Oldenburgi Vilmos gloucesteri herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Vilmos gloucesteri herceg szócikkből átirányítva)
Oldenburgi Vilmos
PrinceWilliamDukeOfGloucester.jpg

Gloucester hercege
Elődje nincs
Életrajzi adatok
Uralkodóház Oldenburg-ház
Teljes neve (angol: Prince William, Duke of Gloucester
Született 1689. július 24.
Elhunyt 1700. július 30. (11 évesen)
London
Nyughelye Westminster Abbey
Édesapja Oldenburgi György dán és norvég királyi herceg, Cumberland hercege
Édesanyja Stuart Anna angol és skót királyi hercegnő, 1702-től angol és skót, 1707-től brit királynő

Oldenburgi Vilmos (1689. július 24.1700. július 30.) dán és norvég királyi herceg, az angol és a skót trón várományosa, Gloucester hercege, Anna brit királynő egyetlen gyermeke, aki túlélte a csecsemőkort. Apja Oldenburgi György dán és norvég királyi herceg, Cumberland hercege.

Élete, származása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Vilmos születésekor anyja még csak a brit trón örököse volt. III. Vilmos angol király ezért a Gloucester hercege címet adta a csecsemőnek, illetve kitüntette a Térdszalagrenddel. Kilencévesen már saját udvartartása volt.

Szüleinek az egyetlen gyermeke volt, aki a csecsemőkort túlélte, de Vilmos egészsége sem volt tökéletes. Születése után nem sokkal görcsrohamok fogták el és szülei attól tartottak, hogy meghal. Ezt követően anyja a csecsemővel a Kensington Palace közelében lévő Campden House-ba költözött, mert azt tartotta, hogy ott jobb a levegő. Három éves korában Vilmos még nem tudott se járni, se beszélni. Fizikai fejletlensége ellenére szellemi képességei korának megfelelők voltak és Vilmos állítólag igen éles elméjű volt. Tizenegy évesen, pár nappal a születésnapi ünnepségek után, Vilmos megbetegedett. Az orvosok feketehimlőre gyanakodtak és a korra jellemző hatástalan beavatkozások elvégzése ellenére Vilmos pár napon belül elhunyt. A halála után elvégzett boncolás kimutatta, hogy vízfejűségben szevedett. A Westminster-apátságban temették el.

Egyéb[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az amerikai Virginia gyarmat fővárosának, Williamsburg-nek az egyik főutcáját a herceg tiszteletére nevezték el. A széles Duke of Gloucester Street az állami törvényhozás épületétől a kormányzói palota előtt a College of William and Mary-ig húzódik.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Oldenburgi Vilmos gloucesteri herceg témájú médiaállományokat.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A brit uralkodók leszármazási adatai és címerei