Veszett a világ

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Veszett a világ
(Wild at Heart)
1990-es amerikai film
Rendező David Lynch
Producer Monty Montgomery
Steve Golin
Joni Sighvatsson
AlapműBarry Gifford: Veszett a világ (regény)
Műfaj
Forgatókönyvíró David Lynch
Főszerepben Nicolas Cage
Laura Dern
Zene Angelo Badalamenti
Operatőr Frederick Elmes
Vágó Duwayne Dunham
Díszlettervező Patricia Norris
Gyártás
Gyártó The Samuel Goldwyn Company
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín New Orleans
Játékidő 120 perc
Költségvetés 9,5 millió amerikai dollár (becsült)[1]
Forgalmazás
Forgalmazó USAThe Samuel Goldwyn Company
magyar MOKÉP
Bemutatóamerikai 1990. augusztus 17.
Díj(ak) Arany Pálma
Korhatármagyar 18 év
Bevétel USA 14,5 millió dollár[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Veszett a világ (eredeti cím: Wild at Heart) 1990-ben bemutatott romantikus bűnügyi filmdráma. David Lynch írta és rendezte, Barry Gifford azonos című regénye alapján.

A film Sailor Ripley és Lula Fortune szerelméről szól, ami nem mindennapi, mert Lula anyja nem nézi jó szemmel a szerelmeseket és ezért egy magándetektívet és egy bérgyilkost küld utánuk New Orleans környékére. Nicolas Cage alakítja Sailor Ripley-t, Laura Dern Lula Fortune-t. Lula elszánt anyját Diane Ladd játssza. A film a The Samuel Goldwyn Company megbízásából készült, a magyar szinkront a MOKÉP készítette 1991-ben.

Cselekménye[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Sailor (Nicolas Cage) és Lula (Laura Dern) elválaszthatatlan fiatal szerelmespár. A lány anyja, Marietta (Diane Ladd) több okból gyűlöli Sailort, egyrészt mert az nem volt hajlandó vele lefeküdni, másrészt szemtanúja lehetett, amikor Lula apját Marietta megölette egy bérgyilkossal (az leöntötte benzinnel és felgyújtotta a házában), akinek akkor Sailor mint sofőr dolgozott. Ezért egy néger késelőt küld rá, de Sailor agyonveri a férfit. Mivel az eset nagy nyilvánosság előtt zajlott, Sailor börtönbe kerül majdnem 3 évre.

Amikor Marietta látja, hogy a börtönnel sem képes szétválasztani a szerelmeseket, mert amikor Sailor kiszabadul, Lulu találkozni akar vele, egy magánnyomozót és egy bérgyilkost küld a fiú után, aki Lulával az oldalán nekivág a végtelen amerikai utaknak, hogy Kaliforniába jussanak. Marietta mindkét férfival ambivalens viszonyban van, szereti és gyűlöli őket. Ezért a bérgyilkost felkéri, hogy ölje meg a magánnyomozót, amit az meg is tesz.

Sailor és Lula egy útszéli motelban szállnak meg pár napra. Itt Lula elárulja, hogy terhes. Bobby, egy alkalmi ismerős azt javasolja Sailornek, hogy raboljanak ki egy vegyesboltot (ami a pusztában van), ahol kb. 5 ezer dollárt zsákmányolhatnak. Azonban Bobby is Sailor elpusztításán munkálkodik. A rablás rosszul sül el, lövöldözés tör ki és egy rendőrkocsi is megáll a bolt előtt. Bobbyt a rendőr több lövéssel leteríti. Bobby elestében még a saját fejét is leszakítja a puskája véletlen lövésével. Sailor 6 évre börtönbe kerül.

Amikor kijön, Lulu és a fiuk várja az állomáson. Egy kis darabon mennek az autóval, amikor Lulu kiszáll és türelmet kér. Sailor azonban váratlanul azt mondja, hogy jobb, ha most szakítanak, hiszen hat éve nem látták egymást; megfogja a bőröndjét és elindul az utca közepén, Lulu hiába kiabál utána. Sailort lassan nyolc útonálló veszi körbe és kissé megverik, hogy eszméletét veszti. Közben az égben a „jó boszorkány”-t látja, aki azt tanácsolja neki, hogy menjen vissza Luluhoz, hiszen szereti és Lulu is szereti őt. Amikor Sailor magához tér az álomból, bocsánatot kér a támadóitól, amiért sértegette őket, és visszarohan Lulu kocsijához, ami egy dugóban vesztegel. Sailor elénekli azt az Elvis-számot, amiről azt mondta korábban, hogy csak a feleségének fogja elénekelni, a Love me tender-t. Majd megölelik és hosszasan megcsókolják egymást.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Sailor Ripley Nicolas Cage Schnell Ádám
Lula Pace Fortune Laura Dern Prókai Annamária
Marietta Fortune Diane Ladd Moór Marianna
Johnnie Farragut Harry Dean Stanton Szokolay Ottó
Marcellus Santos J. E. Freeman Ujréti László
Mr. Reindeer W. Morgan Sheppard
Bobby Peru Willem Dafoe Uri István
Dell Crispin Glover Zágoni Zsolt
Juana Durango Grace Zabriskie Zsolnai Júlia
Perdita Durango Isabella Rossellini Csere Ágnes
Lány a balesetnél Sherilyn Fenn
a jó boszorkány Sheryl Lee
00 Spool Jack Nance
Sparky John Lurie

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]