ViharVadász.hu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
ViharVadász.hu
A ViharVadász.hu nyitólapja 2008 februárjában
A ViharVadász.hu nyitólapja 2008 februárjában
TípusInternetes portál
Alapítva2005. december 30.
(Budapest)
Székhely1224 Budapest, Bartók Béla út 65/b
VezetőkNagy Gergely
Nagy Márk
Szente-Varga Bálint
TermékekWebkamerák, időjárási televízió
SzolgáltatásokWebkamera
Alkalmazottak száma10-15
AnyavállalataIdőkép Kft.

A ViharVadász.hu weboldala
SablonWikidataSegítség

A ViharVadász.hu egy magyar webkamera portál.

Alapötlet[szerkesztés]

A ViharVadász a Magyarországon üzemelő amatőr időjárási webkamerák összegyűjtésére és rendezésére kialakított honlap. A rendszerhez bármely látogató csatlakozhat saját eszközével.

A tervtől a megvalósításig[szerkesztés]

A Nagy Gergely által összeállított Viharjelzés tervezet[1] 2004. február 24-én került ki a Viharjelzés.hu Archiválva 2008. május 21-i dátummal a Wayback Machine-ben domainre, mely többek közt tartalmazta az ország pillanatnyi időjárásának szöveges és képi adatainak összegyűjtését és megjelenítését. A napjainkban üzemelő www.időkép.hu és ViharVadász oldalpár számos ötletet merített az írásból. A ViharVadász 2005. december 30-án indult, az első nap mindössze 4 településről volt kamera csatlakoztatva, napjainkban több, mint négyszáz csatorna üzemel, ebből egy adott pillanatban általában száz sugároz élő adást. A pillanatnyi képen túl a tulajdonosok kommentet írhatnak a képre, a nézők pedig megtekinthetik az egész nap az utolsó egy-másfél órából folyamatosan készülő gyorsított felvételeket az egyes csatornákra külön lebontva.

Nagyfelbontású képek[szerkesztés]

A ViharVadász kameráinak harmada átlagos minőségű webkamerák helyett távvezértelt digitális fényképezőgépekkel dolgozik. A technológia lehetővé teszi, hogy hosszú expozícióval akár éjszaka is színes képet láthassunk az ország számos pontjáról. Nagy hangsúlyt fektettek a készítők a panorámaképek kifejlesztésére, ilyenkor gyakorlatilag több, egymás széleit érintő csatornák képei vannak egy közös képre összeillesztve.

ViharVadász Klip[szerkesztés]

Nagy sikernek örvend a gyorsított felvételekből és aláfestő zenékből évente készülő ViharVadász Klip. A 2006-os év képeiből készült 8 perces videó egy fixen telepített 7 kamerás körpanorámarendszer képeiből lett összeválogatva, amellyel elsősorban az időjárás és a természet szépségére próbálja meg felhívni nézői figyelmét. A 2007-es VVKlip előzetese itt tekinthető meg.

Jegyzetek[szerkesztés]