Vita:Daytona 500

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Madridista 15 évvel ezelőtt a(z) Szövege témában
Ez a szócikk témája miatt a Sportműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Sport témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Szerepelhet a hitelesnek szánt "fenébe" szó a szövegben?

Köszi! Totya

Kedves Totya, kérlek, gondold meg, hogy egy lexikont készítünk, ahol sokkal tömörebben kell fogalmazni, mint egy sportlap tudósításában. ("Szitált az eső, amikor felbúgtak a motorok. Mondtam is Sallynek, itt az esőmenőké a terep" - bocs, ez csak stilizálás volt.)Tehát nem csupán a "Fenébe" szóval van gond, hanem azzal, hogy egy több évtizedes versenysorozatról keveset tudunk meg egy 1979. évi botrányon kívül (ami legfeljebb kát-három, tárgyilagos mondatot érdemel).

Még nincs kész a "Daytona 500", de majd lexikonosítom. Totya (NASCAR) 2006. április 9., 18:12 (CEST)Válasz


Az 1979-es Daytona 500

Bristol, Tennessee állam - Donnie Allison és Cale Yarborough még mindig emlegetik. Vitatkoznak, melyikük mit tett és mit nem az 1979-es Daytona 500 utolsó körének 2. és 3. kanyarjában. Viszont, abban mindketten egyetértenek, hogy az a délután teljesen más volt, mint a többi.

"Egyszerűen nekem jött, nem vitás.” – mondja Yarborough. "Éppen meg akartam előzni és megnyerni a versenyt, amikor balra fordult és nekem jött. A fenébe is, visszaadtam neki. Ha Ő nem kezdi el az egészet, akkor én is nyugton maradok.”

Allison véleménye más a dologról. "Uraltam a pályát mindaddig, amíg hátulról belém nem jött," - mondja. "Irányíthatatlan lett az autóm és oldalra sodródott, ezért ellenkormányoztam, hogy visszavegyem azt, ami engem illet. Ő jött nekem, nem én törtem őt össze.”

Ez az eset örökké vitatéma marad. Van, ami azonban nem: Az 1979-es Daytona 500 a legfontosabb verseny volt a NASCAR elmúlt 54 éves történelmében.

1979. február 18-a mindennél jobban beleégette az amerikai köztudatba a szériaautós versenyzést, mint addig és azután bármi is. Az R.J. Reynolds Inc., a szériaautó versenyek cukros bácsija megérkezése 1972-ben nagy volt. A karizmatikus és népszerű Richard Petty a 60-as és 70-es években nagy volt. A számos superspeedway megnyitása a 60-as években nagy volt és a szépfiú, Darrell Waltrip felbukkanása a 70-es években szintén nagy volt.

De az 1979-es Daytona 500 egyszerűen hatalmas volt.

Ez volt az első, a starttól a célig tartó, élő tévéközvetítés egy nagyobb szériaautós versenyről. Ken Squier, David Hobbs és Chris Economaki adták a szaktudást és a tehetséget hozzá, de Yarborough, Donnie és Bobby Allison voltak a sztárok. Donnie és Cale már csak egymás ellenfelei voltak az utolsó körben, de összetörték egymást végig a hátsó egyenesen. A 3-as kanyarban fejezték be, sárban tocsogó autóval és heves vérmérsékletű bunyóval. Miután Bobby Allison szétválasztotta őket, nyugodtan megbeszélték a történteket.

Egyértelműen azért szállt ki az autójából, hogy ellenőrizze, Donnie jól van-e? Tett tettet követett és hirtelen verekedni kezdtek Yarborough-val, mint a kisiskolások. Ironikusan, Donnie kicsit távolabb maradt az eseményektől – az esetet megörökítő legjobb fényképen az látható, hogy nézi Bobby-t, amint csépeli Yarborough-t. (Eközben, Richard Petty megszerzi a győzelmet Darrell Waltrip és A.J. Foyt előtt. Donnie Allison és Yarborough 4. és 5. lett 1 kör hátránnyal).

Az 500 mérföldes verseny azokban a napokban lett igazán népszerű. "Akkor még senki sem sejtette, de azon a versenyen kezdődött minden.” – mondta Dick Berggren, a Motor Racing Network akkori közvetítője. "Ez volt az első 'víztartályos' (eredeti szövegben ’water cooler’, teszek róla be egy képet, mert magyarul nem sikerült megfogalmaznom, hogy mi a fene ez? – a magyar szerk.) verseny, az első alkalom, hogy az emberek ezek körül a tartályok körül álltak hétfőn és az előző napi versenyről beszélgettek, amit a TV-ben láttak. Kellett neki egy kis idő – talán évek is -, hogy rájöjjenek, milyen fontos is volt ez valójában.

Mike Helton, a NASCAR elnöke a CBS-en követte a versenyt. Egy drukker volt még akkor és nem a sport része, amit dirigált volna. "Az volt az első alkalom, hogy láttam a pályát." – mondta a Daytona International Speedway-ről. "Hallottam már róla és láttam róla képeket, de sosem láttam addig. Nem tudom, hogy az a verseny hol áll a rangsorban, de egyértelműen az egyik legnagyszerűbb volt. A televízió nagyon fontossá tette.”

A jelenleg is aktívak közül csak Ricky Rudd és Terry Labonte vett részt azon a versenyen. Az volt Labonte első, valamint Rudd harmadik Daytona 500-a és akkor még egyikük sem tudta, mit is jelent az a nap ennek a sportnak.

