Eisenhammer hadművelet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Vaskalapács-hadművelet szócikkből átirányítva)
Eisenhammer hadművelet

KonfliktusMásodik világháború
Időpont1945 februárja
Helyszínmoszkvai, Nyizsnyij Novgorod-i, tulai és novomoszkovszki vízerőművek
EredményA szövetséges bombázás veszteségei miatt leállították
Szemben álló felek
 Harmadik Birodalom Szovjetunió
Parancsnokok
Harmadik Birodalom Heinrich SteinmannSzovjetunió Joszif Sztálin
Szemben álló erők
100 Mistel
Ismeretlen számú Kampfgeschwader 200
Vörös hadsereg
Veszteségek
18 MistelNem volt
Beavatkozó
Ország USA

Az Eisenhammer hadművelet (magyarul Vaskalapács-hadművelet) a németek által felvázolt második világháborús titkos terv volt, amely a szovjet vízerőművek ellen irányult volna azok megbénítása érdekében, így a szovjet gazdaságra „vaskalapácsként” lesújtva.

A szovjet villamosítási program leglényegesebb eleme a vízerőművek óriási és kidolgozott rendszerének felépítése volt, mely a Volgából és annak mellékfolyóiból nyerte az energiát. A hadiipar ellátásához szükséges villamosenergia 3/4-ét néhány fontos létesítmény adta. A hadművelet célja a moszkvai, Nyizsnyij Novgorod-i, tulai és novomoszkovszki létesítmények kiiktatása volt, mely drasztikusan csökkentette volna a szovjet ipar termelését. A tervet a Légügyi Minisztérium hivatalnokaként Heinrich Steinmann (1899–1969) vázolta fel, azzal az érvvel, hogy a turbinák pótlása a szovjetek számára lehetetlen feladat lett volna, mert nem rendelkeztek megfelelő technikával. Az elnevezés bizonyára Joszif Visszarionovics Sztálinra utal, hisz a szovjet vezető felvett neve acélembert jelentett. Egy összhangban megindított légitámadást képzeltek el, melyhez nagy hatótávú Mistel bombázókat vetettek volna be. A Mistel lényegében egy személyzet nélküli Junkers 88 bombázó volt, melyet robbanóanyaggal töltöttek meg, a tetejére pedig egy vadászgép került, s ennek pilótája irányította a szerkezetet. A tervben különleges bombákat vetettek volna be, úgynevezett „Sommerballon” („lufi”) bombákat, melyeket felfújható léggömbök tartottak a felszínen. Számos probléma késleltette a terv végrehajtását, mire elkészültek a speciális bombák és a Mistelek, a Vörös Hadsereg már gyorsan haladt előre. Az utolsó 1945 februárjára tervezett akciót a szövetségesek légitámadása meghiúsította, csaknem az összes Mistel megsemmisült.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Operation Eisenhammer című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]