Violetta (televíziós sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Violetta
Logo violetta.png
Műfaj musical, romantikus, vígjáték

Alkotó(k) Adrián Suar
Fernando Blanco
Író(k) Solange Keoleyan
Sebastián Parrotta
Rendező(k) Jorge Nisco
Martín Saban
Főszereplő(k) Martina Stoessel

Formátum 1080i, HDTV, Stereo
Ország  Argentína
Nyelv spanyol
Évadok 3
Epizódok 240 (epizódlista)
Gyártás
Producer(ek) Adrián Suar
Fernando Blanco
Forgatási helyszín(ek) Argentína; Buenos Aires[1]
Részenkénti játékidő 45 perc
Forgalmazó Pol-ka Producciones
Sugárzás
Eredeti adó Disney Channel
Eredeti sugárzás 2012. május 14. óta
Magyar adó Disney Channel
Magyar sugárzás 2013. november 11. óta
Korhatár Korhatár nélkül megtekinthető. (Disney Channel)
Külső hivatkozások
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Violetta színes, argentin televíziós filmsorozat. Buenos Airesben játszódik, készítője a Disney Channel Latin America, valamint a Pol-ka argentin filmgyártó cég, az európai, közel-keleti és afrikai részlegeivel együtt. A sorozat, a címszereplő Violetta, egy zeneileg tehetséges tini életéről szól, aki hosszú európai tartózkodás után édesapjával visszatér szülővárosába, Buenos Airesbe. Először 2012. május 14-én indult a Disney Channel Latin Americán. A harmadik évadja 2014. tavaszán jelenik meg. Az első és második évadja már lejátszódott. Az első vetítése a sorozatnak 2012. május 14-én volt, majd 2013. április 29-én folytatódott. Magyarországon az 1. évad 2013. november 11-én kezdődött, a 2. évad pedig szeptember 22-én kezdődik.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Violetta Castillo egy tehetséges, elbűvölő tini lány, aki visszatér szülővárosába, Buenos Aires-be, miután néhány évet Európában töltött. Csodálatos hanggal ajándékozta meg őt a sors, de nem tud a különleges zenei tehetségéről. Anyjától örökölte tehetséget, aki híres musical énekesnő volt, de tragikus balesetben meghalt, mikor Violetta még kicsi volt. Apja, Germán sikeres üzletember, aki szigorú és védelmező Violettával szemben. Titkolja Violetta elől anyja múltját és sorsát, nehogy az ő nyomdokaiba lépjen. Emellett elszakította Violettát anyai ágú családjától, hogy az anyja kiléte végleg titok maradjon a számára. Madridban nevelte fel a lányát, ahol elzárta őt a többi hasonló korú gyerektől, hogy megóvja a veszélyektől. Támogatta Violettát abban, hogy zongoraórára járjon, mert tudta, hogy tehetséges, akár az anyja, de nem hagyta, hogy énekeljen és színészkedjen, vagy, hogy bármi köze legyen a művészvilághoz. Ám, mikor visszaköltöznek Buenos Aires-be, minden megváltozik...

Violetta egy híres zeneiskolába, a Studio 21 tanulója lesz. Szép lassan megismeri az édesanyja múltját, és élettörténetét, aki nagyban inspirálja őt álmai megvalósításában. Megismerkedik Angie-vel, aki zenetanára, és a nevelőnője lesz. Ő segíti Violettát a tehetségének kibontakozásában. Továbbá ő Violetta nagynénje is, de mindezt titkolja Violetta és German elől, nehogy férfi elszakítsa tőle a lányt. Violetta szintén titkolja az apja elől, hogy a Studioba jár, mert tudja, ha megtudná, hogy az anyja nyomdokaiba akar lépni, megszakadna a szíve. Az eleinte cseppet sem könnyű hétköznapokban Violetta megismeri első barátait, Maxi-t, Camilla-t és Francesca-t, valamint León-t, Tomás-t és Diego-t, akik a szíve elnyeréséért küzdenek. Ám ellenségeket is szerez magának, legfőképpen Ludmillát, a Studio egyik rámenős diákját. Számottevő probléma még a Violetta életében Jade, és annak tenyérbemászó öccse Matias, akik meg akarják szerezni Germán vagyonát, és kipaterolni a lányt a házból. A kalandos mindennapokon át, a bonyodalmak leküzdésével, a szerelem és a zene iránti rajongás mellett, Violetta a felnőtté válás nehézségeivel is küzd.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szereplő Színész Évad Magyar hang Leírás
Violetta Castillo Martina Stoessel 1, 2[2]

