Vaszilij Mihajlovics Alekszejev

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vaszilij Mihajlovics Alekszejev
Василий Михайлович Алексеев
Született1881. január 14.
Szentpétervár
Elhunyt1951. május 12. (70 évesen)
Leningrád
Állampolgársága
Nemzetiségeorosz
Foglalkozásasinológus
IskoláiSzentpétervári Állami Egyetem
Kitüntetései
SírhelyeShuvalovskoe Cemetery
SablonWikidataSegítség

Vaszilij Mihajlovics Alekszejev (oroszul: Василий Михайлович Алексеев; Szentpétervár, 1881. január 14.Leningrád, 1951. május 12.) szovjet-orosz sinológus.

Élete és munkássága[szerkesztés]

Alekszejev 1902-ben diplomázott a Cári Szentpétervári Egyetemen. 1907-ben Édouard Chavannes-nal beutazták Kínát, amelynek eredményeképpen olyan régi műemlékeket írtak le, amelyek a nyugati sinológia számára korábban ismeretlenek voltak. Kutatóként dolgozott a British Museum, a Bibliothèque nationale de France-ban, a Museum für Völkerkundeban és a Guimet Múzeumban is. 1919-ben társszerkesztője lett az akkor frissen alapított Világirodalmi Könyvkiadónak, amelynek keleti részlegét ő irányította. Szépirodalmi fordításai közül kiemelkedik Pu Szung-ling elbeszéléseinek orosz nyelvű tolmácsolása. Kutatói és tudományszervezői munkássága mellett jelentős szerepet játszott a szovjet-orosz sinológia következő nemzedékének nevelésében is, tanítványa volt J. K. Suckij, L. Ny. Menysikov, I. M. Osanyin, B. L. Riftyin és sokan mások.

Hivatkozások[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Алексеев, Василий Михайлович (филолог) című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vasiliy Mikhaylovich Alekseyev című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információ[szerkesztés]