Vita:Agyagosszergény

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Sta064 4 évvel ezelőtt a(z) A Kapuvári járáshoz tartozik témában
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Földrajzi témájú szócikkek (besorolatlan)
Magyar településekkel kapcsolatos szócikkek (besorolatlan)

A Kapuvári járáshoz tartozik[szerkesztés]

Feltehetőleg a KSH 2013-2014-es téves adatközlése miatt hiszi mindenki (lásd Google-találatok), hogy a Soproni járáshoz tartozik, pedig sohasem volt így. Kérdésemre a KSH ezt írta: "Hivatkozva a 2020. február 4-én indított ügyében az alábbiak szerint tájékoztatom. Az hatályos jogszabályok alapján, ahogyan a Központi Statisztikai Hivatal Helységnévtárában is publikálva van Agyagosszergény a Kapuvári járáshoz tartozik. Hivatkozott jogszabály: 86/2019. (IV. 23.) Korm. rendelet a fővárosi és megyei kormányhivatalokról, valamint a járási (fővárosi kerületi) hivatalokról. A KSH Helységnévtárának elérési útvonala: www.ksh.hu/Kiadványok/Helységtévtár/Keresés: Agyagosszergény. Közvetlen elérés az alábbi linken: http://www.ksh.hu/apps/hntr.telepules?p_lang=HU&p_id=29407" Sta064 vita 2020. február 6., 14:20 (CET)Válasz

@Sta064: Az ilyen kapkodásban szoktak elveszni az értékes történeti adatok, amik a Wikipédia erősségei lehetnének :(

Nem igaz, hogy soha nem tartozott a Soproni járáshoz, ugyanis 1969 és 1983 között (amikor nem létezett Kapuvári járás) oda tartozott, valamint oda tartozott a járások újbóli bevezetésekor, 2013-tól is. Ha megnézted volna a Soproni járás szócikkben feltüntetett forrásokat (akár a KSH-val való felesleges levelezés helyett is), akkor tudhatnád az utóbbit. A községet később csatolták át a Kapuvári járásba, ezért a legutóbbi szerkesztéseddel kifejezetten hamis adatot írtál ebbe a cikkbe.

Tehát nem hibás, csak elavult az adat, amire viszont nem a törlés és felülírás a megoldás, hanem a történeti adatok megfelelő beillesztése a szócikkbe.

– Peyerk vita 2020. február 6., 14:30 (CET)Válasz

(Bocsánat, igaz, a 2013 előtti járásokkal nem foglalkoztam.) Direkt megemlítettem a KSH-nak, hogy nem látok olyan információt, miszerint a település járást váltott volna. A válaszukat pontosan idéztem - eszerint nem olvasták végig a kérdésemet - és a helységnévtárukban sem látszik erre utalás, miközben egyes változásokról vannak bejegyzések. Máskor nem fogok így Wikipedián javítani.

Sta064 vita 2020. február 7., 14:50 (CET)Válasz

A KSH online helységnévtárában kizárólag a települési szintű területszervezési változások szerepelnek, a megyék és járások közötti átcsatolások nem.

Ismétlem: elég lett volna elolvasni a cikkekben lévő forrásokat. Onnan kiderült volna, hogy az eredeti, 2012-es rendeletben még a Soproni járáshoz tartozott. Ezt (és a KSH korábbi helységnévkönyveit) némi alázattal kezelve (nem pedig "hibás adatközlésnek" minősítve) aztán ki lehetett volna bányászni a módosítás dátumát az azt előíró rendeletetből.

Most sem késő még.

– Peyerk vita 2020. február 7., 15:11 (CET)Válasz

Köszönöm, fölvettem az adatbázisunkba az átsorolást.

Sta064 vita 2020. február 7., 15:31 (CET)Válasz