Victoria Embankment

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Viktória rakpart
Ország Egyesült Királyság
Település
NévadóViktória brit királynő
Elhelyezkedése
Viktória rakpart (City of Westminster)
Viktória rakpart
Viktória rakpart
Pozíció City of Westminster térképén
é. sz. 51° 30′ 26″, ny. h. 0° 07′ 18″Koordináták: é. sz. 51° 30′ 26″, ny. h. 0° 07′ 18″
A Wikimédia Commons tartalmaz Viktória rakpart témájú médiaállományokat.

A Viktória rakpart (angolul Victoria Embankment) a Temze rakpart (Thames Embankment) része, egy utca és sétány a Temze északi partján London belvárosában. A rakpart Westminster és a City of London között van.

A Viktória rakpart építése 1865-ben kezdődött. Joseph Bazalgette irányítása alatt 1870-re lett kész. A rakpart elkészítése a Metropolitan Board of Works egyik projektje volt. A munkálatokon az építkezés Thomas Brassey feladata volt.[1] A munkálatok eredeti célja az volt, hogy Londonnak is legyen szennyvízhálózata. Egy másik figyelembe vett szempont volt a Strand és a Fleet Street zsúfoltságának csökkentése.

A Viktória rakpart 1865-ös építése

A munkálatok során beépítették a Temze partján lévő sávot, s így leszűkítették a folyót. Az építkezések miatt meg kellett vásárolni és le kellett bontani nagyon drága ingatlanokat is. A District line alagútját a rakpart alatt építették meg. Az utakon felül a felszínen még két, nagy kiterjedésű közparkot is kialakítottak. Ezek közül az egyiken a kormányzati Whitehall épülete áll, a másik pedig a Hungerford Bridge-től a Waterloo Bridge-ig húzódik. A kerrtekben sok szobor van, köztük az egyik Bazalgette-et ábrázolja. A Waterloo Bridge és a Charing Cross vasútállomás közti kertsorozatban szintén megtalálhatóak a nagy zenepavilonok, ahol számos zenei rendezvényt tartanak, és itt van a régi York House zsilipkapuja is, ami a ház legnagyobb történelmi emléke. 1626-ban Buckingham hercegének építettek.

A York House és az Adelphi a folyó felől holdfényben (1850 körül)
A régi York House bejárata

Útvonal[szerkesztés]

Az A3211-es út részét képező Viktória rakpart a Westminster hídnál a Westminister-palotától északra indul, majd az északi part vonalát követi, Elhalad a Hungerford Bridge és Waterloo Bridge mellett, majd a Blackfriars Bridge-nél ér véget. A Shell Mex House, a Savoy Hotel és a Savoy Place a rakpart és Strand között van.

Közlekedés[szerkesztés]

A londoni metrónak a következő állomásai vannak a Viktória rakpart mentén: Westminster, Embankment, Charing Cross, Temple és Blackfriars. A régi Aldwych metróállomás szintén a közelben volt. Csak a 388-as és az N50-es londoni buszjáratok mennék végig a rakparton, aminek talán az lehet a magyarázata, hogy sok metróállomás van a mélyben errefelé.

A Viktória rakpart volt a Kingsway Tramway Subway déli végállomása is.

Turistalátványosságok[szerkesztés]

Az HMS President és az HMS Wellington azon hajók közé tartoznak, melyek állandóan a Viktória rakpartnál horgonyoztak. Még turistalátványosságnak számít Kleopátra tűje és a modern hatású Cleopatra's Kiosk.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Walker, Charles. Thomas Brassey, Railway Builder. London: Frederick Muller, 151. o. (1969). ISBN 0584103050