Vita:Érettségi vizsga

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Karmela 11 évvel ezelőtt a(z) Link kidolgozott tételekhez témában

Szakérettségi[szerkesztés]

"1948 és 1955 között működött a szakérettségi rendszere, amelynek keretében a korábban a középiskolákba nem jutó munkás- és parasztfiatalok gyorsított tanfolyamokon sajátíthatták el a tananyagot és tehettek szakirányú továbbtanulásra jogosító érettségit."

Ez a mondat valahol sántít. A szakközépiskolák szakmát adó érettségijeit is szakérettséginek nevezték a '80-as években. LApankuš→ 2012. január 9., 16:57 (CET)Válasz

Link kidolgozott tételekhez[szerkesztés]

Ez a cikk az érettségi vizsga fogalmáról szól, márpedig egy olyan link, ami kidolgozott érettségi tételekhez visz, az nem a fogalomról hoz további információkat, ezért ezt visszaállítottam: [1]

--Karmela posta 2012. augusztus 18., 14:02 (CEST)Válasz

A magyarországi érettségi rövid története[szerkesztés]

"1978-79-ben pedig a történelemérettségit szüntették meg." - A történelem érettségi éppen 1979-től lett az 5. érettségi tárgy. 1978-ban én mág csak 4 tantárgyból érettségiztem.

"1982-ben vezették be egyes tárgyakból az összevont érettségi-felvételit. Ez a mai emelt szintű érettségivel ellentétben még csak az írásbelire terjedt ki, amelynek két (indigóval készült) példányát egymástól függetlenül javították és értékelték a középiskolában és az egyetemen." 1978-ban már a Műszaki Egyetemen ilyen összevont érettségi-felvételi volt. Ez valóban csak az írásbelire terjedt ki, és valóban másként _értékelték_ a középiskolában és az egyetemen. A javítás módjára nem emlékszem.

"1978-79-ben pedig a történelemérettségit szüntették meg." - 1977-ben nem volt történelem érettségi és az előző években sem (akkor érettségiztem). Akkor úgy volt, hogy mi vagyunk az utolsó ilyen évfolyam.

"1982-ben vezették be egyes tárgyakból az összevont érettségi-felvételit. Ez a mai emelt szintű érettségivel ellentétben még csak az írásbelire terjedt ki, amelynek két (indigóval készült) példányát egymástól függetlenül javították és értékelték a középiskolában és az egyetemen." - 1977-ben összevont érettségi-felvételit írtunk matematikából és fizikából. És nem mi voltunk az első ilyen évfolyam.

"1974-ben az osztályzatokat törölték, és helyette a „dicsérettel megfelelt” / „megfelelt” / „nem felelt meg” értékelést vezették be" - ez csak egy évig állt fenn, 1977-ben érdemjegyek voltak.