Vita:Gój

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Tgr 15 évvel ezelőtt a(z) galil-hag-gojim témában
Ez a szócikk témája miatt a Zsidóságműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Zsidósággal kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Rasszizmus?[szerkesztés]

A zsidók gyülöletet táplálnak a nemzsidókkal szemben. Ennek az egyik jele a gój szó használata, amit minden nrmzsidóra általánosan használnak. Bizonyítja a gój szó használata, hogy a zsidók nemcsak vallás, hanem nép is. (Aláíratlan)


A fenti megjegyzés is remekül mutatja, milyen célból készült ez a csonk.

A rasszizmus kifejezés teljesen hamis, antiszemiták kedvenc eszköze ezt állítani.
A cion bölcseinek jegyzőkönyve antiszemita hamisítvány, csak egyes antiszemiták hivatkoznak rá hitelesként.--Linkoman vita 2008. március 13., 14:03 (CET)Válasz

ettől függetlenül a fogalom létezik... angol wp-ből kiindulva kicsit finomítottam rajta. – Alensha üzi 2008. március 13., 18:03 (CET)Válasz

Kedves Alensha, persze, hogy létezik a fogalom. Nem arről volt szó, hogy nem.--Linkoman vita 2008. március 13., 19:36 (CET)Válasz

Én nem hivatkoztam a Cion bölcseinek jegyzőkönyveire hitelesként, csak annyit írtam le hogy szerepel benne a gój szó, ami így van, bárki ellenőrizheti.– As12 vita 2008. március 15., 15:41 (CET)Válasz

Semmi bizonyíték nincs rá hogy a Cion bölcseinek jegyzőkönyvei hamisítvány lenne. Az antiszemitizmus egy rágalom, amit a zsidók használnak. A gój szó pedig teljesen rasszista megnevezés.

Csak épp annyira, mint a gaz pápisták által a kálvinistákra alkalmazott „vastagnyakú”. A gój egyszerűen nem zsidó. Ennyi. – Lily15 üzenet 2008. március 15., 19:51 (CET)Válasz

Elkezdtem újraírni valami nagyjából lexikonra emlékeztető struktúrában. A zsidók nemzsidókhoz való viszonyáról (nem tudom, egyáltalán ebbe a cikkbe való-e; angol lexikonokban ezt rendszerint a gentile szó alatt tárgyalják, de tudtommal magyarul nincs rá külön szó) a Jewish Encyclopedia cikke és az enwiki Seven Laws of Noah cikke alapján lehetne még rengeteget írni. A szó eredetéről valahol azt olvastam, hogy a sokféle népből verbuvált római légiót nevezeték "népeknek" (gojim) a zsidók, és innen tevődött át a gój név a (kezdetben szintén római) keresztényekre; jó lenne forrást találni erre. – TgrvitaIRCWPPR 2008. március 15., 21:14 (CET)Válasz

galil-hag-gojim[szerkesztés]

RE: Szerkesztő:Tgr rv, nincs köze az Ószöv.-höz, és nem is igaz ilyen egyértelműen[1]

1, a szó és jelentése, források:

  • galil-hag-gojim - idegenek (nem zsidók) által lakott terület[2]
  • Galil Haggojim - Pogányok Földje[3]

A Galilea elnevezés latinizált változata e terület eredeti zsidó elnevezésének, mely korábban „galil hag gojim“ szóalakkal bírt. E kifejezés annyit jelent mint „a nemzsidók országa vagy tartománya“ Palesztínán belül. A zsidóság gójnak nevez minden rajta kívül létező népet. A többi szemita származású nemzetet sem kíméli ez összefüggésben, akikhez pedig szoros szálak fűzik őket nyelvi, kultúrális valamint vallási-vérségi téren egyaránt. A gój kifejezés Jákob utódai részéről (szándékosan nem Ábrahámot írtam, aki nem volt mai értelemben véve zsidó, csak szemita, és akit az arabok, tehát izmaeliták is ősatyjuknak tartanak) szándékos elkülönülés a népek „maradékától“, és egyértelműen pejoratív és megvető gondolattartalmat hordozó fogalom, akárcsak a cigányok „gádzsó“ kifejezése.[4]

2, Ami az időszakot jelenti, azzel egyetértek, lévén közel fél évezrednyi kihagyás van az Ószövetség vége és az Újszövetség kezdete között. Átteszemem Jézus korába.

