Vita:Adam Smith

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Csigabi 14 évvel ezelőtt

Kedves Törlőbizottság,

Én megírtam a szócikket, ami nem csonk és nem lektorálandó. Viszont bárki módosíthatja, javíthatja vagy akár törölheti is.

Az értékes szöveg, amit töröltem: Adam Smith (2004. szeptember 4., 01:51 változat)

A klasszikus iskolaként ismert irányzat elválaszthatatlanul összekapcsolódik Adam Smith nevével, akit a közgazdasági tudomány megalapítójaként ünneplünk. Szerinte a piac a legfontosabb kapocs, ahol megoldódik a szűkös erőforrások elosztása. Ez köti össze a gazdasági szereplőket, lehetővé teszi a cserét úgy, hogy a szereplőknek, a saját érdekük alapján hozott döntéseik az összgazdasági jólétet is növelik. ( Elméletének egyik hibája az, hogy a piac létezését teljes egészében fizikális jelenlétnek gondolta.) Az a bölcseleti háttér, amelyből a klasszikus iskola kinőtt, a XVIII. századbeli felvilágosodás filozófiája volt, melynek alapjait a raciolalizmus, az individualizmus és a világpolgárias felfogás képezték.

Kiemelkedő alakjai Adam Smith mellett: David Ricardo, Malthus, Say és Stuart Mill

Ez a lap egy csonk. Szerkeszd (http://hu.wikipedia.org/w/wiki.phtml?title=Adam_Smith&action=edit) te is, hogy igazi szócikk lehessen belőle!

(Ez a szócikk Lektorálandó.)


A lap eredeti címe "http://hu.wikipedia.org/wiki/Adam_Smith"


Kedves szerző és Wiki! Jónak tartom az Adam Smith szócikket - de hiányosnak. Mégis, mi különböztet meg egy angol nyelvű AS szócikket egy magyartól, ha nem az, hogy legalább függelékben ott vannak a magyar vonatkozások (művei magyar nyelven, mo-i hatástörténet stb.) Ezt a hiányosságot sok magyar ny. szócikknél tapasztalom. (Bocs a kívülről bedumálásért, rémlik, hogy egyszer már regisztráltam, de nem találom a bejelentkezési adataimat.) üdv bori erzsébet

Kedves Erzsébet! A WP szabad enciklopédia, ami azt jelenti, hogy nemcsak olvasni, hanem szerkeszteni is szabad. Ha úgy érzed, valami hiányzik, vedd a fáradságot és írd le. Az sem lehet akadálya, hogy elfelejtetted a regisztrációdat. Regisztrálj új néven, vagy ha nincs kedved, szerkessz névtelenül. Ha értékes a szerkesztésed, így is úgy is megmarad. Bírálni könnyű, dolgozni nem annyira. Mi, a WP szerkesztői ez utóbbitt választottuk. Csigabiitt a házam 2009. november 12., 22:01 (CET)Válasz