Vitéz László

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vitéz László
Kemény Henrik és híres bábja (2010.)
Kemény Henrik és híres bábja (2010.)

Jellembátor, kissé értetlen mókamester
VilágKemény Henrik Bábszínháza
Származási hely Magyarország
Fajember
Beszélt nyelvmagyar magyar

AlkotóKemény Henrik

Vitéz László népi bábfigura. Kinézetében, nyers humorával a nála régibb bábfigurára, Paprika Jancsira hasonlít. Ruhája piros, sapkája hegyes, a lábán csizma van, és Paprika Jancsihoz hasonlóan gyakran hordoz a kezében verekedésre alkalmas szerszámot, ami lehet egy nagy bot vagy egy palacsintasütő is, de néha eltúlzottan hatalmas méretű bunkósbot is hozzátartozott a báb felszereléséhez.

Vitéz László hagyományának őrzője három generáció óta a Kemény-család, a legutóbbi évtizedekben Kemény Henrik volt. A család 25 Vitéz László-játékot állított bábszínpadra.

A figurát Pályi János is használja bábjátékaiban.

Pulcinella

Kemény Henrik Vitéz Lászlója „Szervusztok, pajtikák”[1] szavakkal kezdi az előadást – az egyéni köszönés a nagyszámú előadás és televíziós közvetítés után generációk számára idézi fel Vitéz László alakját és a bábjátékos Kemény Henrik nevét.

Ausztriában és Németországban Vitéz Lászlóhoz hasonló, 19. századi eredetű népi bábfigura Kasperle, aki Vitéz Lászlóhoz hasonlóan bottal csépeli az ördögöt. Hasonló, de évszázadokkal régebbi alak a német Hanswurst. A bábfiguratípus őse a középkori Pulcinella(wd) lehet.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szervusztok, pajtikák!, magyarnarancs.hu

További információk[szerkesztés]