Vang Tu-lu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vang Tulu
SzületettVang Paohsziang
1909.
Peking  Kína
Elhunyt1977.
Shandong  Kína
Állampolgárságakínai
Nemzetiségekínai
Foglalkozásavuhszia regényíró
KitüntetéseiHugo-díj a legjobb forgatókönyvnek (2001)

SablonWikidataSegítség

Vang Paohsziang (hagyományos kínai: 王葆祥; 1909–1977), írói nevén Vang Tulu (hagyományos kínai: 王度盧) kínai vuhszia stílusú regényíró.

Legismertebb a Tigris és sárkány című művéről, melyből 2000-ben Ang Lee rendezésében a nagy sikerű Tigris és sárkány mozifilm változat készült.

Élete[szerkesztés]

Vang Tulu 1909-ben született egy szegény mandzsu családban Pekingben. Mielőtt író lett, szerkesztőként dolgozott egy újságnál és hivatalnokként a kereskedelmi szövetségben. Átélte Új Kulturális Mozgalom eseményeit és a május 4-ei kulturális forradalmat és az 1930-as években kezdett regényeket írni. Legtöbb korai műve detektívregény és krimi volt.

Qingdao-ba költözése után kezdett vuhszia regényeket írni, 1938 és 1949 között tizenhat vuhszia regényt írt meg. A kínai polgárháború után Vang felhagyott az írással és iskolai tanár lett. Farmon végzett kényszermunkára ítélték a kulturális forradalom idején, majd 1977-ben betegség miatt halt meg. Élete során 30 regényt írt.

Munkái[szerkesztés]

Vang a vuhszia stílusú romantikus regényeiről legismertebb, melyek gyakran végződnek tragikus befejezéssel, csakúgy, mint társadalmi-romantikus regényei. Vang tekintik a modern vuhszia stílus úttörőjének olyan írók mellett, mint Csin Jong és Liang Jüseng. Vang helyet biztosított magának a tíz legnagyobb író között a műfajban, valamint egyike az Északi iskola négy legnagyobb írójának Li Soumin, Kung Pajjü és Cseng Csengjin mellett.[1]

A Crane-Iron sorozat[szerkesztés]

Vang emlékezetes műve az ötrészes epikus vuhszia stílusú romantikus sorozata, melyet Crane-Iron sorozatnak (Crane-Iron Pentalogy, 鶴鐵系列) szoktak nevezni. Vang a regényt 1938 és 1942 között írta. A sorozat négy generáció juhszia, vagyis kínai vándorló lovag történetét meséli el. Az öt rész:

  1. He Jing Kun Lun (鶴驚崑崙, A daru megijeszti Kun Lun-t)
  2. Bao Jian Jin Chai (寶劍金釵, Értékes kard, arany hajtű)
  3. Jian Qi Zhu Guang (劍氣珠光, A kard ereje, a gyöngy fénye)
  4. Wo Hu Cang Long (臥虎藏龍, Guggoló tigris, rejtőző sárkány)
  5. Tie Qi Yin Ping (鐵騎銀瓶, Vas lovag, ezüst váza)

A regénynek angol fordítása nem létezik.[2] 2002-ben jelent meg az Andy Seto által rajzolt képregényváltozat Tigris és sárkány címmel, mely kínai[3] és angol nyelven[4] is forgalomba került.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 'Author of Crouching Tiger, Hidden Dragon - Wang Dulu' (angol nyelven). kaleidoscope.cultural-china.com. [2010. augusztus 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 17.)
  2. 2009-es információ
  3. 'Crouching Tiger, Hidden Dragon Crane - Iron Pentalogy' (angol nyelven). michelleyeoh.info. (Hozzáférés: 2010. augusztus 17.)
  4. 'Crouching Tiger Hidden Dragon (2002)' (angol nyelven). comicbookdb.com. [2012. november 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. augusztus 17.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Wang Dulu című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]