Gyorsolvasás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Villámolvasás szócikkből átirányítva)

Villámolvasás (angolul speed reading) technikája az emberi olvasás gyorsaságát növeli meg, akár 300%-kal. Ezzel a 300%-kal, pontosítva 386%-kal növelte meg az átlag résztvevők gyorsaságát egy 3 órás kognitív kísérletet követően az úgynevezett PX Projektben, amit a Princeton University-n tartottak 1998-ban. A legtöbb kurzus tartalmaz könyveket, oktatóvideókat és olvasási gyakorlatokat.

"A Villámolvasás viszont a hagyományos értelemben nem is olvasás, hanem tanulási, tartalomfeldolgozási módszeregyüttes, amelyben néha használjuk a hagyományos értelemben vett olvasást is." - (Lantos Mihály: Villámolvasás a gyakorlatban, Bioenergetic Kiadó, 2013.)

"Tanulni annyi, mint felismerni, amit régóta tudsz. Cselekedni: bizonyságot tenni arról, hogy tudod. Tanítani: emlékeztetni másokat, hogy tudják ők is, ugyanolyan jól. Valamennyien tanulók, cselekvők, tanítók vagyunk."
– Rudolf Steiner

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Olvasás régen

1950 után történt, hogy Emily Wood — aki tanárnő és kutató volt — foglalkoztatta az a kérdés, hogy mi az oka annak, hogy egyesek természetesen gyorsabban olvasnak, míg mások lassabban. Önmagán kezdett el kísérletezni, minél gyorsabban próbált olvasni. 1958-ban egyszer kétségbeesésében lesöpörte az éppen olvasott könyvet a földre, amikor is észrevette, hogy kézzel tett mozdulata odavonzotta szempillantását a könyv lapjára. Ettől fogva a kezét is használta az olvasáshoz. Wood először a Universtity of Utah-on tanította a módszert, majd kiadta könyvét Evelyn Wood's Reading Dynamics címen 1959-ben.

A villámolvasás alapjait Paul R. Scheele minneapolis-i kutató találta ki, aki 1993-ban publikálta a Photo Reading című munkáját. Magyarul Villámolvasás teljes elmével címmel jelent meg.

Magyarországon Lantos Mihály egyetemi oktató 2013-ban publikálta a Villámolvasás a gyakorlatban című munkáját, mely a módszer elsajátításához, és alkalmazásához szolgál jól érthető, praktikus leírással.

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Speed reading című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források és hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]