Néhány idézet a Talmud magyarázatokból a gójok kapcsán:[5]

  • Sanhedrin 58b. Egy zsidó megütése az ugyanaz mint Isten megütése. Ha egy gój megüt egy zsidót, azt meg kell ölni.
  • Sanhedrin 57a. Egy zsidó nem köteles egy gój munkáját megfizetni.
  • Baba Kamma 113a. Zsidók hazudhatnak ("csalhatnak") hogy egy gójt rászedjenek.
  • Yebamoth 98a. Minden gój gyermek állat.

források:

  1. Laptörténet
  2. Online Kislexikon(forrás: Pallas Nagylexikon)
  3. Magyar Elektronikus Könyvtár
  4. Lásd: Aranyi László - Jézus Krisztus igaz története
  5. Tisztában vagyok azzal, hogy a magyar nyelvre fordított Talmud és magyarázatainak változatait a zsidó vallású emberek nem tekintik sem hitelesnek, sem a hitükkel összeegyeztethetőnek. Lásd itt

– Aláíratlan hozzászólás, szerzője Hunhistorias (vitalap | szerkesztései)

  • Galilea körzetet jelent a Strong-féle konkordancia szerint, ami azért megbízhatóbb, mint a Kisokos.
  • a Galil haggojim egyszerűen egy szófordulat Ézsaiásnál, amit leginkább a pogányok Galileájaként vagy a népek Galileájaként szokás fordítani. Ez ugye még mindig nem éppen Jézus kora, de ha már szóba jött, néha elég egyértelműen a zsidó népre is a goj szót használja, pl. Ézs 26:15.
  • a goj jelentését tekintve nem pejoratív – szemben pl. a középkori kereszténységgel, amely szerint a pogányok haláluk után a pokolra fognak jutni, a zsidók szerint a nem izraeliták éppúgy a mennybe (ill. annak zsidó megfelelőjébe) juthatnak, ha erényesen élnek, mint az izraeliták (sőt még könnyebben). De ez szerintem a szócikkben is szerepel.
  • az, hogy a gój szó puszta léte szándékos elkülönülés a többi néptől, egy marhaság, kb. annyira értelmes, mint azt mondani, hogy a mi "külföldi" szavunk a szándékos elkülönülés jele. (Mondjuk nem tudom, mi jelentősége ennek, amikor a zsidó vallás amúgy másról sem szólt, mint az elkülönülésről.)
  • sumérmagyar megszállottakra és antiszemita legendákra engedelmeddel nem pazarolnám a bitet, az utóbbiról a Talmud vitalapján már egyébként is esett elég szó.

TgrvitaIRCWPPR 2008. július 24., 23:52 (CEST)Válasz

Ehh, felesleges volt belemennem ebbe a meddő vitába :-) de,
  • még az általad jelölt forrásban sem Galilea hanem Galiyl szerepel (bár ez esetleg lehet nyelvbéli eltérés is, sajnos ezt a Strong-cuccot nem ismerem, így a hitelességéről nem tudok nyilatkozni). Mindenesetre tény, hogy a Galilea, Galil Haggojim egy földterület elnevezése is volt és ennek jelentését a legtöbbször a "nem zsidók tartománya"-ként említik a források.
  • Tény, hogy nem Jézus korában kezdték ezt az elnevezést használni, de nem is ezt írtam.
  • a gój eredeti jelentésében lehet, hogy nem pejoratív, de ma mégis sokszor használják ilyen formában (lásd pl. cigány szavunk ami a médiának köszönhetően ma már pejoratív szónak számít...)
  • Ezzel most engem minősítesz (személyeskedsz) vagy a forrásaimat ? (Ez utóbbit nem vitatom.
a Talud gondolom a Talmud akart lenni :-)
Hun Históriás játszótér 2008. július 25., 10:20 (CEST)Válasz
  • Mivel a héber írás nem latin betűs, sokféleképp írják át, hol az átvevő nyelvhez igazodva, hol valamilyen az eredeti kiejtéshez hű alakban. Ha megnézed figyelmesebben a Strong-ot, ott is látni fogod, hogy a KJV-ben Galilee-ként szereplő szó pontosabb átírásáról van szó.
  • A Galil haggojim különféle fordításait Ézsaiásnál lásd pl. itt, az angol nyelvű bibliákban legalábbis a "népek Galileája" a leggyakoribb megfelelője.
  • A gójt használják pejoratív formában is, ez benne is van a cikkben, de az azért még messze van az "egyértelműen pejoratív és megvető gondolattartalmat hordozó fogalom"-tól. Valamint ebből nem következik, hogy az ókorban is használták így (ez már csak azért sem egyértelmű, mert azóta megváltozott a jelentése etnikairól vallásira.)
  • A vége a forrásokra vonatkozott (legendának érzed magad? :-)

TgrvitaIRCWPPR 2008. július 25., 17:25 (CEST)Válasz

Soha nem jelölt "zsidók"-at[szerkesztés]

Ahol egyáltalán hivatkoznak ilyesmire, ott sosem áll magában a gój, mindig a goj-kadesh összetétel áll. Ami nyilvánvalóan nem azonos (pl. több betű).