Vita:Erdőszentgyörgy

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Peyerk 15 évvel ezelőtt a(z) Beosztott faluk témában
Ez a szócikk témája miatt az Erdély-műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Születő Ez a szócikk születő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Hkoala (vita), értékelés dátuma: 2010. június 6.
Erdéllyel kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Gyerekek, azért ekkora egetverő ökörségeket ne írjatok már be, hogy Rhédey Klaudia 1841-ben halt meg. Az apja 1684-ben halt meg. A Klaudia 200 évesen halt meg? Az egy másik Klaudia, már csak azért is, mert az utóbbi Claudina. Az ilyen hülyeségek miatt hiteltelen az egész wikipedia.

Rhédey Klaudia apja, Rhédey László 1835-ben halt meg. – KovacsUr 2006. április 5., 22:46 (CEST)Válasz
(szerk. ütk.)Rhédey Klaudia (vagy Claudina) 1812. szeptember 21-én született és 1841. október 1-jén halt meg, ő II. Erzsébet brit királynő üknagyanyja. -nagytibi üzen, ? 2006. április 5., 22:49 (CEST)Válasz

Rhédey Klaudia[szerkesztés]

Az alábbi részt a szócikkből hoztam át; ide semmi esetre sem való, viszont bele lehetne dolgozni a létező Rhédey Klaudia cikkbe. --Hkoala vita 2007. szeptember 27., 21:07 (CEST)Válasz

(RHÉDEY CLAUDIA

II. Erzsébet brit királynő szépanyja


Nagyréde első földesurai itteni birtokaikról nevezték magukat Rédeinek, kik az Abák úri nemzetségének tagjai voltak. A kis- és középbirtokos nemesek közé tartoztak. A család férfitagjai a török hódítások idején, a harctéren szereztek újabb területeket és grófi címet.


A Rhédey grófok szerencse-csillagzata a 19. században ismét felfelé haladt. Persze ekkor már nem a katonai erényekkel és a hadiszerencsével küzdötték előre magukat, hanem kiházasítás révén.

László gróf idősebb lánya, Mária, József nádor felesége lett, a kisebbik lányt, a híres szépségű Claudiát württemberg hercege vette feleségül.


A Rhédey család Bethlen Gábor fejedelemtől Erdélyben hatalmas birtokokat kapott, a rédei birtok jelentősége csekélységgé zsugorodott.

Az erdélyi Erdőszentgyörgyi kastélyban született Claudia 1812-ben. Fiatal lányként a korszellemnek megfelelően előszeretettel vett részt a híres bécsi bálokon. Az egyik bálon ismerkedett meg a jó kiállású Württembergi Sándor herceggel.

Szerelmük viszontagságosan indult, mert a württembergi királyság törvényei nem engedték, hogy a família hercegei rangon alul házasodjanak.

1835-ben mégis megtartották az esküvőt, annak ellenére, hogy Sándor ezzel kizárta utódait a trónöröklési jogokból. Házasságukból három gyermek született.

Claudia nem sokáig élvezhette a házaséletet. Várandós volt, amikor 1841-ben útnak indult, hogy meglátogassa hadgyakorlatozó férjét. Útközben azonban elvetélt, és orvosi ellátás híján belehalt a vérveszteségbe. Közel másfél hónapig tartott, míg a grófnő érckoporsóját hazaszállították.


Ferenc fiuk anyja példáját követve, házassága révén szép karriert futott be, egy angol királyi hercegnőt vett feleségül. Elsőszülött gyermekük, Mary Victoria a walesi hercegnek, a későbbi V. György angol királynak esküdött örök hűséget. Unokájuk, II. Erzsébet, Anglia jelenlegi uralkodója.


Az első világháború után Nagyréde vezetői – némi hasznot remélve abból a tényből, hogy az angol uralkodócsalád ereiben kevés Rhédey vér is csörgedezik – írt egy levelet erről az akkori uralkodónak, de a király nem pénzt, hanem a királyi család történetét küldte meg elöljáróságunknak.


Antall József miniszterelnöksége idején személyes ajándékként „Brit és magyar dinasztiai kapcsolatok” albumot ajándékozott Erzsébet királynőnek, melyben Nagyrédét jelölték meg Rhédey Claudia családjának ősi fészkeként.


Így tehát az angol királyi háznak Rhédey Claudia révén magyar felmenője is van, sőt nem „csupán” magyar, de rédei.


Forrás: http://erdelyiturizmus.hu/?action=regio&id=3424&pageIdx=2

         Molnár József: Nagyréde története a feudalizmus korában)

Beosztott faluk[szerkesztés]

A beosztott faluk listáját a hivatalos statisztikai adattárból, a SIRUTA adatbázisból lehet kikeresni. Az Interneten itt található meg.

Peyerk vita 2009. február 21., 22:30 (CET)Válasz

A várossá nyilvánítás előterjesztő dokumentumában láttam Borzond tanyát. Igaz egyazon dokumentumban is két helyen kétféleképp szerepel. dok
Aakmaros vita 2009. február 22., 05:27 (CET)Válasz
Ez tényleg érdekes. Az elején egyszer megemlíti, aztán a szigorúbban fogalmazott részben már nem. Ez jó példa arra, hogy a sat fogalma a romániai közigazgatásban kissé elnagyolt. Szerintem a hivatalos lista a SIRUTA, a boxba onnan kellene veni a felsorolást, a folyó szövegben meg lehet említeni az egyéb lakotthelyeket, ahogy Magyarországon mondanánk. – Peyerk vita 2009. február 22., 11:44 (CET)Válasz