Varjú

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Varjúfélék
Kormos varjú (Corvus corone)
Kormos varjú (Corvus corone)
Indiai varjú (Corvus splendens)
Indiai varjú (Corvus splendens)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
Alrend: Verébalkatúak (Passeri)
Öregcsalád: Varjúszerűek (Corvida)
Család: Varjúfélék (Corvidae)
Leach, 1820
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Varjúfélék témájú kategóriát.

Elnevezése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A varjú szó többes száma varjak vagy varjúk, nyelvjárási változatai: varnyú, vargyú, vartyú. A szó feltehetően finnugor eredetű hangutánzó szó. A varjú mordvin nyelven vartsi, finn nyelven varis. Mindezek eredete a madár hangjának vár-vár formában történő utánzása lehetett.[1] A vargyú alakból származik az erdélyi Vargyas település neve.

A magyarban a madár hangját a „kár”, „károg”, „káricsál” szavak jelölik. Más nyelvekben is a hasonló kor, kró, kre hangutánzó szavakból származik a madár neve, például latin cornix, angol crow, francia corneille, német Krähe és holland kraai.

Varjúfajok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A következő fajokat jelölik a varjú névvel:

Szerepe a mitológiában[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sok történetben keveredik a varjú és a holló. Mindkettőt az istenek hírnökének tartják, és mindkét madárnak köze volt az időjáráshoz, a hosszú élethez, balszerencséhez és a halálhoz. A varjút mindezeken kívül az ómenek, előjelek madarának tartották. Ravasz intelligenciája miatt összekapcsolódott a varjúformát öltött tündérek képével, akik ilyen formában követnek el csínyeket.

A görög (és római) mitológiában a fehér varjak a hírhozó szerepében voltak, egy ízben azonban, amikor rossz híreket közvetítettek, Athéné istennő féktelen haragjában feketére festette a tollaikat. Apolló isten máshogy büntette meg a varjút, miután elküldte vízért, de a madár elfeledte feladatát és fügét csemegézett vízhordás helyett. Apollóhoz késve érkezett egy kígyóval a csőrében, majd azt hazudta, hogy a kígyó késleltette útja során, de az isten nem hitt neki. A kígyót felhajította a levegőbe, a hátára tette a varjat és a vizes kupát, majd megparancsolta Hidrának, hogy ne engedje a varjat inni, majd megtiltotta a varjúnak, hogy énekeljen. Így csak károgni tudott.

Az ír kelta mondakörben Morrigan háborúistennő nevéhez kötődnek a varjak. Két nővérével együtt képesek voltak felvenni a varjak alakját és feltűnésükkel jelezték a háború kezdetét.[2]

Lábjegyzet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Varjú szócikk. In Tótfalusi István: Magyar etimológiai nagyszótár. Budapest: Arcanum Adatbázis. 2001. = Arcanum DVD Könyvtár, 2. ISBN 9639374121  
  2. http://annwn.vndv.com/totemcrow.html

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Wiktionary-logo-hu.png
Keress rá a varjú címszóra a Wikiszótárban!