Vita:Aba nemzetség

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt 81.183.245.214 9 évvel ezelőtt a(z) Abák és Kabarok témában
Ez a szócikk témája miatt a Középkorműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Középkori témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

A nemzetség kihalása[szerkesztés]

Nem jó megfogalmazás, hogy a nemzetség kihalt, de a belőle származó családok fennmaradtak, hiszen ez azt jelenti, hogy nem halt ki. A 13. század után már nem nemzetség, hanem családnév alapján különböztették meg a nemesség tagjait. A nemzetségnév a használatból halt ki. Paulus Pontius Crassus vita 2011. április 10., 05:09 (CEST)Válasz

Abák és Kabarok[szerkesztés]

"Anonymus elbeszélése hibás, mivel a kunok csak Aba halála után jelentek meg Európában."

A magyar nyelvben a khun (erős 'h'-val ejtve) a kunok megjelenése előtt a hunok és más keleti lovasnépek megnevezésére volt használatos. Erre az állításra legkézenfekvőbb példaként a várkunok nevét említhetjük: a honf.-kori magyarok így nevezték az avarokat, eredeti formája uar-khun lehetett (innen maradt ránk a 'Várkony' település és családnévként). Anonymus kunnak nevezett mindenkit, aki az általa Szkítiaként (Scythia Minor = kb. a Fekete-tenger északi partvidéke, magyar őstörténetben Meótisznak megfelelő vidék és tágabb környezete) leírt területen élt. Anonymus elbeszélése nem hibás tehát, csupán az értelmezése nem megfelelő, amikor kun-t ír, ott Fekete-tenger-melléki keleti lovasnépekre kell gondolnunk. A félreértés, hogy Anonymust hiteltelennek nevezik, mert kunokat emleget egyrészt ebből származik. Másrészt abból, hogy műve nem eredeti formában maradt ránk, hanem többszöri átírás után. A másolók szokása volt aktualizálni a neveket, népneveket, így kerülhetett 'cuman' (a kunok latin neve) az Anonymus által eredetileg khun-ként említett népek neve helyére a későbbi, a valódi kunok megjelenése után eszközölt átírások során. Mindez Hölbling Tamás történész "A honfoglalás forrásritikája" című kötetben igazolva megtalálható.


"A „kunok” itt talán a kabarokat jelenthetik."

Több, mint valószínű, hogy a kabarokat jelentik, bár természetesen ez nem igazolható teljes bizonyossággal. A Kuma-menti Madzsar város romjait 2006-ban ásató orosz régészek az egykori Madzsar város (mai Budjonnovszk) egykori lakóinak mai leszármazottait a kabard népben határozták meg. Mindezeket nehezen sorolhatjuk a véletlen egybeesések közé, de bárki tovább tájékozódhat az abaza nevű népről összegyűjtött tudnivalók között, amely nép valószínűsíthetően az Abák őseit adhatta. Abházia wikipédia lapján is sokat megtudhatunk az állam névadói, az önmagát apsznu-nak nevező nép történelméről. 81.183.245.214 (vita) 2014. november 25., 14:16 (CET)Válasz

Törlés indoklása[szerkesztés]

A 2014. január 14-én beszúrt szövegrészt törölni szeretném, az alábbiak miatt:

  • Theodorosz utódjának Ábrahám néven való megkeresztelését (805-ben a Fischa folyónál) Marczali Nagy képes világtörténete és Róna-Tas András A honfoglaló magyar nép (Balassi Kiadó, 1997) c. munkája (254. oldal) egyaránt közli. Egyik sem tesz hozzá ennél többet, nem említenek sem venger-vangar államot, sem Abran nevet, sem annak szent-ként való tiszteletét. Róna-Tas András annyit közöl, hogy ”Egyes források [Ábrahám] fiát Izsák néven említik.”
  • „Venger (vangar) ország”-ról szóló szöveget az ún. Pilinyi Hírmondó oldalán találtam, szerzője Bátonyi Pál. Szerinte „A venger állam megalakulása 805. szeptember 21-én Ábrahámnak a frank fennhatóságot elismerő kagánnak a Fisában történő megkereszteléséhez köthető.”, ő említi Ábrahám „katolikussá keresztelés”-ét is, és hogy „Ábrahám kagán-király valószínűleg családjában az Ábrán(y) nevet kapta”. Bár vannak lábjegyzetei, de ezekhez az állításokhoz nincs lábjegyzet, hivatkozás. Ő sem szól azonban „Szent Aba Ábrahám”-ról, sem a székely katonaság megalakításáról és arról sem, hogy Ábrahám – Aba Ábrahám lenne. Pedig a szócikk tárgya az Aba nemzetség.
  • A beszúrt szöveg így kezdődik: „Német évkönyvek szerint…” Nem tudni, mely évkönyvekről van szó, vagy hogy hol olvasható az a forrás, amely a „német évkönyvek”-re hivatkozva ír a székely katonaság megalakításáról és a többiekről, egészen Báthory fejedelemig.
  • Ha mindez nem csupán vélekedés, valószínűsítés, akkor ellenőrizhető hivatkozásokkal alátámasztva és részletesen kifejtve kell a cikkben kifejteni. Ezek nélkül szerintem felelőtlenség beírni, illetve bennhagyni ezeket a sorokat.

Várok 3 napig, hogy van-e megalapozott ellenvélemény. Ha nincs, utána törlöm. --Vadaro vita 2014. március 16., 15:25 (CET)Válasz