Vita:BMP–2

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Misibacsi 3 évvel ezelőtt a(z) Tisztázandó kérdések témában
Ez a szócikk témája miatt a Hadtudományi műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Kavics (vita), értékelés dátuma: 2009. október 22.
Hadtudományi szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Tisztázandó kérdések[szerkesztés]

A cikkben pár olyan leírási elem van amely valószínűleg a hadtudományi ponyva hatását mutatja ezért az egész cikk alapos átnézésre szorulna. Ilyen részletek:

1) "alkalmassá tette helikopterek és lassan repülő repülőgépek elleni harcra" Ez a leírás az angol és a német nyelvű wiki cikkben is szerepel, de a 1PZ-3 optika a maga 4x nagyításával (14°-os látószög) nem igazán alkalmas korszerű mozgó légi célok elleni harcra, ellenben pl magasan lévő célok (lásd afgán völgyek magas oldalain lévő lőállások, grozniji épületek tetején lévő RPG) ellen hatásos. szóval ez a mondat legjobb esetben is úgy hangozhatna, hogy a "alkalmassá tette nagy magasság célok, mint például háztetőkön vagy völgygerinceken kialakított lőállások és korlátozottan lassan mozgó helikopterek és repülőgépek elleni harcra"

2) "Hátsó ajtói üregesek, és üzemanyagtartályként funkcionáltak, ami sebezhetővé tette a mellette ülő katonákat" - Ez formál-logikai alapon is cáfolható: egyrészt a BMP-1-ben az ülések alatt volt az ü.a., ami sokkal problémásabb, ráadásul az üreges ajtó és a benne lévő diesel effektíve üreges páncélként ( mint a Leopard 2 oldalszekrénye) működve nagyobb védelmet adott mint pl a Bradley sima aluminium fara.

3) Az az állítás is vitatható, hogy a Grom löveg elavult volna a '70-es évekre, lévén, hogy az azzal szinte azonos lőszert tüzelő SZPG-9 a mai napig hadrendben van. Sokkal inkább a hibás konstrukciójú tűzvezető rendszer avult el, amely minden töltésnél alaphelyzetbe állt és így a tüzérnek újra kellett keresnie a célt, ráadásul a töltő automata is alacsony megbízhatóságú volt. Gabor vasarus vita 2020. július 19., 10:29 (CEST)Válasz

Miért nem javítod ezeket a cikkben? misibacsi*üzenet 2020. július 19., 16:12 (CEST)Válasz