Világok őre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Világok őre
SzerzőSzergej Vasziljevics Lukjanyenko
Eredeti címЧерновик; Csernovik
Ország Oroszország
Nyelvorosz
Témafantasy
Műfajregény
SorozatKirill ciklus
KövetkezőŐrök világa
Kiadás
KiadóIzdatyelsztvo ASZT
Kiadás dátuma2005
Magyar kiadóMetropolis Media
Magyar kiadás dátuma2011
FordítóWeisz Györgyi
BorítógrafikaSallai Péter
Média típusakönyv
Oldalak száma384
ISBNISBN 978-615-5158-00-1
SablonWikidataSegítség

A Világok őre (Черновик; Csernovik, szó szerint: „Piszkozat”) egy 2005-ben megjelent fantasy kalandregény Szergej Vasziljevics Lukjanyenko tollából. A regény a kétrészes Kirill-ciklus első része, melynek címadója Kirill, az emberfeletti képességekkel bíró ún. „funkcionális”, aki vámosként a világok közötti átjárót köteles őrizni. Folytatása az Őrök világa című regény.

A Világok őre 2011-ben jelent meg magyarul a Galaktika Fantasztikus Könyvek-sorozatban, Weisz Györgyi fordításában.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Kirill, az átlagos moszkvai fiatalember egy napon elveszti mindenét. Főnöke, barátai, rokonai de még saját kutyája is elfejti őt, iratai pedig a felismerhetetlenségig elkopnak. Nem is beszélve arról, hogy abban a lakásban, melyben már három éve él, egy idegen nő lakik. A kilátástalan helyzetből egy telefonhívás húzza ki. A telefonáló vámtisztviselői munkát ad neki, mely abból áll, hogy egy világok közötti átjárót kell őriznie, a vámdíjat pedig megtarthatja. Új munkájához új képességek járnak: emberfeletti erőre tesz szert, sebei gyorsan regenerálódnak a betegségek pedig elkerülik őket. Egyetlen hátránya ennek az erőnek, hogy nem távolodhatnak el néhány kilométernél messzebb az állomáshelyüktől. A későbbiekben Kirill egy összeesküvés nyomaira bukkan, és a világokról is kiderül, hogy nem mindegyik az, aminek látszik.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Magyarul[szerkesztés]

  • Világok őre; ford. Weisz Györgyi; Metropolis Media, Bp., 2011 (Galaktika fantasztikus könyvek)

Filmadaptáció[szerkesztés]

A regényből készült filmadaptációt 2018-ban mutatták be Oroszországban. A főbb szerepeket Nyikita Volkov, Jevgenyik Tkacsuk és Olga Borovszkaja játszották. A film a 2018-as év legambiciózusabb orosz produkciói között szerepelt, ám végül vegyes és negatív kritikákat kapott, és a jegypénztáraknál is az elvárásokon alul teljesített. A kritikusok leginkább az alapműhöz való hűtlenséget, a túlzott CGI használatot, a filmbe zsúfolt fantasyvilágok számát, valamint a gyengén vezetett szereplőket bírálták. Egy másik érdekesség, hogy a könyvvel ellentétben a film befejezése nyitott maradt. Azt azonban még nem tudni, hogy a folytatást, az Őrök világát is tervezik-e adaptálni.

Források[szerkesztés]