3

Csuha Borbála German és Maria lánya, Angie unokahúga és diákja, Angelica unokája, Cami és Francesca legjobb barátnője, Tomás és León szerelme. Tomás-t szereti, ám szerelmes Leonba, Ludmilla riválisa. Egy elbűvölő tinilány, akiknek gyönyörű hangja, amit az anyjától örökölt. A vele történtekről naplót vezet.
German Castillo[3] Diego Ramos 1, 2, 3 Haás Vander Péter Violetta édesapja, Maria özvegye, Jade vőlegénye, Angie volt sógora, Angelica veje, Ramallo legjobb barátja és főnöke. Túlféltő a lányával szemben, de végtelenül szereti őt. Szerelmes lesz Angie-be, akiről nem tudja, hogy a sógora. Végül Esmeralda férje lesz.
Tomas Heredia Pablo Espinosa 1,3 Gacsal Ádám Francesca legjobb barátja, Agustina unokatestvére, Ludmilla, Francesca és Violetta szerelme, de ő Violettába szerelmes. Leon legfőbb riválisa, Germán kicsit sem kedveli őt. Az első évad végén Madridba költözik
Leon Vargas Jorge Blanco 1, 2, 3 Czető Roland Ludmilla ex-barátja, Andres legjobb barátja, Tomas legfőbb riválisa, Violetta szerelme. Kiváló énekes és táncos.
Camila "Cami" Torres Candelaria Molfese 1, 2, 3 Nemes Takách Kata Nico unokatestvére, Francesca, Maxi és Violetta legjobb barátja, Broduey-be lesz szerelmes, és később a barátnőjévé válik.
Roberto "Beto" Benvenuto Pablo Sultani 1, 2, 3 Seder Gábor Zongoratanár a Studio 21-ben. Kicsit ügyetlen, valamint nagyon falánk.
Broduey Samuel Nascimento 1, 2, 3 Vincellér Vince Brazil cserediák a Studio-ban. Tetszik neki Violetta, de később Camilla barátja lesz.
Angeles "Angie" Carrara Clara Alonso 1, 2, 3 Bognár Anna Angélica lánya, María testvére, Germán volt sógornője, Violetta nagynénje és nevelőnője, valamint zenetanára. Pablo szerelme, de ő később szerelmes lesz Germánba. Jade roppant féltékeny rá.
Gregorio Casal Rodrigo Pedreira 1, 2, 3 Jakab Csaba Tánctanár a Studio21-ben, ideges természetű és manipulatív, ki nem állhatja Pablót. Egy ideig igazgató a Studio-ban.
Francesca Cauviglia Lodovica Comello 1, 2, 3 Laudon Andrea Luca húga, Martina unokatestvére, Maxi, Camilla és Violetta legjobb barátja. Tetszik neki Tomás és Marco. A 2. évadban Marco-val lesz együtt.
Luca Cauviglia Simone Lijoi 1 Kisfalusi Lehel Francesca bátyja. A U-mix[4] műsorvezetője. A Restó Bar tulajdonosa.
Ludmilla Ferro Mercedes Lambre 1, 2, 3 Nádasi Veronika Napo unokatestvére, Leon ex-barátnője, Naty legjobb barátnője. Szerelmes Tomás-ba. Igazi díva, aki ha kell mindent megtesz a céljai elérésében. Ő Violetta legfőbb riválisa, de a 2. évadban barátok lesznek. Beleszeret Fredericóba a 2. évadban.
Pablo Galindo Ezequiel Rodríguez 1, 2, 3 Horváth Illés Az iskola kinevezett igazgatója, Angie barátja. Tetszik neki Angie, és zavarja, hogy ő Germánba szerelmes. Ennek ellenére mindenben támogatja őt.
