Vanicsek Zoltán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vanicsek Zoltán
Vanicsek Zoltán a Dorog játékosaként
Vanicsek Zoltán a Dorog játékosaként
Személyes adatok
Születési dátum1971március 3. (53 éves)
Születési helyBudapest, Magyarország
Állampolgárságmagyar
BecenévVanília
Posztközéppályás
Junior klubok
IdőszakKlub
?–1989Magyar 1957-2000 Ferencvárosi TC
Felnőtt klubok1
IdőszakKlubMérk.(Gól)
1989–1995Magyar 1957-2000 Ferencvárosi TC24(1)
  Magyar 1957-2000 Budafoki MTE
  Magyar 1957-2000 Honvéd Hargita
1995–1998Magyar 1957-2000 Dorogi SE55(16)
1998–2002Magyar 1957-2000 Zsámbéki SK?(?)
?–2006Magyar 1957-2000 Bicskei TC
2006–Magyar 1957-2000 Zsámbéki SK
Válogatottság
1988Magyarország Magyarország U17
1991Magyarország Olimpiai válogatott
1 A felnőtt klubokban játszott mérkőzések és gólok csak a bajnoki mérkőzések adatait tartalmazzák.
A Wikimédia Commons tartalmaz Vanicsek Zoltán témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Vanicsek Zoltán (Budapest, 1971. március 3. –) labdarúgó, középpályás, edző. Utánpótlás válogatott és olimpiai válogatott játékos.

Pályafutása[szerkesztés]

Játékosként[szerkesztés]

A Ferencvárosi TC saját nevelésű játékosa, aki 1989-ben mutatkozott be a felnőtt csapatban. Első NB. I-es mérkőzését 1990-ben játszotta. A fővárosi zöld-fehérekkel országos szinten mindent megnyert. A Fradiban a Nyilasi Tibor nevével fémjelzett időszakban szerepelt. 1992-ben bajnoki címet nyert, egymást követő három évben pedig Magyar Kupa-győztes, két alkalommal pedig Szuper Kupa-győztes.

További sikeres pályafutását nagyban negatív irányban befolyásolta az 1994-es Magyar Kupa-döntőt követő rendbontás és az abból kirobbanó botrány a Bozsik József Stadionban. A győztes mérkőzés után a diadalittas ferencvárosi szurkolók a pályára özönlöttek ünnepelni kedvenceiket, ám a mérkőzés biztosítására kivezényelt karhatalmi erők lovasrendőrei túlzott szigorral és teljesen feleslegesen a drukkerekre rontottak. A játéktéren kialakult hatalmas csetepatéba a ferencvárosi játékosok és a szakmai stáb is belekeveredett, noha valamennyien elsősorban a saját épségüket és a védtelen szurkolókat igyekeztek megvédeni. [1][halott link] Pintér Sándor, országos rendőrkapitány a rendőrök védelmére kelt és jogszerűnek ítélte a szigorú rendőri beavatkozást. Számos drukkert és sportolót is előállítottak, köztük magát, a vezetőedző Nyilasit, a játékosok közül pedig Telek Andrást, Simon Tibort és Vanicseket is. [2] A történtek után egyre inkább mellőzött lett és a pálya helyett sokkal inkább a rendőrségen és a bíróságon kellett megfordulnia.

1995 nyarán az NB III-as Dorogi SE csapatához igazolt. A dorogiak éppen csak ki tudták harcolni a bennmaradást, a következő évadban azonban gyakorlatilag változatlan játékosállománnyal Vanicsek vezérletével bajnokesélyessé léptek elő. A kitűnő képességű, jó felépítésű és rutinos játékos hamar beilleszkedett az új egyesületébe. Mindvégig nagy ellenlábasai voltak a bajnokságot nyert Gázszer FC-nek, akik ellen 4 pontot is szereztek. Agárdon az utolsó percben bekapott góllal csúszott ki a kezükből a győzelem, a dorogi visszavágón azonban magabiztosan győztek, ráadásul Vanicsek káprázatos harmadik gólja már-már megalázó volt a bajnokcsapat számára. Egy lendületes támadást követően a teljes vendégvédelmet hidegvérrel elfektette a 16-oson belül, s amikor már mindenki verve volt, hanyag eleganciával a hálóba juttatta a labdát. Az 1996-1997-es évadban magabiztosan nyerték a bajnokságot. Mindvégig kitűnően játszott, ám egy fegyelmezetlenség miatt derékba tört az újfent felfelé ívelő karrierje. A tavaszi szezon közepén a Komárom elleni fontos idegenbeli rangadóra készültek és a csapat a teljes hétvégét együtt töltötte, de a mérkőzés előtti éjszakán a szigorúan előírt 10 órai takarodót két társával felelőtlenül megszegték. Ezért az akkori edzője, Honti József mindhármuk játékát felfüggesztette és a hátralévő bajnoki meccseken, valamint az osztályozó két mérkőzésén már nem léphettek pályára. A bajnokság végén maradni akart Dorogon és Honti edző sem kívánta végleg száműzni, viszont az eltiltás utáni motiválatlanság és a több hónapos kihagyás miatt meglehetősen alul edzetté vált. Ezért a vezetőedző a csapatba állítás feltételeként szabta a megfelelő kondíció visszaszerzését. Az NB. I/B-be került dorogi csapatba csak esetenként és csereként jutott szóhoz. Eredeti önmagát azonban már nem tudta utolérni, ráadásul

1998-ban a klub háza táján bekövetkezett jelentős változások miatt nem is számított játékára az új tréner, Sarlós András. A leköszönt Honti edző javaslatára - aki menet közben a közeli zsámbéki csapat felett is bábáskodott - a harmadosztályú Zsámbékra igazolt. A zsámbéki csapatban vezéregyénné vált és 2000-ben helyi sporttörténelmet írtak, miután az NB II-be jutottak, majd sikerült meg is kapaszkodniuk a magasabb osztályban. Menet közben Zsámbékon több egykori játékostársával lett újra csapattárs. Dorogról Izeli József és Bodó László, valamint az edző Honti József személyében, sőt, egykori ferencvárosi társával, Nagy Zsolttal is. A dorogi klubbal és a szurkolókkal mindvégig jó kapcsolatban maradt és menet közben többször is szóba került a visszatérése a bányászvárosi piros-feketékhez, de erre már többet nem került sor. Több éves zsámbéki szereplését követően levezetésként alsóbb osztályban játszott, majd bejezte az aktív játékos pályafutását.[1][2]

Edzőként[szerkesztés]

Az aktív játéktól való visszavonulását követően edzői képesítést szerzett, s jelenleg mint fiatal edző vezeti alsóbb osztályú csapatok tréningjét.

Sikerei, díjai[szerkesztés]

Ferencváros[szerkesztés]

  • Bajnoki cím (1992)
  • Bajnoki ezüstérmes (1991)
  • Bajnoki bronzérmes (1993)
  • Háromszoros Magyar Kupa-győztes (1992, 1993, 1994)
  • Kétszeres Szuper Kupa-győztes (1993, 1994)

Dorog[szerkesztés]

  • NB III-as bajnoki cím - NB. I/B-be jutás (1997)
  • Háromszoros Magyar Kupa Megyei Kupa-győztes (1995, 1996, 1997)

Zsámbék[szerkesztés]

  • NB III-as bajnoki cím (2000)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. DTU-Hírek: 1997. 1-10. sz.
  2. Jó szerencsét! Dorogi futball info: I/8-10. sz.

Források[szerkesztés]