Vili, a veréb

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vili, a veréb
Rendező Gémes József
Producer Sárosi István
Műfaj vígjáték
fantasy
zenés film
Forgatókönyvíró Nepp József
Dramaturg Dargay Attila
Főszerepben Igaz Levente
Tolnay Klári
Székhelyi József
Zene Pethő Zsolt
Operatőr Varga György
Lossonczy Árpád
Nemes Erzsébet
Vágó Hap Magda
Gyártásvezető Marsovszky Emőke
Gyártás
Gyártó Pannónia Filmstúdió
Ország  Magyarország
Nyelv magyar
Időtartam 77 perc
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó Magyarország Budapest Film
Magyarország Hajdú Film
Bemutató Magyarország 1989. március 30. [1]
Amerikai Egyesült Államok 1989. november 18. (VHS)
Csehszlovákia 1990. október 1.
Hollandia 1991. január 6.
Magyar adó TV-1, m1
Duna TV (1994-2002)
RTL Klub (1997)
Satelit (2001)
Filmmúzeum (2003)
Magyar ATV (2005)
M2 (2014)
További információk
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Vili, a veréb színes, magyar egész estés rajzfilm, amelyet 1989-ben mutattak be, és egy verébbé változott kisfiú megjavulásának történetét beszéli el a nézőknek számos dalbetéttel tarkítva. A forgatókönyvet Nepp József írta, Gémes József rendezte, a zenéjét Pethő Zsolt szerezte, a producer Sárosi István, a főszerepben Igaz Levente, Tolnay Klári, és Székhelyi József hangja hallható. A Pannónia Filmstúdió készítette, a Budapest Film forgalmazta.

Rövid cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Budapesti Klauzál téren lakó Paraj Vilmos rossz gyerek. Nem elég, hogy betegséget színlelve otthon marad, amikor matematikadolgozat fenyegeti, de unalmában Cili macskára vadászik vízipisztollyal, sőt nem restell a park verebei közé lőni légpuskájával. Vesztére észreveszi őt a madarakat etető idős hölgy, akiről – miután észrevétlenül betoppant Vili szobájába – kiderül, hogy ő Verbéna, a verebek tündére. Büntetésül jó kisfiúvá változtatja Vilit mágikus spray-flakonjával, majd elragadja a hév, és átváltoztatás-bemutatóba kezd. Sajnos épp akkor fogy ki a flakon, amikor Vili már verébbé változott.

Amikor a tündér elsiet, hogy újratöltse a spray-t, megjelenik Cili cica, aki meg akarja enni hajdan vele annyit gonoszkodó, mostanra kiszolgáltatottá vált gazdiját tudva, hogy Vili az. Ez nem sikerül neki, Vili azonban kipottyan az ablakból, és a Klauzál tér egyik fáján landol. Itt találkozik két „fajtársával”, Spagyival és alvezérével, Csuressel, akik segítségül hívják hozzá az idős verebet, Cipúrt. Ő már sok lemaradt fiókát tanított meg repülni, Vili pedig jó diák, ám Cili folyton a nyomában van. Cipúr is különleges veréb: minden érdekli, amit az emberek tudnak, főleg olvasni szeretne megtanulni, így tanítványa egyúttal az ő tanítója is lesz.

Harmadnapra Vili már olyan jól repül, hogy amikor Cipúr elmegy otthonról élelmet szerezni, a szálldosás mámorától megrészegülten elkeveredik az öreg veréb fészkétől. Szerencséjére összeakad Spagyiékkal, akik időközben népesebb csapatot verbuváltak maguknak. A verebek a Lómezőre (a lóversenypályára) mennek, ami igen vonzó, de egyben veszedelmes hely: a sok-sok takarmányt egy hatalmas, fekete kandúr, Krampusz őrzi. Vili ugyan felriasztja a csapatot a macska közeledtére, azonban azok faképnél hagyják, és őt teszik meg felelősnek Krampusz felébresztéséért. Mindennek tetejébe Cipúr furcsán viselkedik: túlzottan is megsértődik a szökés miatt, és valamiféle varázsszerről beszél, meg arról, hogy Vili hazudott neki. Az este folyamán hősünk kideríti, hogy mi lelte mesterét: egy kocsma pincéjében két alkoholista patkány beszélte tele a fejét és itatta le a csalódott, vén verebet. Vili hazacipeli a viharos szélben az öreget, azonban ő részegen elűzi.

Vili végül az egyik csapattag, Csiperke fészkében éjszakázik, és az éj múltával felkerekedik, hogy szembenézzen Spagyival. Amikor nem engedi, hogy büntetésből tollfosszák, még meg is verekszik a fővezérrel, akit annak rendje és módja szerint legyőz, ezáltal ő válik a csapat vezetőjévé. Közben Verbéna is megjelenik a színen, ám Vili ahelyett, hogy hagyná magát emberré változtatni, visszatér a Lómezőre a csapattal, hogy megszerezze a verebek számára a területet. Ügyes terve beválik, és Krampuszt sikerül kivonni a forgalomból – mindaddig, amíg a végig Vilire vadászó, és korábban Krampusszal összebarátkozó Cili ki nem szabadítja a kandúrt. Már majdnem az egész bandát sikerül leterítenie a zord macskának, amikor befut Cipúr, végül pedig Verbéna, és megmenti a madarakat. A tündér úgy dönt, hogy az immár felelősségteljessé vált Vilire ruházza a tündérséget, és Cipúrral együtt emberré változtatja. Az öregemberré változó veréb Verbénával tart, a megjavult Vili pedig örömmel látja el új feladatát – és még Cilivel is kibékülnek.

Gyártás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az alkotók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A szereplők hangja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Zsenits Györgyi: Vili, a veréb (magyar nyelven). Filmvilág, 1989. május 4. – a Filmvilág cikke 1989 májusából