Jade LaFontaine Florencia Benítez 1, 2, 3 Agócs Judit German menyasszonya, Matias nővére, akivel ki akarják rakni Violettát a házából és beadni egy bentlakásos iskolába. Nem az eszéről híres, akaratos, és ki nem állhatja Angie-t. A 2. évadban Germán végül elhagyja őt, így Jade bosszút akar állni rajta és családján.
Matías "Mati" LaFontaine Joaquín Berthold 1, 2, 3 Posta Victor Jade öccse. Az első évadban elvesztette az állását, ami miatt bírósági eljárás indult ellene, így Germánéknál töltötte le a házi őrizetet. Arra ösztönzi Jade-et, hogy szerezze meg Germán vagyonát, amit sajátjává akar tenni.
Olga Patricia Peña Mirta Wons 1, 2, 3 Rátonyi Hajni German alkalmazottja, szerelmes Ramallo-ba. Ő Violettáék házvezetőnője.
Maximiliano "Maxi" Ponte Facundo Gambandé 1, 2, 3 Szalay Csongor Camilla és Francesca legjobb barátja, szerelmes Naty-ba. Jó táncos, imádja a reppet. Mindenkivel jól kijön, kivéve Ludmillát. A 2. évadban Natyval lesz együtt.[5]
Lisandro Ramallo Alfredo Allende 1, 2, 3 Forgács Gábor German alkalmazottja és legjobb barátja, Olga üldözi őt a szerelmével.
Antonio Fernández Vallejo Alberto Fernández de Rosa 1, 2, 3 Kassai Károly Iskolaigazgatója és alapítója a Studio 21-nek. Jól ismeri Angelica családját. Ő volt Maria egykori mentora, és German barátja.
Natalia "Naty" Vidal Alba Rico Navarro 1, 2, 3 Wégner Judit Lena testvére, Ludmilla legjobb barátnője, szerelmes Maxiba. Hűséges Ludmillához, de olykor a sarkára áll, és saját döntéseket hoz.
Braco Artur Logunov 1 Baráth István Ukrán származású, Maxiék haverja, Napo legjobb barátja. Intelligens és kicsit vad fiú.[6] Tetszik neki Violetta, de sosem tud érvényesülni, León és Tomás mellett.
Andrés Calixto Nicolás Garnier 1, 2, 3 Baradlay Viktor Laura bátyja, Leon legjobb barátja, szerelmes Camillába. Eléggé ostoba, ami többször megnyilvánul.
Napoleon "Napo" Rodrigo Velilla 1 Markovics Tamás Ludmilla unokatestvére, Braco legjobb barátja. Eleinte Ludmilla társaságába, a „menő csapatba” akar tartozni, de később eltávolodik tőlük.[7]
Rafael "Rafa" Palmer Germán Tripel 1 Horváth Gergely Híres rockzenész, Angieba szerelmes, ami felettébb idegesíti Pablo-t.
Marotti Diego Álcala 1, 2, 3 A U-Mix producere, mindennél fontosabbnak tartja a műsora nézettségét.
Helena "Lena" Lucía Gil 1[8] Hermann Lilla Naty húga. Egy zenei blogot vezet, ami nagyon tetszik Gregorionak, aki rábeszéli Lenát, hogy jelentkezzen a Studio 21-be.[9]
Laura Nicole Luis 1 Wessely-Simonyi Réka Andrés húga. Maxi szerelmes belé, de Laura végül szakít vele.
Andrea Nikole Castillo 1 Tamási Nikolett A Studio 21 diákja, csellista. Szerelmes Maxi-ba.
Angelica Nilda Raggi 1 Detre Annamária Maria és Angie anyja, Violetta nagymamája, Germán anyósa. Germán elszakította őt Violettától, ezért Angelica mindennél jobban szeretne ismét az unokája közelében lenni.
Federico Ruggero Pasquarelli 1, 2, 3 Renácz Zoltán Pablo meghívottja Olaszországból, a Studio diákja. Szerelmes Violettába. Violettáéknál lakik egy kis ideig, mivel Germán egyik gyerekkori barátjának a fia. A 2. évadban beleszeret Ludmilába. A U-Mix reality nyertese.
