Viljuj-felföld

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Viljuj-felföld
(Вилюйское плато)
Hely Oroszország
HegységKözép-szibériai-fennsík
Legmagasabb pont962 m
Hosszúság400 km
Szélesség200 km
Elhelyezkedése
Viljuj-felföld (Távol-keleti szövetségi körzet)
Viljuj-felföld
Viljuj-felföld
Pozíció a Távol-keleti szövetségi körzet térképén
é. sz. 63° 31′, k. h. 109° 40′Koordináták: é. sz. 63° 31′, k. h. 109° 40′
Viljuj-felföld (Jakutföld)
Viljuj-felföld
Viljuj-felföld
Pozíció Jakutföld térképén
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Viljuj-felföld témájú médiaállományokat.

A Viljuj-felföld (oroszul Вилюйское плато [Viljujszkoje plato]) tájegység Oroszországban, Észak-Ázsiában, Szibériában, a Közép-szibériai-fennsík része. Közigazgatásilag a Krasznojarszki határterülethez, nagyobbik része Jakutföldhöz tartozik.

Elhelyezkedése[szerkesztés]

A Közép-szibériai-fennsík középső és keleti részén fekszik. A Viljuj felső szakaszának vízgyűjtő területét foglalja el. Északnyugaton a Anabar-fennsíktól az Arga-Szala folyó forráságainak medencéje választja el, nyugaton a Sziverma-felfölddel határos.

A felföld körülbelül 400 km hosszú, 200 km széles. Főként mészkőből és dolomitból épül fel, melyet több helyen trapp fed be. Völgyei gyakran mélyek, kanyon formájúak, a tetők laposak. A völgyekből kiemelkedő fennsíkjai 700–900 m magasak, legmagasabb pontja 962 m. A lejtőket vörösfenyőből álló ritka tajga uralja, a lapos tetők jellemzője a hegyi tundra.

Az éghajlat kontinentális, száraz, hideg. A Viljuj felső folyásánál mérték a Föld legmélyebb permafroszt sávját: az örökké fagyott kőzet vastagsága körülbelül 1,5 km volt.

A Viljuj-felföld északi peremén ered az Olenyok, keleti részén a Viljujba torkolló Márha, és itt folyik annak nagy mellékfolyója, a Morkoka is.

Források[szerkesztés]