Vita:Candida albicans

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Lezlands 7 évvel ezelőtt a(z) Fogalmi zavar témában
Ez a szócikk témája miatt a Növények műhelye/Gomba munkacsoport érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Közepesen fontos Ez a szócikk közepesen fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: DenesFeri (vita), értékelés dátuma: 2012. július 17.
Gombákkal kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Fogyókúra kéne a cikknek[szerkesztés]

A cikk jelenlegi formájában tele van különféle termékek és eljárások részletes ajánlásával és használati utasításával, korántsem enciklopédikus jelleggel, viszont kiegészítve a megfelelő reklámoldalra való hivatkozással. Le kéne szűkíteni a szöveget az enciklopédikus magra.

Karmelaüzenőlap 2010. május 21., 11:59 (CEST)Válasz

Pontatlan adatok[szerkesztés]

Kedves Szerkesztő társaim! Elszörnyülködve olvastam ezt az oldat. Sok pontos információ mellett számos téves információt is közöl. A vér pH-ja fiziológiásan 7,35 és 7,45 között változik. Ha ennél kevesebb, akkor acidosisról beszélünk. Ennek számos eredete lehet. A minimális értéke emlősöknél 6,85. Ugyan létezik egy bibliográfia az oldal alján, de nincsenek a szövegben hivatkozások (tehát annyi mindha nem is lenne). Bizonyos bibliográfiai tételeknek kétes a tudmányos alapja, nem a Thomson-Reuters Web of Science adatbazisban szereplő szaklapokról van szó. Javaslom fenntartásokkal kezelni az oldalon szereplő információkat.

Tisztelettel, ejakab, a biológia doktora (szakterület: bakteriális genetika, antimikrobium rezisztencia)

Emmeg, minDha nem is annyira valódi személytől származna...--Paxfax vita 2012. július 17., 19:42 (CEST)Válasz

Pásztörperc indoklása a horror sablonhoz[szerkesztés]

A cikkből törlendő minden olyan baromság, ami az "alternatív" "gyógyászat" szemléletét tükrözi — az önfertőzés, a 6 alatti pH, a párok gyógyászata és még egy csomó más, amit átlátni sem vagyok képes. Törlendő jóformán minden, ami az angol wiki cikkén túl került bele. Törlendők az ezeket az eszetlen, a tényeknek mindenben ellentmondó sületlenségeket terjesztő "források" — épp ellenkezőleg: külön fel kell hívni a figyelmet az efféle áltudományos maszlagok kártékonyságára és roppantul veszélyes voltára.

P/c vita 2013. május 2., 09:36 (CEST)Válasz

Adalék: a vér pH-ja csak igen szűk tartományban (7,33–7, 43) változhat. A vér elsavasodása valóban nem jó: 7,35 alatt már panaszokkal jár; 7,2 alatt súlyos, akár halált is eredményezhető keringési és tudatzavar alakul(hat) ki.

P/c vita 2013. május 2., 09:44 (CEST)Válasz

Fogalmi zavar[szerkesztés]

A cikk összemossa a gombafajt (candida albicans) az általa vagy más fajok által okozott betegséggel, a candidiázissal. A candidiázist a Candida albicans fajon kívül a Candida krusei, Candida glabrata, Candida tropicalis, Candida parapsilosis, és még legalább 10 faj előidézheti. A candida albicans a betegségért csak az esetek 60-95%-ában felelős (fertőzés helyétől függően). Javaslom a Candidiázis betegség kiszervezését egy külön szócikkbe, ahogy az angol változatban szerepel. Lezlands vita 2016. december 29., 12:08 (CET)Válasz