Sr. Améndola Francisco Benvenuti 1 - Magándetektív, akit Jade bérel fel, hogy információkat szerezzen Angie-ről.
Óscar René Cardozo - - Emma testőre és Olga barátja.
Dr. Lombardo Mariano Musimeci 1 - Pszichológus, aki Gregorio-t kezeli dühkitörései miatt.
Maria Saramego csak említve - - German elhunyt felesége, Angelica lánya, Angie nővére, Violetta édesanyja. Ábrázolják fényképeken, illetve néha megszólal Violetta gondolataiban.
Esmeralda Di Pietro Carla Pandolfi 2,3 Kiss Virág Egy fiatal színésznő, akit kezdetben Jade bérel fel, hogy csábítsa el Germánt, és férkőzzön hozzá a vagyonához. Ő később valóban beleszeret Germánba, s végül összeházasodnak. Van egy Ambar nevű lánya.
Ambar Agustina Cabo 2 - Esmeralda lánya. Szeszélyes és pimasz, szeret másokat befolyásolni. Van egy tabletje, amivel minden történését rögzít a házban, melyeket aztán fel is használ a saját céljaira.
Agustina Lara Muñoz 1 Koller Virág Tomas unokahúga, igen cserfes, és merész.
Charly Jesús Villegas 1 Megyeri János Menedzser, aki egy hamis szerződést írat alá Ludmillával, melynek értelmében a lánynak kötelessége egy sertéseledel („Un chancho feliz”) reklámjában szerepelnie. Emiatt Ludmilla többször válik vicc tárgyává.
Mara Sumi Justo 1 Pellér Anett Az új szakács a Restó Bar-ban. Maxi beleesik, de megtudja, hogy az unokatestvére.
Gustavo Thiago Batistuta 1 Pálmai Szabolcs A Studio 21 diákja. Nati érdeklődik iránta, de ő Ludmillához akar közelebb kerülni.
Valeria Yasmim Manaia 2 - Broduey unokahúga, aki szerelmes lesz León-ba.
Maestro Zambrano Pedro Maurizi 1 Császár András A 12 éves fiúsztár, szerelmes lesz Augustinába, még a karrierjét is feladja érte.
Diego Hernandez Diego Domínguez Llort 2, 3 Vendernyovszky Dániel Jóképű és rámenős fiatal, aki a 2. évadtól a Studio tanulója lesz. Szerelmes lesz Violetta-ba, így León riválisává válik, Tomás után. Mint később kiderül ő Gregorio fia.
Jacqueline "Jackie" Saenz Valentina Frione 2,3 Bogdányi Titanilla Antonio unokahúga, a Studio tánctanára a 2. évadtól. Szerelmes lesz Pablo-ba.
Marco Tavelli Xabiani Ponce de León 2, 3 Andrássy Sebestyén Diego barátja, aki Francescába szerelmes. Jó hangú és nagyon jó táncos.
Priscila Ferro Florencia Ortiz 3 - Ludmilla édesanyja. Szerelmes lesz Germánba.
Gery Macarena Miguel 3 - Beto új asszisztense, miután Tomás elmegy.
Clément Galán/Alexandre Damien Lauretta 3 - A Studio egyik új tanulója, Franciaországból származik. Szerelmes lesz Violettába. Az apja ellenzi, hogy a zenével foglalkozzon, mivel, komoly üzleti karriert szán neki.
Lara Valeria Baroni 2,3 Molnár Ilona León új barátnője, de később szakítanak.
Bridgit Mendler Bridgit Mendler 2 Czető Zsanett Bridgit Mendler, huszonéves amerikai színész-énekesnő, cameo szerepben.[10]

