Vaszilij Ivanovics Csapajev

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vaszilij Ivanovics Csapajev
Vasily Chapayev 001.jpg
Született 1887. február 7.
Csebokszári
Elhunyt 1919. szeptember 5. (32 évesen)
Lbiscsenszk

Vaszilij Ivanovics Csapajev (oroszul: Василий Иванович Чапаев; Csebokszári, 1887. február 9. – Lbiscsenszk, 1919. szeptember 5.) orosz katonatiszt. Részt vett az első világháborúban, jelentős szerepet játszott az 1917-es októberi orosz forradalom fegyveres akcióiban, majd az azt követő polgárháború harcaiban.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szegény paraszti családban született a mai Csebokszáriban. Az első világháborúban megkapta a Szent György kereszt három fokozatát. 1917 szeptemberében csatlakozott a bolsevikokhoz, és a 138. gyalogos hadosztály parancsnokává választották. Később a 2. Nyikolajevi, majd a 25. lövész hadosztályt vezette.

1919. szeptember 5-én a nyugat-kazahsztáni Lbiscsenszkben (később a helység Csapajev nevét viselte) a hadosztály főhadiszállásán rajtaütöttek a „fehér” intervenciós erők. Csapajev megpróbált elmenekülni az Urál folyón átúszva, de a történtek után senki sem látta és a holtteste sem került elő.

A szovjet időszakban Csapajevet hősként tisztelték. A Csapajev-kultusz kialakításában jelentős szerepe volt Csapajev hadosztályában komisszárként szolgáló Dmitrij Furmanov 1923-ban megjelent Csapajev című regényének, majd az ez alapján a Vasziljev fivérek által 1934-ben elkészített filmnek. Csapajev alakja Viktor Pelevin egyik 1996-os novellájában is megjelent.

Képgaléria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Vaszilij Ivanovics Csapajev témájú médiaállományokat.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]