Vita:Budapest–Érsekújvár–Pozsony–Marchegg-vasútvonal

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Bennó 13 évvel ezelőtt a(z) Két állomásnév témában
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Vasúttal kapcsolatos szócikkek (besorolatlan)
Budapest témájú szócikkek (besorolatlan)

Két állomásnév[szerkesztés]

{{helyesírási segély}}(?)

Kérdésem a következő: Van két állomás a vonalon: Bratislava-Vajnory és Bratislava-Vinohrady. A Földrajzinév-bizottság az _utóbbit_ nevezte Pozsonyszőllősnek és nem az előbbit. Magam nyelvész volnék, de nem helytörténész, ezért véleményem szerint a két állomásról fontos volna kideríteni, kik és mikor építették. Ettől még nagyon is lehetséges, hogy a Vajnory volt Pozsonyszőllős állomás és nem a Vinohrady, tehát ennek az oldalnak van igaza és nem a Bizottságnak. Sajnos a vlaky.net szlovák oldalról sok történelmi magyar név hiányzik (pedig régen megvoltak), ezért ha van felvidéki emberke, aki biztosat tud mondani, írja meg itt, mert ha a Földrajzinév-bizottság tévedett, a hibát sürgősen korrigálni kell(ene). (Amúgy a Vajnory mint szlovák név a német Weinernből ered, ami Pozsonyszőllős német neve.) További forrás: 1943-as MÁV-menetrend, szintén Vajnoryt jelöli Pozsonyszőllősként. De akkor létezett-e vajon a ma Vinohrady (kb."Pozsonyi szőlők") néven ismert állomás? marczy – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 213.222.173.171 (vitalap | szerkesztései)

Hol írja a Bizottság? Elképesztő hogy szlovákiai vasútállomások elnevezésével foglalkoznak. Szét kellene kergetni őket hogy soha vissza ne találjanak a székükbe...
Vajnory az Pozsonyszőlős neve, ami magyar uralom alatt, sőt egészen 1946-ig külön község volt, Vinohrady pedig Pozsony városrésze, ami nem volt külön falu sosem, magyarul is emlegették ezen a néven, egyébként "szőlőhegy" a név jelentése. A vasútállomások neve térképi és szöveges forrásaim alapján ennek kétségtelenül tökéletesen megfelel.
Peyerk vita 2010. október 21., 21:11 (CEST)Válasz

A Földrajzinév-bizottság az FVM alá tartozik, a kérdéses határozat megtalálható itt: http://www.fvm.hu/main.php?folderID=2235 70. ülés döntése. Egyszer megnéztem, láttam, hogy valószínűleg ők nem voltak elég alaposak, amikor döntöttek. Persze, tudom, hogy Rozsnyó állomás sem ugyanaz, mint ami eredetileg annak épült, szóval nem könnyű a dolguk, de hogy egy 43-as menetrendet ne lettek volna képesek megnézni... 1918-as vagy az előtti menetrendet esetleg ha valaki tudna prezentálni, az sok vitát eloszlatna. Közvetlenül Trianon utáni román és csehszlovák menetrend is érdekelne. De legfőképpen az, hogy Bratislava-Vinohrady állomás mikor és kik által keletkezett, volt-e valami a helyén korábban stb.

Azzal semmi baj, hogy az FNB. ezzel foglalkozik, ez az egyik feladatuk (jogszabályban rögzítve...), határokon belül és túl földrajzi nevek és megjelölések körébe tartozó dolgok normatív magyar nevének megállapítása. BennóFolybeszt a WP-be! 2010. október 22., 18:24 (CEST)Válasz