor Szociológiai Intézetében voltam tanársegéd. Ott ismertem meg Klauber Annit, aki pszichológia szakos egyetemi hallgatónő volt, és később a feleségem lett.

De 1948 nyarán le kellett mondanom a tanársegédi állásomról, mert közismert marxizmusellenes nézeteim lehetetlenné tették a helyzetemet. Anni volt az, aki ezek után meggyőzött arról, hogy el kell hagynunk a kommunista Magyarországot, ha valaha is tudományos munkát akarok végezni. Azóta is egész életemben nagy segítségemre volt rendkívüli gyakorlati érzéke és osztatlan támogatása minden nehézségben.

Végül is 1950 áprilisában léptük át illegálisan az osztrák határt. Több hónapos várakozás után bevándorlási engedélyt kaptunk Ausztráliába. 1950 december végén jutottunk el Sydneybe. Az első három év nagy részében Sydneyben mint gyári munkás dolgoztam, de közgazdaságtant tanultam esténkint a sydneyi egyetemen. Ugyanis rájöttem, hogy jobban érdekelt az elméleti közgazdaságtan precíz logikai struktúrája, mint a szociológia.

1953-ban megkaptam az M. A. egyetemi fokozatot, és 1954 elején kineveztek közgazdasági előadónak a Brisbane Egyetemre. Ott kezdtem el játékelmélettel foglalkozni. 1956-ban egy Rockefeller-ösztöndíjat kaptam. Ez lehetővé tette, hogy feleségemmel együtt két évig tanuljunk a Stanford Egyetemen Kaliforniában, és hogy ott közgazdaságtani doktorátust szerezzek.

1958-tól 1961-ig az ausztráliai nemzeti egyetemen dolgoztam Canberrában. Utána 2 1/2 évig Detroitban voltam professzor. Végül is 1964-től 1990-ig a Berkeley egyetemen Kaliforniában voltam professzor, 1990-ben mentem nyugalomba.

Tudományos munkámat megosztottam a játékelmélet és az utilitariánus etika továbbfejlesztése, valamint filozófiai problémák között. Négy könyvem és majdnem száz tudományos cikkem jelent meg nyomtatásban.

Tagja vagyok mind a két amerikai tudományos akadémiának.

1994-ben megkaptam a közgazdasági Nobel-díjat a részlegesen informált játékokra (games with incomplete information) vonatkozó munkámért, amely erősen hozzájárult ahhoz, hogy az utolsó húsz évben a játékelmélet a matematikai közgazdaságtannak általánosan használt fontos kutatóeszközévé vált.

Harsányi János"

In: Harsányi János - A játékelmélet Nobel-díjasa. Szerk. Nagy Ferenc. Bp.: Akadémiai Kiadó, 1995. p. 17-18.

Üdv: – *feridiák vita 2009. október 31., 17:50 (CET)Válasz