Vita:Folytonos függvény

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Gubbubu 13 évvel ezelőtt a(z) Áthozva témában
Ez a szócikk témája miatt a matematikai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Vázlatos Ez a szócikk vázlatos besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Gubb (vita), értékelés dátuma: 2010. október 31.

Mielőtt valaki letol!

A 60-70-es évek fordulóján is volt egy tantárgyreform. Ekkor új tankönyvet irattak egy aspirantúrára készülő egyetemi oktatóval. Az ő kezdeményezésére került bele a középiskolai tankönyvekbe az az ostobaság, amire a cikkben hivatkozom. Folytonos a függvény egy a pontban, ha A := van f(a) és B := van lim f(x); x->a és C := f(a) = lim f(x)

A hiba a következő: {nemA vagy nemB vagy nemC} összetett logikai állítás = nem Folytonos. A kifogásolt definíció tehát a folytonosságot, mint tagadás-tagadását definiálja:

képletben: Folyt = nem{nemFolyt} = nem{nemA vagy nemB vagy nemC}= A és B és C.Cike 2006. október 19., 11:57 (CEST)Válasz

Hol a hiba? Nyilvánvalóan mindhárom feltétel szükséges. Kivéve, ha eleve kimondod, hogy a az értelmezési tartomány része. Qorilla vita 2008. november 23., 23:09 (CET)Válasz

FONTOS[szerkesztés]

Szerintem érdemes lenne a FONTOS: szövegeket elkerülni. Nekem legalábbis nagyon bántja a szemem. Így olyan tankönyvszerű a dolog, amiben a hallgató figyelmét felhívjuk valamire. De itt szerintem nem ez a cél. Itt tájékoztatni kell, és felnőttként kezelni az olvasót. Majd ő eldönti mi a fontos. A szócikk struktúrálása úgyis sugallja ezt. Péter 2006. október 19., 12:03 (CEST)Válasz

OK -nem lesz "fontos"! Valaki már korrigált. EGYETÉRTEK. Cike 2006. október 19., 16:17 (CEST)Válasz

Áthozva[szerkesztés]

Az alábbi szakasz mind szakmailag, mind pedagógiailag hibás.

Intervallumon való folytonosság

Ha egy függvény egy intervallum minden pontjában folytonos, akkor a függvényt az adott intervallumon folytonosnak nevezzük.

Ha a szóban forgó intervallum egyik vagy mindkét végén zárt, akkor e pontban csak bal- illetve jobboldali folytonosságról beszélünk.

Az alábbinak közvetlenül nincs helye a szócikkben, értelmetlen és hibás

Egyenletes folytonosság

Azt mondjuk, hogy egy függvény egyenletesen folytonos az értelmezési tartományának egy intervallumán pontjában, ha minden számhoz létezik olyan, az helytől nem függő szám, hogy ha , akkor .


Konkrétan mi a hibás benne? Qorilla vita 2009. március 28., 15:12 (CET)Válasz

Én se nagyon értem ... aki kivesz szakaszokat., pár szóban ideírhatná, hogy mi baja. Γουββος Θιλοβούββος 2010. október 31., 13:02 (CET)Válasz


Egy javaslatom lenne, a Szakadás szakaszt ki lehetne venni, és a Szakadás lapot linkelni helyette. Gutenberg 2011.12.27.