Vita:Fémkereső

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Effendi 10 évvel ezelőtt a(z) Lektorálandó témában

Egyetlen nagyfrekvenciájú pulzusos mószer(sic!)[szerkesztés]

A mószer az egy argó szó (volt?).

Sajnos ez a rész alapvetően hibás, ami nyilvánvalóan a fordított szöveg értelmezéséből adódott. Már az elnevezés sem jó (az elütéstől függetlenül sem), mert a PI-detektorok ismétlési frekvenciája ritkán éri el az 1kHz-et (másodpercenként 1000 impulzus, jellemzően 100 és 300 között van), míg az előző fejezetekben tárgyalt VLF-rendszerű gépek működési frekvenciája 3kHz és 60kHz között mozog, az alkalmazás céljától függően, az elavult BFO-rendszerű gépek pedig jellemzően 100kHz frekvencián működtek.

Így az ebben a fejezetben tárgyalt impulzusüzemű detektorok működési frekvenciája éppen hogy alacsonyabb! (60-600 impulzus/sec), mint az összes más rendszerű fémkeresőé.


Amennyiben nincs jelentkező, átdolgoznám. Üdvözlettel: --efendi vita 2014. február 22., 17:12 (CET)Válasz

Nyugodtan, biztos vagyok benne, hogy hasznára fog válni a cikknek. Szaszicska vita 2014. február 22., 19:28 (CET)Válasz
Köszönöm! Némileg átfaragtam, ez már lehet jó. --efendi vita 2014. február 24., 11:22 (CET)Válasz

Lektorálandó[szerkesztés]

A cikk szövege részben enwiki fordításnak tűnik, de egyes helyeken tényszerűen ellentmond a jelenlegi enwiki szövegnek. Mivel jegyzetek csak elvétve vannak, ezért végig kellene menni a szövegen, szükség szerint javítani, vagy forrásokkal alátámasztani. A fordítás tényét is lehetne jelezni a cikk végén. Szaszicska vita 2014. február 26., 00:59 (CET)Válasz

A forráshiányra hivatkozva természetesen tudok és fogok is javítani a cikken. Az enwiki jó (szinte változatlanul hagytam a történeti leírást), ám azt kell mondanom, hogy sajnos az is némi kigészítésre szorul(na), mert például a rádióhullámokkal való fémdetektálást tudomásom szerint meg sem említi. Szándékosan kihagytam az óriási aranyrög fotóját, mert Európában, pláne Mo.-n nem mérvadó (kuriózum kategória). Üdvözlettel: --efendi vita 2014. február 26., 10:23 (CET)Válasz

Szerintem sem az előző magyar szócikknek, sem az eredeti angol fémkeresős szócikknek nem jó a koncepciója:

  • a bevezető legyen rövid és tömör. 3-5 mondatból ki kell derülnie, hogy a) mi ez? b)mire való esetleg hogyan működik. c) hol találok ilyet? Annak ellenére, hogy a legtöbb ember fémkereső hallatán a kincskeresők, aknakutatók műszerére asszociál, kivágtam az „alakjára nézve...” kezdetű részt, mert a későbbiekben ipari és biztonsági fémdetektálásról is van szó (kapu fotója is!).
  • a koncepció azért sem jó, mert folyamatosan keverednek a dolgok, ráadásul a fémkeresőket elsősorban a hobbi témájú fémkeresők szerint mutatja be. Az én koncepcióm egyszerűbb: fémkereső -> olyan eszköz ami fémet keres, vagy mutat ki. Akkor a cikk erről szóljon. Tehát: milyen eszközökkel lehet fémeket érzékelni, kimutatni néhány grammos tömegtől több(száz) tonnáig.
  • a történeti részben egy hibás szemlélet rossz fordítása volt. Mind az eredeti, de különösen a magyar fordítás azt sugallja, mintha az időben egymás alatt lévő különböző rendszerek egyre jobb és jobb teljesítményt nyújtanának (mintha mondjuk a hangrögzítés evolúcióját a gramofon-magnó-CD-DVD sorrenden át mutatná be, pedig itt nem hasonlóról van szó!). L. például diszkrimináció. Valóban nagy dolog ilyen áramkört kitalálni, azonban már a II. v.h-s lengel aknakutató is tudta, a PI-rendszerre meg tudtommal napjainkban sincs még ilyen, mert az elve más. Ugyanez a gond a szolenoid fejlődése c. résszel: Hiába van DD-tekercs, ha egyes fémkeresők nem tudnak vele mit kezdeni, mert nem is igénylik azt (pl. BFO vagy a PI). Az általam beidézett rádiós (UHF) detektálás elve már 1966-ban(!) megjelent egy angol nyelvű amatőr folyóiratban, erről a rendszerről két hivatkozás is van (angol és orosz nyelven). Arról én tehetek, ha az ánglusok nem ismerik (pedig az orosz cikk éppen amcsi katonait veséz ki)? Terahertz-es képalkotás 3 forrás (angol és 2 magyar). Így számomra az 1960-as éveknél véget ér a cikkben a fémkeresős történet (minél többet igyekeztem meghagyni az eredetiből). Akinek több történeti ismerete van, továbbírhatja, köszönet érte.
  • Az egyetlen pulzusos mószerről már fentebb írtam. ...repeating pulse, please!...
  • A jogi témákban szerintem sem a wiki feladata a hatóság hozzáállását bírálni, így az angol szócikk ezen része nem semleges. Helyette a magyar viszonyokra érvényes szabályozást írtam be (2 hivatkozás).

Lenne még, de már hosszabb lesz, mint az eredeti szócikk. Üdvözlettel --efendi vita 2014. február 26., 16:26 (CET)Válasz