"A kuplungom szétment, ezért az utolsó 7-8 kört a pályamunkásokkal együtt néztem végig a hátsó egyenesből.” – mondta Labonte. "Cale és Donnie megkezdték az utolsó kört és lökdösték egymást. Nem láttam a hármas kanyart, de azt tudtam, hogy egyikük sem fog nyerni. Azután egy pályamunkás egy rádióval azt mondta, hogy Bobby és Cale verekszik. Gondoltam, biztos Donnie-ra gondol, csak véletlenül felcserélte a testvérek neveit, de Ő mondta, hogy Bobby az, meg van róla győződve. Olyan volt, mint egy Short Track verseny, csak Superspeedway-en.”

Rudd már korábban kiesett azon a délutánon és a célba érkezésnél Ő már a 95-ösön tartott észak felé. "Ott voltam és emlékszem, hogy velem mi történt, de ennyi, amit erről mondani tudok.” – mondta Rudd. "A kockás zászlónál már nem voltam ott. Különben is nagyon, nagyon régen volt már.”

Nehéz, talán lehetetlen rangsorolni egy versenyt anélkül, hogy a többit meg ne vizsgálnánk.

Miért nem említjük meg a versenyzői bojkottot az 1969-es Talladega nyitó versenyén, kérdezhetnénk. (Azért, mert az nem bizonyított semmit, azon kívül, hogy „Big Bill” nagy nyomás alatt volt, de ezt már tudtuk, ugye? – mi van? – a magyar szerk.).

Mi a helyzet az első esti versennyel 1992. májusában, Charlotte-ban? (Azért, mert a Winston egy bemutató volt és nem számított bele a NASCAR pontversenyeibe. Ami igaz, az igaz, hogy az Allison-Petty befutó látványos volt, ugye?) Miért nem a nyitó verseny 1993-ban Loudonban, New Hampshire-ben? (Jobb kérdés: Miért? Miért lenne éppen az nagyobb, mit a nyitó Sears Point-ban, Fontanaban, Fort Worth-ben, Homesteadben, Las Vegasban, Kansas City-ben vagy Chicagoban?)

De mi a helyzet az 1985-ös tavaszi versennyel Talladegában, ahol Bill Elliott majdnem két kör hátrányból nyert (egy elhúzódó pitkiállás után, ami egy kilazult olajcső okozott – a magyar szerk.), és ezzel életben tartotta a „Winston Milliós” reményeit? (A milliót valójában Darlingtonban nyerte meg szeptemberben, ami a ranglista 7. helyén szerepel nálunk.)

Miért az 1979-es Daytona 500?

Azért, mert ez a verseny ismertette meg azokkal az emberekkel a szériaautózást, akik azelőtt még nem láttak olyat. Még fontosabb, hogy felfigyeltek a sportra olyan potenciális szponzorok, akik e nélkül nem keresték volna a NASCAR-t. Észak-kelet és közép-nyugat nagy részén havazott aznap és a CBS nézettsége minden várakozást megdöntött. Ezeknek a számoknak nagy jelentősége volt abban, hogy az ESPN miért döntött a NASCAR közvetítések mellett a 80-as években.

Lábjegyzet: Két nappal a verseny után egy riporter felhívta a NASCAR elnökét, Bill France-t. Rövid beszélgetés után megkérdezte tőle, hogy tervez-e bírságot a verekedő versenyzőknek?

"Megbírságolni őket?" – kérdezte France hitetlen hangon. "Fenébe, haver! Inkább meg kellene dicsérnem őket érte."

Üdv--Linkoman 2006. április 7., 16:38 (CEST)Válasz

Kedves Totya, sajnos, a kivágott szöveg nem látszik alkalmasnak a "lexikonosításra". Nem csupán a laza, sportújságírói stílusa a gond, legfőképpen az, hogy kevés információt ad. Pl. mia za ESPN, minek a rövidítése.
Ha lexikonosítani akarod, akkkor néhány kérdést ajánlatos feltenned magadnak:
Valóban nem volt "száriaautózás" (= szériaautók versenye) a NASCAR előtt?
Mik a pélya (pályák) jellemzői?
Milyenek az indulás műszaki feltételei (pl. mi minősül szériaautónak, mi nem)
Kik a rendezők, szervezetek stb.
Az egyes években kik, milyen típusú szériautóval nyerték a versenyeket stb. stb. jó munkát hozzá.--Linkoman 2006. április 10., 12:19 (CEST)Válasz

Egyedül vagyok erre a nagy témára. Igyekszem, de kérdéseket mindig lehet feltenni. Sosem lesz teljes a kép. Mindig hozzáírok a témához valamit és kb. 1 év múlva elkezd majd összeállni a puzzle. Egyébként az 1979-es Daytona 500 több volt, mint egy a sok közül. Ennek nagyon sokat köszönhet a sportág, nem véletlenül raktam ide. Azt a cikket is én fordítottam valamikor. Köszönöm a kritikákat, de nekem idő kell ehhez. Sok idő. Üdv.: Totya (NASCAR) 2006. április 10., 23:28 (CEST)Válasz

Kép figyelmeztetés[szerkesztés]

A következő képeket törölték vagy törlésre jelölték a Commons-on. Mielőtt eltávolítod a képet a szócikkből ellenőrizd a Commonsbeli lapját a képnek, hátha időközben visszavonták, vagy hibát követtek el a törlésre jelöléssel. A kivett képet próbáld meg helyettesíteni egy másikkal.

Miután megoldottad a problémát, kérlek azt jelezd itt az üzenetet létrehozó sablon „|status=” sorában.

Ezt az üzenetet a CommonsTicker írta.

-- CommonsTicker 2007. február 6., 23:15 (CET)Válasz

Szövege[szerkesztés]

Nekem elég "sportújságosnak" tűnik a fogalmazása... – Madridista Mia discussione 2008. november 13., 17:05 (CET)Válasz