Etenol

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Vinil-alkohol szócikkből átirányítva)
Etenol

Az etenol szerkezeti képlete

Az etenol kalottamodellje
IUPAC-név etenol
Más nevek vinil-alkohol
hidroxietilén
Kémiai azonosítók
CAS-szám 557-75-5
PubChem 11199
ChemSpider 10726
SMILES
OC=C
InChI
1S/C2H4O/c1-2-3/h2-3H,1H2
InChIKey IMROMDMJAWUWLK-UHFFFAOYSA-N
ChEMBL 76101
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C2H4O
Moláris tömeg 44,05 g/mol
Az infoboxban SI-mértékegységek szerepelnek. Ahol lehetséges, az adatok standardállapotra (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak. Az ezektől való eltérést egyértelműen jelezzük.

Az etenol vagy más néven vinil-alkohol egyértékű telítetlen enol, az acetaldehid (etanal) tautomerje. Normális körülmények között az acetaldehid a stabil tautomer, így az egyensúlyi elegyben döntően az aldehid forma van jelen. A legegyszerűbb enol.

Polivinil-alkohol[szerkesztés]

A vinil-alkohol instabilitása miatt a polivinil-alkoholt nem közvetlen ennek polimerizációjával állítják elő, hanem kerülő úton, a vinil-acetát polimerizációját követő hidrolízissel (Ac = acetil, HOAc = ecetsav):

n CH2=CHOAc → (CH2−CHOAc)n
(CH2−CHOAc)n + n H2O → (CH2−CHOH)n + n HOAc

Koordinációs kémia[szerkesztés]

Számos fémkomplex ismert, melyek etenol ligandumot tartalmaznak, ilyen például a Pt(acac)(η2-C2H3OH)Cl.[1]

Előfordulása a csillagközi anyagban[szerkesztés]

Az etenolt felfedezték csillagközi molekulafelhőkben. Az etenol stabil a (híg) csillagközi anyagban, ami arra utal, hogy tautomerizációja nem unimolekulás reakció.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Vinyl alcohol című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. F. A. Cotton, J. N. Francis, B. A. Frenz, M. Tsutsui "Structure of a dihapto(vinyl alcohol) complex of platinum(II)" Journal of the American Chemical Society, 1973, volume 95, p. 2483-6. doi:10.1021/ja00789a011