Valódi fogolybogyó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Valódi fogolybogyó
Hajtása
Hajtása
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Csoport: Asteridae
Csoport: Euasterids I
Rend: Tárnicsvirágúak (Gentianales)
Család: Buzérfélék (Rubiaceae)
Alcsalád: Buzérformák (Rubioideae)
Nemzetség: Fogolybogyók (Morindeae-Mitchella)
Alnemzetség: Mitchella
Fajcsoport: Mitchella
Faj: M. repens
Tudományos név
Mitchella repens
L.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Valódi fogolybogyó témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Valódi fogolybogyó témájú médiaállományokat és Valódi fogolybogyó témájú kategóriát.

A valódi fogolybogyó (latinul Mitchella repens),[1][2][3][4] más néven indiánszőlő, buzérrepkény, vagy ikerrepkény a fogolybogyók legismertebb faja. A buzérfélék (Rubiaceae) családjába tartozó örökzöld törpecserje.

Elterjedése[szerkesztés]

Észak-Amerikában és Japánban is őshonos.

Köznyelvben elterjedt nevek[szerkesztés]

Fogolybogyó (vagy fogolybogyós gyümölcs), indiánszőlő, vagy indiánasszony szőlő (vagy indián asszony bogyósgyümölcs), két szemű bogyó, futó róka. A magyar köznyelvben a valódi fogolybogyó elterjedtebben használt nevei: fogolybogyó, buzérrepkény, ikerrepkény.

Hajtása, habitusa[szerkesztés]

fogolybogyó (Mitchella repens)
fogolybogyó (Mitchella repens)

Ez az örökzöld növény kúszik a talajon, de nem kapaszkodó növény. Szőlő-szerű és 15–30 cm magasságot is elér a növekedésekor. A sötét örökzöld levelei egymással szemben állnak. Leveleinek formája a tojásdad alakútól a szív alakúig terjed halvány sárga középső erezettel. A levélnyelek rövidek. Járulékos gyökerek nőnek a belső nóduszokban, és hajtásaival laza szőnyeget alkot a talajon. Őshonos élőhelyén az erdők talaj-közeli vegetációjának részét képezi.

Virága[szerkesztés]

virágzás, még zárt szirmok
virágzás, még zárt szirmok

A fehér négy szirmú virágok párosával ülnek a levelek hónaljban. Egy közös csészéből fakadnak és finom szőrszálak borítják. Minden virágban egy bibe és négy porzószál található. A virágok kétalakúak: egyik virágban van egy hosszú bibe és egy rövid porzó (a csapos), a másikban egy rövid bibe és hosszú porzószál (a szegély). A virágoknak ez a kétalakúsága akadályozza meg az önbeporzást.

Termése[szerkesztés]

Termés
Termés

Az ikervirág a biztosíték arra, hogy a két virág valamelyikéből termés szülessen. A bogyókon maradt két fényes, piros folt jelzi e folyamat maradványait. A piros bogyó ehető, de íztelen, vagy enyhe télizöld ízű (édeskés, mentás), és enyhén emlékeztet az áfonya ízére (amellyel viszont nincs szoros rokonságban). Minden bogyó 8 magot tartalmaz. A gyümölcs júliustól októberig érik. Termése részét képezi több madárfaj táplálékának is, mint például: galléros császármadár, hegyesfarkú fajd, virginiai fogasfürj, prérityúkok. Valamint a vörös róka, a mosómedve és a fehérfarkú szarvas is előszeretettel fogyasztja.

Terjedése[szerkesztés]

A leggyakoribb terjedési módszere, hogy gyökerei részekre válnak szét és a növény vegetatív úton tovább terjed.

Egyéb fogolybogyó fajok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Peterson, Roger Tory, and McKenny, Margaret. A Field Guide to Wildflowers of Northeastern and North-central North America. ISBN 0-395-91172-9 
  2. MacKenzie, David, S. Perennial Ground Covers. ISBN 0-88192-557-8 
  3. Hutchens, Alma R. Indian Herbalogy of North America. ISBN 0-87773-639-1 
  4. Hall, Joan Houston. Dictionary of American Regional English. Harvard University Press, 47. o. (2002). ISBN 0-674-00884-7. Hozzáférés ideje: 2007. november 16. 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Mitchella repens című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]