Vang Si-fu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vang Si-fu
Élete
Születettkb. 1250.
Khanbaliq, Jüan-dinasztia
Elhunyt1337.
Nemzetiségkínai
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)dráma
Alkotói éveiJüan-kor (13-14. század)
Fontosabb műveiA nyugati szoba

Vang Si-fu (pinjin: Wang Shifu; kb. 12501337) a legjelentősebb drámaíró volt a kínai színjáték virágkorában, a Jüan-korban.

Vang nevéhez 14 színdarabot kötnek, de ebből csak három maradt fenn. A legfontosabb közülük a Nyugati szoba (Hszi hsziang csi) című szerelmes darab, amelyet sokan a korszak legjobb „északi drámájának” tartanak, s amely – különböző feldolgozásokban – máig igen népszerű. A darab az akkoriban elterjedt ca-csü formában íródott, nagyrészt annak hagyományait követi, de a szokásos zajunél ötször hosszabb, és néhány jellemzőben eltér attól. Például áriákat nem csak a főszereplő énekel, hanem a többi fontosabb szereplő is.

A Nyugati szoba alapötlete a „Jing-jing története” (Jingjing csuan) című Tang-kori csüen-csi elbeszélésből származik, amelynek szerzője Jüan Csen. Vang darabjában azonban – a szomorú végű elbeszéléstől eltérően – a szerelmesek együtt maradnak, és boldogan élnek, amíg meg nem halnak. A darab a keletkezése óta számos feldolgozást megért, és az egyik legismertebb kínai szerelmes történet lett.

Magyarul[szerkesztés]

  • A nyugati szoba. Dráma; ford., utószó Tőkei Ferenc, versford. Károlyi Amy, jegyz. Csongor Barnabás; Európa, Bp., 1960

Források[szerkesztés]

  • Ma-Huang 1992: Ma Csi-kao 马积高 - Huang Csün 黄钧: Csung-kuo ku-taj ven-hszüe-si 中国古代文学史 (A klasszikus kínai irodalom története) I-III. Hunan Ven-ji Csu-pan-sö 湖南文艺出版社, 1992. ISBN 7-5404-0917-7
  • Tőkei 1960: Tőkei Ferenc: „Utószó” [A nyugati szobához]. In: Vang Si-fu: A nyugati szoba. Kínaiból fordította és az utószót írta: Tőkei Ferenc, jegyz. Csongor Barnabás, verseket fordította: Károlyi Amy. Budapest, Európa Könyvkiadó 1960. 241-249.
  • Tőkei–Miklós 1960: Tőkei Ferenc  Miklós Pál: A kínai irodalom rövid története. Budapest, Gondolat Kiadó, 1960.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]