Via Nazionale

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Via Nazionale
Közigazgatás
OrszágOlaszország
TelepülésRóma
Irányítószám00184
Földrajzi adatok
Hossza0,98 km
Elhelyezkedése
Via Nazionale (Róma)
Via Nazionale
Via Nazionale
Pozíció Róma térképén
é. sz. 41° 53′ 59″, k. h. 12° 29′ 30″Koordináták: é. sz. 41° 53′ 59″, k. h. 12° 29′ 30″
A Wikimédia Commons tartalmaz Via Nazionale témájú médiaállományokat.
A Via Nazionale déli szakasza
A kiállítási csarnok, mellette a közúti alagút
A Koch-palota, az olasz nemzeti bank székhelye

A Via Nazionale Róma belvárosának egyik főútvonala. A Roma Termini pályaudvar környékét köti össze a szorosan vett belvárossal, a Piazza Venezia környékével. Északi kiindulópontja a Piazza della Repubblica, az egykori Diocletianus termái komplexumának szélén épült reprezentatív tér, innen, a Viminalis magaslatáról lejt a belváros felé, ahol a Forum Romanum közelében, Traianus vásárcsarnoka felett ér véget.

A 19. század végén, a Risorgimento idején alakították ki, amikor Róma az új Olasz Királyság fővárosa lett. A korszerű főútvonal elsődleges feladata a főpályaudvar és a belváros összekötése volt. A sugárút két oldalán a 19. század végi, 20. század eleji ízlésnek megfelelő bérpaloták, üzletházak, szállodák találhatók.

Fő látnivalói[szerkesztés]

Az út északi részén található az 1880-ban befejezett Chiesa di San Paolo dentro le Mura, magyarul a Falakon belüli Szent Pál-templom, ami az első protestáns templom volt Rómában.

Délebbre a Via Nazionale mentén, de az út szintjénél mintegy hat méterrel mélyebben fekszik az ősi San Vitale-templom.[1]

A sugárutat szegélyező újabb paloták közül nevezetes a Palazzo delle Esposizioni neoklasszikus, eklektikus kiállítási csarnoka, amiben gyakran rendeznek színvonalas, tömegeket vonzó kiállításokat.[1] A kiállítási csarnok mellett hosszú, fehér csempével burkolt közúti alagút, a Traforo Umberto I. nyílik, ami a Quirinalis dombja alatt vezet át a római belváros északi részébe.

A sugárút mentén található a Koch-palota, a Banca D'Italia, az olasz nemzeti bank neoreneszánsz, közelebbről az akkor uralkodó I. Umbertó olasz királyról elnevezett Umberto-stílusban épült székhelye. Az épület előtt álló pálmafák lombjában barátpapagájok fészkelnek.

Az út déli végét lezáró Largo Magnanapoli téren áll a Santa Caterina a Magnanapoli temploma, mögötte a Torre delle Milizie középkori lakótornyával.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Ürögdy

Források[szerkesztés]

  • Ürögdy: Ürögdy, György. Róma. Budapest: Panoráma – Külföldi városkalauzok, 173. o.. 963 243 261 4 (1983) 

További információk[szerkesztés]