Vita:Ásványi anyagok

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt 178.48.171.96 4 hónappal ezelőtt a(z) altagonista témában

Szét kéne szedni[szerkesztés]

Ez így nem jó. Az ásványi anyagok azok az anyagok, amelyeket a természetben szervetlen vegyületekben találunk, és az élő szervezetek is azokból jutnak hozzájuk. Most nem akarok belebonyolódni olyan mélyenszántó kérdésekbe, mint hogy ásványi anyag-e pl. a víz meg a kőolaj (sokaxerint igen, sokaxerint nem), hanem azt szögezem le, hogy egészen mást tekintünk makroelemnek, illetve nyomelemnek az élettanban, mint a földtanban. A mezőgazdászok pl. tápelemekről beszélnek, és megkülönböztetik a makro- (N, K, P), a mezo- (Ca, Mg, Fe, Mn meg még talán a B) és a mikrotápelemeket — szóval, a makro-, ill. mikroelem fogalom tudományterületenként más és más.

– Aláíratlan hozzászólás, szerzője Pásztörperc (vitalap | szerkesztései)

Uh, most látom először ezt a lapot. Lenne létjogosultsága neki, valami olyan néven, hogy teszemazt Ásványi anyagok az emberi szervezetben vagy az étrendben. Mert arról szól, nem a jelenlegi címéről. Az "altagonista" a képfeliratban pedig feltehetően antagonista szeretne lenni. SyP 2007. május 4., 21:49 (CEST)Válasz


Jééé, elfelejtetteem az előbb aláírni (új vagyok még). Nem az annak a képnek a legnagyobb hibája, hanem az, hogy csak az antagonizmusok vannak rajta, a szinergiák meg nincsenek sehol — pedig anélkül olyan féllábú óriás kinézete van a dolognak... Szóval, meg kéne állapodni valami struktúrában, hogy mit milyen címszavakba helyezzünk el, és utána elkezdegethetem feltölteni az elemeket.

P/c 2007. május 4., 23:02 (CEST)Válasz

Tekintve hogy az elemek szócikkei majdnem mind csonkok, sőt sokukban nincs is szöveg csak a táblázat, szerintem az egyes elemek szócikkeiben lenne leginkább helye az ilyen infóknak. SyP 2007. május 5., 10:19 (CEST)Válasz

O.K., az elköv. 1-2 hétben amúgyis főképp elemekkel akarok vacakolni (a radont már el is kezdtem), úgyhogy szétszórom belőle az infót, csak az általános részét hagyom meg új definícióval.

P/c 2007. május 5., 10:33 (CEST)Válasz

altagonista[szerkesztés]

Az utolsó ábra kapcsán: mi az az altagonista..?

Agonista, és antagonista létezik. (segítő - gátló) 178.48.171.96 (vita) 2023. december 14., 21:37 (CET)Válasz