Vita:Baumhorn Lipót

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Zoli79 11 évvel ezelőtt a(z) Tagolás, tartalom témában
Ez a szócikk témája miatt a Zsidóságműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Zsidósággal kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Tagolás, tartalom[szerkesztés]

Ezt a cikket valaha én indítottam el, megfelelően tagolva. Ezután hasznos bövítések mellett lexikoncikkből egy rosszul tagolt ismeretterjesztő cikké vált. Gyakorlott életrajzírók tudhatnák, hogy a művek felsorolását nem az átfogó "Életpályája", hanem az "Önálló művei" fejezet tartalmazza.
A fejrész teljesen félresikerült: annyit tudunk meg róla, hogy építész volt. Az itt található idézet nem a megfelelő helyre került. A fejrészben nem idézgetünk, hanem magunk fogalmazzuk meg, mit tartunk fontosnak.--Linkoman vita 2010. június 20., 16:32 (CEST)Válasz
A cikket teljesen átalakítottam. Igyekeztem némi rendet vágni. Így is lehetne rajta csiszolni, de talán kiindulásnak megteszi. A szervező elvem az volt, hogy az életpályát megszabadítani a művészetéről és azon belül zsinagóga-építészetének részletes taglalásától és inkább kidomborítani az életrajzi adatokat (születés, halál, iskola, tanulmányút, munkahely, mesterek stb.) Így látható, mennyire fájóan hiányoznak a személyes életéről szóló adatok. Jó lenne, ezekkel bővíteni. A művészetéről szóló terjedelmes részt önálló fejezetbe tettem, ebbe pedig alfejezetként zsinagógáról szóló szöveges részeket (amelyek meghaladták a felsorolást). Zsinagógáinak felsorolását pedig az így kibővített önálló művei közé raktam. Normális esetben nem választanám el zsinagógáit egyéb munkáitól, de Baumhornnál kimagaslóan sok zsinagógáról beszélhetünk, egybe eresztve "egyéb" munkáival, utóbbiak eltörpülnének. Miután a cikk kicsit talán túl is hangsúlyozza zsinagógáit (pl. bevezető, művészete) ezért és amiatt, hogy ezek nagyobb műfaji változatosságot mutatnak, első helyre világi épületeit soroltam fel. Meg nem valósult művei és átalakításai, bővítéseit egy-egy alfejezetbe tettem. Az egyéb épületeit világiaknak neveztem el, ami kb. fedi a valóságot és jobban hangzik, mint az egyéb, ugyanakkor rögtön fel is merült bennem a probléma: zsidó temetővel kapcsolatos munkái, a szegedi hitközségi épületet hova soroljuk?
Szerintem ez így már egy tisztán átlátható rendszer, amit már lehet javítgatni. Hivatkozások!!! Természetesen a pálya nyitva áll mások előtt is, ha más rendszerezésre gondolna... ;)
Egy fontos dolog a végére: felmerült bennem, hogy a bekerült szöveg nem-e valahonnan lett szövegfelismerővel beszkennelve. Azon kívül, hogy sehol egy hivatkozás, a "lizéria" (lizéna helyett) elgépelés tipikusan olyasmi, amit egy szövegfelismerő tud okozni. Zoli79 vita 2012. október 5., 11:22 (CEST)Válasz