Virágfürdő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Virágfürdő
Korábbi nevek: Kaposvári Uszoda és Gyógyfürdő, Kaposvári Termál- és Strandfürdő
TelepülésKaposvár
CímKaposvár, Csik Ferenc sétány 1.
Hasznosítása
Felhasználási területuszoda, strandfürdő, gyógyfürdő, termálfürdő
Elhelyezkedése
Virágfürdő (Kaposvár)
Virágfürdő
Virágfürdő
Pozíció Kaposvár térképén
é. sz. 46° 21′ 04″, k. h. 17° 47′ 51″Koordináták: é. sz. 46° 21′ 04″, k. h. 17° 47′ 51″
A Wikimédia Commons tartalmaz Virágfürdő témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A kaposvári Virágfürdő (régebben Kaposvári Uszoda és Gyógyfürdő, Kaposvári Termál- és Strandfürdő) a Dunántúl legnagyobb egybefüggő vízfelületű élményfürdője, fedett és nyitott medencékkel is rendelkező uszoda, valamint gyógyvízzel ellátott termálfürdő.

Története[szerkesztés]

Kaposváron a régi városi strandfürdő területén 1967-ben gyógyvizet tártak föl. Több kút hozza fel 671-1084 méteres mélységből az 51-55 °C-os hévizet. A kaposvári gyógyvíz alkáli-kloridos és hidrogén-karbonátos hévíz, amely metakovasavat, valamint bromid-, jodid- és fluorid-iont is tartalmaz. A víz összes oldott ásványianyag-tartalma 1,85–3,15 g/l.[1] Fürdőkúraként mozgásszervi megbetegedések, reumatikus bántalmak, trombózis utáni állapot, izomhúzódás, izomgyengeség gyógykezelésére, csonttörések, porcsérülések és baleseti sérülések utókezelésére alkalmas, de eredményesen használható nőgyógyászati kezeléseknél is. Ivókúraként gyomor- és bélhurutra, valamint epebántalmakra alkalmazható.

A gyógyító hatású termálvízre alapozva épült ki a Kaposvári Városi Fürdő, amely a városközponttól 10-15 percnyire, a Kapos folyó melletti Jókai liget mellett található, 50000 m²-es parkosított területen. Az évtizedek óta üzemelő, fedett és nyitott medencékkel is rendelkező uszoda és termálfürdő nemrégiben kiegészült egy nyári szezonban üzemelő modern élményfürdővel és aquaparkkal. A gyönyörű környezetben fekvő új fürdőkomplexum, melyet Virágfürdő névre kereszteltek, már távolabbi fürdővendégeket is vonz a megyeszékhelyre.

A Virágfürdő a Dunántúl legnagyobb egybefüggő, 3462 m² vízfelületű élményfürdője. A nyári szezonban 17-féle, összesen 46 db látványelemmel várja az érdeklődőket. Hátfalbefúvók, vízernyő, nyakzuhany, vízköpők, övzuhany, buzgárok, gejzírek, kamikaze csúszda, családi csúszda, anakonda, barlangcsúszda, fényjátékos piranha kamra, barlangvízesés, vízfüggöny, sodrófolyosó és vízgombák teszik élménnyé a fürdést. A gyermekek különálló gyermekmedencében fürödhetnek. Az élményfürdő mellett a Városi Fürdőben rendelkezésre áll egy 50 m-es, 8 pályás és egy 25 m-es, 5 pályás úszómedence, valamint a gyógyvízzel ellátott termálfürdő.

Sportélet[szerkesztés]

A Virágfürdő az alábbi sportegyesületekkel áll kapcsolatban:

A fürdő elérhetőségei[szerkesztés]

  • 7400 Kaposvár, Csik Ferenc sétány 1.
  • Telefon: +36-82-321-044
  • Honlap: viragfurdo.hu

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Új, jobb minőségű gyógyvíz a kaposvári fürdőben. Kaposvár Most, 2015. december 8. (Hozzáférés: 2015. december 8.)

További információk[szerkesztés]