Vita:Főangyal

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Bennó 15 évvel ezelőtt a(z) Lektor sablon indoklása témában

Az arkangyal szócikkben szereplő mondathoz szeretnék hozzászólni, és annak igazságtartalmát vitatni: "Valószínű, hogy Lucifer is egy arkangyal volt, de mivel megkérdőjelezte Isten hatalmát, ezért egy nagy égi összecsapás végén Mihály arkangyal letaszította őt a Pokolba, majd láncra verte."

Ennek első része igaz, a második nem teljesen.

A bibliai Jelenések könyvében szereplő égi összecsapás ugyanis még nem következett be, az egy jövőbeni prófécia: "És lőn az égben viaskodás: Mihály és az ő angyalai viaskodnak vala a sárkánnyal; és a sárkány is viaskodik vala és az ő angyalai; De nem vehetének diadalmat, és az ő helyök sem találtaték többé a mennyben. És vetteték a nagy sárkány, ama régi kígyó, aki neveztetik ördögnek és Sátánnak, ki mind az egész föld kerekségét elhiteti, vetteték a földre, és az ő angyalai is ő vele levettetének" (Jelenések könyve 12.7-9.)

Tehát Mihály és az ő angyalai le fogják szorítani a Sátánt (aki Lucifer volt eredetileg) a Mennyből a Földre. Ez az esemény azért nem következhetett még be, mert nem tudunk még olyan korszakról, melyben a Sátán és az angyalai a Földön személyesen uralkodtak (pusztítottak) volna: "Jaj a föld és a tenger lakosainak; mert leszállott az ördög ti hozzátok, nagy haraggal teljes, mint a ki tudja, hogy kevés ideje van" (Jelenések könyve 12.12.)

Az itt szereplő kevés idő (az Apokalipszis 7 éve, a Nagy Nyomorúság ideje) letelte után fogják csak a Sátánt megkötözni és bezárni a mélységbe 1000 évre: "És láték egy angyalt leszállani a mennyből, akinél vala a mélységnek kulcsa, és egy nagy láncz a kezében. És megfogá a sárkányt, azt a régi kígyót, aki az ördög és Sátán, és megkötözé azt ezer esztendőre. És veté őt a mélységbe, és bezárá azt, és bepecsételé ő felette, hogy többé el ne hitesse a népeket, míg betelik az ezer esztendő; azután el kell néki oldoztatni egy kevés időre." (Jel. könyve 20. rész, 1-3. versek)

Mivel az ebben és az ezután szereplő ezer éves korszak még szintén nem volt a Földön (melynek során a mártírok élni és uralkodni fognak Krisztussal a földön, ez lesz az emberiség virágkora, a hetedik évezred), a prófécia még nem teljesedett be, tehát a Sátán vagy Lucifer még nincs megkötözve, szemben a szócikkben szereplő és fent idézett állítás második részével.

Kérdés hogy hol van akkor most Lucifer? A jelenések könyvéből következtethetünk jelenlegi helyzetére és tevékenységére: az égben van és vádolja az embereket, amit csak a levettetés után fog abbahagyni: "mert a mi atyánkfiainak vádolója levettetett, aki vádolja őket éjjel és nappal a mi Istenünk előtt." (Jel. 12.10)

A hozzászólás Károli Gáspár fordítása alapján készült. Gombos László lgombos@freemail.hu

Ezoterikus kereszténység?[szerkesztés]

Van ilyen egyáltalán? – Hkoala 2007. december 16., 18:23 (CET)Válasz

Van. – jJDM vita 2007. december 17., 08:26 (CET)Válasz

Lektor sablon indoklása[szerkesztés]

Még hogy részletek a vitalapon?! Ez így egy tömény borzalom, nem csak hogy jelöletlen színtiszta POV, hanem még azon belül zagvya is, struktúrálatlan is meg miegyéb. Nyombani segítség köll. Bennófogadó 2009. február 10., 21:31 (CET)Válasz

Törlési megbeszélés[szerkesztés]

Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Arkangyal