Vita:Dinoszauruszok, a Föld urai

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Vrahno 11 évvel ezelőtt a(z) Okoskodás az egész témában
Ez a szócikk témája miatt a Tv-sorozatok műhelye érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Televíziós sorozatokkal kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Okoskodás az egész[szerkesztés]

"Az állatokat sem mindig pontosan rekonstruálják, egyesek méretét megnövelték a sorozat kedvéért, noha szilárd bizonyíték eddig még nem került elő arról, hogy tényleg akkorák lettek volna, mint amekkorának bemutatják őket. Ilyen a 40 méteres Diplodocus, vagy a 25 méteres Liopleurodon, mikor mind a kettő kisebb lehetett a valóságban. Ugyan vannak arra utaló nyomok, hogy nagyobbak is lehettek, mint azt eddig gondoltuk.

Vannak más esetek is, amikor a hiba oka nem a készítőkben keresendő, hanem pusztán a tudományban. A műsorok elmondása szerint a dinoszauruszok korában nem volt fű, így a készítők olyan helyeket filmeztek háttérnek, ahol nem is nőtt (egy-két jelenetbe így is belekerült). A mai tudásunk szerint a fű mégis megjelenhetett már ekkor is. Az Ornitholestes nevű kis ragadozót például színes taréjjal az orrán ábrázolják, azóta pedig kiderült, hogy az állat nem rendelkezett ilyennel. A tudomány fejlődésével a sorozat egyre több állítása alól eshet ki a támaszték, de ez nem a készítők figyelmetlenségének vagy gondtalanságának tudható be."

Ezeket honnan veszi a szerkesztő, mert úgy ahogy van baromság?! Ott volt az ősvadonban és mérőszalaggal megmérte a Diplodocust és a Liopleurodont vagy megfigyelte, hogy nincs taréj az Ornitholestes orrán? Még egy pár szál fűcsomót is hazahozott a triász időszakból, ugye? Még mielőtt ilyen biztosra menne, tegyen egy kis időutazást, jó!

  • Kedves faragatlan megfigyelő: Ha utánaolvasol a témának, rájössz, hogy bizony az Ornitholestes orrkinövése félreértelmezett leleteken alapul, továbbá semmi olyan konkrét fosszília nem került elő, amely megalapozhatta volna a műsorban elhangzott és bemutatott túlzó adatokat az állatok testméretére vonatkozóan. Tudománytalan szenzációhajhászás az ilyen. Mi több, ezen kritikák még a jéghegy csúcsát sem jelentik ahhoz képest, hogy ezt a műsort és folytatásait miféle támadások érték a tudományos közösség felől. Ma már egy őslényszakértő sem tekinti hitelesnek a műsor állításait és őslény-rekonstrukcióit. Szerinted maguk a készítők netán jelen voltak az ősvadonban, hogy ennyire készpénznek veszed a szavuk? Nem voltak, a legtöbb bemutatott dologban pedig tévedtek, ezért semmi akadálya, hogy az ilyeneket megemlítsük ebben a szócikkben (ha érdekel, itt össze van foglalva, hogy mennyire elavult a sorozat tudományos oldala). Ráadásul normális hangnemben íródott a cikk azon része, nem rosszalló indítékkal, így egyáltalán nem értem, mire fel ez a nagy felháborodottság a részedről.

Vrahno vita 2012. július 10., 22:56 (CEST)Válasz