Epizódok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Évad Epizódok Eredeti sugárzás Magyar sugárzás
Évadpremier Évadfinálé Évadpremier Évadfinálé
1 80 2012. május 14. 2012. október 26. 2013. november 11. 2014. május 30.
2 80 2013. április 29. 2013. október 11. 2014. szeptember 22. TBA
3 80 2014. július 20. TBA TBA TBA

Premierek más országokban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Régió Csatorna 1. évad premier 2. évad premier Cím
 ARG Disney Channel Latin-Amerika 2012. május 14. 2013. április 29. Violetta
 CHI
 BOL
 COL
 PAN
 PAR
 ECU
 GUA
 MEX
 HON
 PAR
 PER
 VEN
 ITA Disney Channel Olaszország 2013. június 3.
 BRA Disney Channel Brazília 2012. szeptember 10. 2013. augusztus 19.
 ESP Disney Channel Spanyolország 2012. szeptember 17. 2013. szeptember 23.
 FRA Disney Channel Franciaország 2012. október 1. 2013. szeptember 30.
 TUR Disney Channel Törökország 2013. február 18. 2013. november 8.
 POL Disney Channel Lengyelország 2013. október 21.
 ROU Disney Channel Románia
 BUL Disney Channel Bulgaria Виолетта
(Violetta)
[11]
 ISR Disney Channel Izrael 2012.szeptember 3. 2013. szeptember 29. ויולטה
 RUS Disney Channel Oroszország 2012. október 15. 2013. szeptember 30. Виолетта
 GRE Disney Channel Görögország 2013. augusztus 26. Βιολέττα
 UK Disney Channel Egyesült Királyság és Írország 2013. július 22. Violetta
 IRL
 POR Disney Channel Portugália 2013. szeptember 16.
[12]
 NED Disney Channel Benelux Államok
[13]
 BEL
[14]
 SWE Disney Channel Skandinávia 2013. október 14.
[15]
 NOR
 DEN
 FIN
 ISL
 EST
 ZAF Disney Channel Dél-Afrikai Köztársaság 2013. augusztus 26.
[16]
Arab Liga Arab Liga Disney Channel Közel-Kelet
[17]
 CZE Disney Channel Csehország és Szlovákia 2013. november 11.
[18][19]
 SVK
 HUN Disney Channel Magyarország 2014. szeptember 22.
[20]
 GER Disney Channel Németország 2014. május 1.
[21]

Egyéb premierek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Régió Csatorna Premier Premier Forrás
 ARG El Trece 2012. szeptember 24. Violetta
[22]
 CHI Mega 2013. január 14
[23]
 ECU TC Televisión 2013. január 14.
[24]
 ITA Rai Gulp 2013-04-08
[25]
 PAR Telefuturo 2013-04-22
[26]
 ARM Lime Tv 2013. július 7. Վիոլետտա (Violetta)
[27]
 PER ATV 2013. július 30. Violetta
[28].
[29]
 DOM Telesistema 2013. augusztus 19.
[30]
 BRA Band 2013. november 18.
[31]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. x: Violetta. est.hu, 2013. november 5. „Hol forgattok? Argentínában, Buenos Aires-ben, ott, ahonnan származom.”
 2. A harmadik évad még készül, megjelenése 2014-ben várható.
 3. Kiejtve: Hermán. A spanyol nyelvű változatban is Hermán néven hívják.
 4. Kiejtve: ju-mix. A spanyol nyelvű szövegekben is „U-mix” alakban szerepel.
 5. Maxi Ponte, Violetta wiki, angol nyelven
 6. Braco
 7. Napo a Violetta wikiben
 8. Lucía Gil - Actress (angol nyelven). IMDB, 2013 6 epizódban szerepelt, 1/51–1/56.
 9. Lena Vidal
 10. ¡Bridgit Mendler participará en Violetta! (spanyol nyelven). Revista Teen, 2013. január 29. (Hozzáférés: 2013. július 26.)
 11. Novedades de la telenovela teen de Disney Channel: Violetta (spanyol nyelven). shockvisual.net. (Hozzáférés: 2013. április 7.)
 12. http://www.youtube.com/watch?v=7HrffYlxKCU
 13. https://www.youtube.com/watch?v=FN-rmi8exjg
 14. https://www.youtube.com/watch?v=T3WHJYvg5Ac
 15. http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/universalmusic/pressrelease/view/disney-letar-ny-stjaerna-i-sverige-873872
 16. http://www.disney.co.za/violetta/
 17. http://www.disneyme.com/violetta/
 18. disney.cz
 19. disney.cz/violetta
 20. http://www.disney.hu/violetta/
 21. https://www.youtube.com/watch?v=tUojsf4p2ic
 22. Violetta llega a Canal 13 (spanyol nyelven). (Hozzáférés: 2013. április 18.)
 23. Mega exhibirá exitosa serie de Disney "Violetta". (Hozzáférés: 2013. január 11.)
 24. Violetta por Tc Televisión, 2013. január 14. (Hozzáférés: 2013. április 18.)
 25. Violetta. (Hozzáférés: 2013. április 8.)
 26. http://www.telefuturo.com.py/violetta.html
 27. http://limetv.am
 28. http://www.youtube.com/watch?v=1T5SBGrBJjY
 29. http://www.youtube.com/watch?v=6z__Edo1kwM
 30. http://telesistema11.com.do/programas/detalle/violetta/203
 31. http://entretenimento.br.msn.com/famosos/band-compra-direitos-da-s%C3%A9rie-musical-violetta-da-disney

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]