Via Tornabuoni

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 A Firenze történelmi központja
világörökségi helyszín része
via Tornabuoni
Közigazgatás
OrszágOlaszország
TelepülésFirenze
NévadóTornabuoni
Földrajzi adatok
Hossza0,30 km
Elhelyezkedése
via Tornabuoni (Firenze)
via Tornabuoni
via Tornabuoni
Pozíció Firenze térképén
é. sz. 43° 46′ 15″, k. h. 11° 15′ 05″Koordináták: é. sz. 43° 46′ 15″, k. h. 11° 15′ 05″
A Wikimédia Commons tartalmaz via Tornabuoni témájú médiaállományokat.

A via Tornabuoni (via de' Tornabuoni) utca Firenze történelmi központjában, mely a Piazza Antinori tértől a Piazza Santa Trinita téren át a Ponte Santa Trinita hídig vezet. Napjainkban elegáns utcának számít, tele butikokkal, köztük Gucci és Ferragamo üzletekkel, valamint bankokkal, utazási irodákkal, kávézókkal, éttermekkel.

Az utca helyét valaha a római város fala vágta ketté, a korai középkorban a város egyik kisebb folyója, a Mugnone mentén haladt. A Palazzo Strozzi közelében volt valaha a Brancazio kapu. A falakat a 12. században kijjebb helyezték, a kis folyót elterelték, az utcát pedig kiszélesítették. Ezekben az időkben különféle neveken volt ismert: via Larga de Legnaiuoli, via del Belli Sporti.

Miután a 16. században létrejött a Toszkánai Nagyhercegség, a via Tornabuoni volt befejező pontja a Palazzo Pittinél induló körmeneteknek, amik a Ponte Santa Trinita hídon át vezettek idáig. Ugyanitt tartották a pallone col bracciale és a Calcio Fiorentino nevű korabeli sportjátékok meccseit, valamint lóversenyeket. 1565-ben felállítottak itt egy porfírból készült oszlopot.

A via Tornabuonin számos kisebb-nagyobb reneszánsz palota található:

Egyéb épületek:

A via Tornabuoni északi végénél lévő Piazza Antinori téren található

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Via de' Tornabuoni című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]