Vita:Genti János lancasteri herceg

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Viktorhauk 15 évvel ezelőtt a(z) Csonk-e még? témában
Ez a szócikk témája miatt a Középkorműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Közepesen fontos Ez a szócikk közepesen fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Hkoala (vita), értékelés dátuma: 2008. március 15.
Középkori témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Nem a címszóhoz tartozik[szerkesztés]

"Egy pogány skandináv törzsfőnek, Rollónak egyenes ági leszármazottja. Rolló 911-ben viking csapatával elfoglalta a meggyengült Nyugati Frank Királyság északi részét – hozzávetőlegesen a régi roueni érsekség területét – amely ezt követően Normandiai Hercegséggé alakult. Rolló utódai közül Fattyú Vilmos – a későbbi Hódító Vilmos – 1066-ban lerohanta és elfoglalta Angliát, francia követőit a helyi uraktól elvett földekre telepítette. A 12. század közepén Hódító Vilmos családja házasság révén egyesült egy másik előkelő észak-franciaországi családdal, a Plantagenetekkel akiknek jelképe három sárga leopárd volt. A családnak a lancasteri ága, melyet Gaunt alapított és amely 1399 – 1471 között ült az angol trónon, a 14. században a fenti jelképhez saját szimbólumaként egy vörös rózsát tett hozzá."

"A Plantagenetek hagyományosan istenfélők, hagyománytisztelők, művészetkedvelők voltak. Családi hagyományaik szabták meg viselkedésüket és értékrendjüket. I. Edward idejére a Plantagenetek ősi, franciaországbeli birtokaik nagy részét elvesztették. Csak egy keskeny sáv maradt meg a nyugati peremvidéken, ami nem volt 100 mérföldnél szélesebb. (Gascogne). III. Edward, John of Gaunt apja felélesztette igényét ősi birtokaira, ezzel kirobbantotta százéves háborút."

"A fejadót soha nem szedték be, a munkabérek maximálásáról is letettek. A Lancesterek 1471-ig uralkodtak, akkor a York dinasztia lépett a helyükre. Gaunt egyik unokája Tengerész Henrik, Portugália hercege, aki megalapozta a nyereséges afrikai rabszolga kereskedelem helyét Európa tengerentúli expanziójának előkészítésében."

"A portói bor és a portugál cherry mai is az angol úri osztály kedvenc itala. A portugál királyi család tisztában volt azzal, hogy soha nem lesz képes meghódítani az erős és gazdag Kasztíliát. Henrik herceg vezetésével inkább dél felé fordultak, Afrika nyugati partvidéke felé. Ők vetették meg aztán a rabszolga kereskedelem alapjait. A portugál admirálisok arra építettek, amit Gaunt unokája, Tengerész Henrik kezdett el. 1498-ben Vasco da Gama megkerülte a Jóreménység –fokát és elérte India nyugati partjait, megnyitva ezzel azt az új kereskedelmi útvonalat, amely azután elősegítette Európa keleti irányú terjeszkedését. A portugálok gyarmatárú- raktárakat létesítettek India nyugati partvidékén, Goában, melyet egészen az 1960-as évekig megtartottak. A Goából importált szövetek és fűszerek a portugál kultúra, öltözködés és konyhaművészet mohamedán és zsidó árnyalatait indiai színekkel- ízekkel gazdagította. A germán őseitől származóan szőke hajú és és rőt szakállú John of Gaunt alakja jogcím és ösztönzés lett a gyarmatosításra, az Európán kívüli népek leigázására. Gaunt unokája, Tengerész Henrik, ez a vállalkozó szellemű és könyörtelen kalandor, akiben a Plantagenet vér nem vált vízzé, hozzáfogott hogy meghódítsa a világ akkora részét, amekkorát csak lehetséges. Így kezdődött az európaiak uralma a világ felett."

--Hkoala vita 2007. június 4., 22:54 (CEST)Válasz

Csonk-e még?[szerkesztés]

Ha mindenki egyetért :D akkor le lehetne szedni a csonk sablont a lapról.

Viktor vita 2008. június 19., 10:31 (CEST)Válasz