Vita:Gettó

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Alensha 17 évvel ezelőtt a(z) Ma már nemcsak a zsidó negyedre használják témában
Ez a szócikk témája miatt a Zsidóságműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Zsidósággal kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

"1944-re, mintegy 60.000 zsidó maradt a gettóban, és a varsói civil lakossággal együtt felkelést robbantottak ki, hogy átvegyék az uralmat a németektől a főváros felett.

A tervük sikerült, ám csak rövid ideig: az oroszok időközben elérték a Visztulát, ám nem segítettek a felkelőknek, és a lengyel Honi Hadseregnek – hagyták, hogy Varsó elvérezzen, hogy a háború után az ő segítségükkel kerüljön hatalomra az általuk támogatott szovjetbarát kormány."

Ez nem igaz! A Gettólázadás és a Varsói felkelés (Powstanie Warszawskiego, PW) két különböző időben történt. A zsidók 1943. április 19.-én robbantották ki a felkelést a gettóban, amit a németek (27 nap után) május 15.-én vertek le. A Varsói felkelés ezzel szemben 1944 augusztus 1.-én robbant ki - amikor gettó már nem is létezett, az egész város romokban hevert a bombázásoktól és a szovjetek valóban a Visztula túlpartján várakoztak. Október 2.-ig tartott. A zsidók és krónikásaik szeretik összemosni a kettőt és kisajátítani, azt is, amihez közük nem volt. A szerző vagy zsidó történelemhamisító vagy egyszerűen csak buta.


Ma már nemcsak a zsidó negyedre használják[szerkesztés]

Szerintem már magyarul is használják más etnikumok által lakott városrészekre is. Ganxsta Zoli, meg a többi rapper nem a zsidónegyedről énekelnek, mikor hogyaszongya pl.: "Itt van Dopeman papa a nyócbó', a nyomorult gettóból" etc.

Vagy lásd még pl, fekete gettó, cigány gettó stb.-- nyenyec  2006. december 27., 15:37 (CET)Válasz

Magyarul én cigánygettóra alkalmazva hallottam először, jóval később tudtam meg, hogy eredetileg zsidók városrészeire használták. (Kéretik ezt a megjegyzést nem a Miskolcról kialakult sztereotípiák alátámasztásául értelmezni.)Alensha üzi 2006. december 27., 16:35 (CET)Válasz

Hát ez a cikk nagyon hiányos. Kiegészítené valaki? (Anonímusz)