Vardzia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vardzia
Alapítás12. század
Ország Grúzia
Tszf. magasság1300 m
Elhelyezkedése
Vardzia (Grúzia)
Vardzia
Vardzia
Pozíció Grúzia térképén
é. sz. 41° 22′ 51″, k. h. 43° 17′ 02″Koordináták: é. sz. 41° 22′ 51″, k. h. 43° 17′ 02″
A Wikimédia Commons tartalmaz Vardzia témájú médiaállományokat.

Vardzia (grúz nyelven ვარძია) barlangváros és barlangkolostor Grúzia déli részén a Szamche-Dzsavaheti régióban, a Kura folyó bal partján. 1993 óta szerepel a világörökségi javaslati listán.

Története[szerkesztés]

A 12. században III. György grúz király rendeletére kezdték kialakítani az Eruseti-hegy 500 méter magas sziklafalába. A törökök és perzsák elleni határvidéki erődítményt leánya, I. Tamar uralkodása alatt fejezték be, és ekkor épült az Elszenderülés temploma is. A mélyebb barlangokat alagutak, lépcsők, teraszok, hosszú folyosók kötötték össze. A hét emelet eredetileg 3000 barlanglakása 50 000 embernek biztosított lakhelyet. Minden egyes lakás három helyiségből állt. 1193 és 1195 között a szeldzsuk–grúz katonai konfliktus idején Tamar királynő és kísérete Vardziában élt. A városban működött kincstár, templom, könyvtár. Pékségek látták el kenyérrel a lakosságot. A fürdőmedencékbe kerámiacsöveken vezették a vizet.

1283-ban földrengés okozott beomlásokat. Mára csak 750 helyiség maradt meg 900 m² területen. Vardzia legfontosabb látnivalója az Elszenderülés temploma. A dongaboltozatú nagytermét színes falfestmények, többek között III. György és Tamar freskói díszítik.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Isolda Tschitschinadse: Die Malerei von Wardsia. In: Georgica. Bd. 12 (1989), S. 77–78
  • K. N. Melitaurii: Vardzia. Sabchota Sakartvelo, Tbilisi 1963
  • Givi Gaprindashvili: Vardzia: History, architecture, wall painting, applied arts. Aurora Art, Leningrad, 1975

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Wardsia című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Commons:Category:Vardzia
A Wikimédia Commons tartalmaz Vardzia témájú médiaállományokat.