Victorinox

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Victorinox
Svájci bicska
Svájci bicska
Típus üzleti vállalkozás
Alapítva 1884
Székhely Ibach
Vezetők
  • Carl Elsener junior
  • Carl Elsener senior
  • Karl Elsener
  • Carl Elsener
Alapító Karl Elsener
Iparág
Tulajdonos Elsener
Forma részvénytársaság
Termékek
Leányvállalatai Wenger
Victorinox (Svájc)
Victorinox
Victorinox
Pozíció Svájc térképén
é. sz. 47° 00′ 57″, k. h. 8° 38′ 54″Koordináták: é. sz. 47° 00′ 57″, k. h. 8° 38′ 54″
A Victorinox weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Victorinox témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Victorinox egy késgyártó cég, melynek központja Ibach-ban (Svájc) van. Mióta 2005-ben felvásárolta Wenger nevű riválisát, újra egyedüli kés-beszállítója lett a svájci hadseregnek.

Történelem[szerkesztés]

A vállalat 1884-ben alakult meg, és 1891 óta szállított késeket a hadseregnek. A híres Victorinox embléma – a pajzson lévő kereszt – 1909 óta létezik. Ebben az évben az alapító, Karl Elsener édesanyja elhunyt, így az ő tiszteletére "Victoria" lett a vállalat neve. 1921-ben, az "inox" [a "rozsdamentes acél" francia jelentéséből (acier inoxydable)] termékeik közé történő bevezetésével a vállalat neve és márkája a jelenlegi "Victorinox" (Victoria + Inox) lett.

2005. április 26-án a neves késgyártó felvásárolta a konkurens Wenger céget, melynek márkáját legutóbbi nyilatkozatuk alapján meg kívánják szüntetni a Victorinox cégbe való integrálásának érdekében.

2006-ban a cég dolgozóinak száma eléri a 900-at, és ekkor már több mint 100 országban válik a márka ismertté.

Termékek[szerkesztés]

Svájci tiszti zsebkések[szerkesztés]

A svájci tiszti zsebkések máig a Victorinox cég kiemelt termékei. A cég addigi egyetlen szállítmányozóként, 1908-ban kötött egyezséget a Wengerrel. A megállapodás szerint a Victorinox eredeti svájci tiszti zsebkésként (originales) hirdethette termékeit, míg a Wenger a késeit valódi svájci tiszti zsebkés (echtes) néven reklámozta.

A svájci tiszti zsebkések széles körben elterjedtek, és ma már nagy választékban kapható multifunkcionális szerszámokként számos helyen használják őket a mindennapi életben. A Victorinox zsebkések megjárták már a Mount Everestet és az Északi-sarkot, még a NASA űrhajósai is magukkal viszik alapfelszerelésként. A SwissChamp, amely a cég vezető modellje, a New York-i Modern Művészetek Múzeumának állandó gyűjteményében kapott helyet. Mindezek mellett létezik egy svájci tiszti zsebkés „moddingoló” közösség is, amely különböző tartozékokból új modelleket állít elő. Az egyik legismertebb ilyen cég a SwissBianco.

A cég újabban a pendrive-tól az mp3 lejátszóig sok mindent beépít a bicskáiba.

SwissCard[szerkesztés]

A Victorinox ezen modelljével a zsebkések utóbbi években csökkenő tendenciát mutató keresletéhez próbált alkalmazkodni, megőrizve a termék multifunkcionalitását egy praktikus kivitelben. A Swisscard egy bankkártya méretű, természetesen vastagságában eltérő, műanyag tok amiben több apró szerszám van elrejtve: Általában kis penge, olló, toll, tű, körömreszelő, csipesz, fogpiszkáló, de van nagyítós, lámpás verzió is.

Multi-tools[szerkesztés]

A Victorinox összecsukható kombinált fogói, melyek markolatában további eszközök találhatóak.

Órák[szerkesztés]

A cég számos órát is készít, melyek között többféle zseb- és karóra kap helyet.

Ruházat, poggyász[szerkesztés]

Tulajdonképpen a vállalat már annyira sokoldalúvá vált, hogy a szerszámokon és órákon kívül számos ruházati terméket, kisebb nagyobb táskákat, hátizsákokat, bőröndöket, parfümöket is gyárt.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Victorinox című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Victorinox
A Wikimédia Commons tartalmaz Victorinox témájú médiaállományokat.