Világnemzeti Népuralmista Párt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Világnemzeti Népuralmista Párt

Adatok
Utolsó vezetőSzabó Albert

Alapítva1993. október 11. (bejegyzés)
Feloszlatva1994 augusztusa
UtódpártMagyar Hungarista Mozgalom
Székház1076 Budapest, Péterffy Sándor utca 42.

Ideológiahungarizmus
Politikai elhelyezkedésszélsőjobboldal
Hivatalos színeipiros, fehér, fekete

A Világnemzeti Népuralmista Párt (VNP) egy rövid életű hungarista párt volt Magyarországon, Szabó Albert vezérletével.

Története[szerkesztés]

A VNP-t 1993. október 11-én[1] jegyezték be. Különös neve Szabó Albert magyarázata szerint a „turáni (árja-kori) magyarság” teljes, azaz „világnemzeti” elterjedtségére utal, melyet mintegy 800 millió főre tett.[2]

Kicsit kevesebb, mint fél év múlva, 1994. április 20-án (Hitler születésnapján) a párt a Győrkös István vezette Magyar Nemzeti Arcvonallal és az Ekrem-Kemál György elnökölte Kommunizmus Üldözötteinek Szövetségével egyesült Magyar Hungarista Mozgalom (MHM) néven. Röviddel ezután az MHM-et és az azt életre hívó három szervezetet is betiltották. A határozat meghozatalát nagyban megnehezítette az Alkotmánybíróság 1994. június 24-én kelt nyilatkozata, melyben a szólásszabadság mellett kiállva annak a véleménynek adott hangot, hogy az a „sértő, meghökkentő vagy aggodalmat keltő gondolatokat, információkat és nézeteket is megilleti.”[3]

Politikája[szerkesztés]

A VNP retorikájában nyíltan zsidóellenes, hungarista párt volt, ideológiája szerint a magyarok a sumérok leszármazottai, melyről azonban a Habsburgok (akik szerintük szintén zsidók voltak) minden bizonyítékot megsemmisítettek. Tagadták a Holokauszt megtörténtét, egyúttal a nyilasokat, illetve a hungarista mozgalmat, valamint vezetőjüket, Szálasi Ferencet éltették.

Szabó Albertet és egy társát 1994 áprilisában közösség elleni izgatás vádjával perbe fogták, de később felmentették.

Lobogójuk – vörös alapon közepén fehér körben fekete fogaskerék – erősen hasonlított a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt egykori zászlójára.

Források[szerkesztés]

  1. A Magyar Köztársaság területén hivatalosan bejegyzett pártok listája a Legfelsőbb Bíróság Informatikai Osztályának nyilvántartása alapján, 1998. április 28-ai állapot szerint (vokscentrum.hu)
  2. Pesty László: Albert és testvérei, dokumentumfilm, 1996 (lásd alább)
  3. „Van valami hézag. Szabó Albert és társai pere“. In: HVG, 1996. március 16. (XVIII. évf.-11./877./sz.-101-105.l.)

Dokumentumfilm[szerkesztés]