Való Világ

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Való Világ
Műfajvalóságshow

Műsorvezető
Főcím
  • ValóVilág (Koós Réka és a Crystal, 1. évad)
  • ValóVilág (Tunyogi Orsi, Majka 2. évad)
  • VV3 (Shane 54 és a Crystal, 3. évad)
  • Üdvözöl a Való Világ (Ádok Zoli és Tóth Gabi, 4-9. évad)
  • Pörög az élet (Lotfi Begi feat. Binhky és Manuel, 10. évad)
  • VégefőcímItt a lét a tét

    Formátum1080i (HD) 16:9
    SzlogenItt a lét a tét!
    Ország Magyarország
    Nyelvmagyar
    Évadok11
    Epizódok1302
    Gyártás
    ProducerKónya Gergely (6, 8, 10),Nyári Gábor (7, 9),Szabó Csaba (11)
    VágóSándorfi Tibor
    Forgatási helyszínNagytétényi út 29. Budapest,  Magyarország
    OperatőrDurkó Ádám
    Részenkénti játékidő60-120 perc
    GyártóPaprika Studios
    Sugárzás
    Eredeti adó
  • (1–5. évad)
  • (6–10. évad)
  • (11.évad)
  • (12. évad-)
  • Eredeti sugárzás kezdete2002. szeptember 11.
    Státusz12. évad hamarosan
    KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott Összefoglaló és Párbaj Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott BeleValóVilág
    Kronológia
    Kapcsolódó műsorBeleValóVilág
    További információk
    A Wikimédia Commons tartalmaz Való Világ témájú médiaállományokat.
    SablonWikidataSegítség

    A Való Világ magyarországi beköltözős valóságshow-sorozat, melyet az RTL, majd 2014-től 2023-ig az RTL Kettő vetítette, 2024-től a Cool TV, a korábbi évadok ismétléseit pedig az RTL Három csatornán adták le.

    Szériák[szerkesztés]

    Az első és a második szériában

    A casting után a zsűri továbbjuttat 30 (első széria); 36 (második széria) embert, akiket a nézők beszavazó show-k keretein belül juttathatnak be a Villába telefon és SMS segítségével. Minden beszavazó show-n három vállalkozó kedvű vesz részt, de közülük természetesen csak egy kerülhet játékba. A második szériában volt egy tizenharmadik, vigaszágas beszavazó. Ha a Villában kialakult az összlétszám (ami szériánként változó), kezdődhet a kiszavazás. Először is egy kiválasztás, amikor is a villalakóknak ki kell választaniuk egy társukat, akit kint szeretnének tudni. A kiválasztott az első szériában egy, a második szériától kezdve még két játékostársára ráköti a zöld kendőt, akikkel párbajozni szeretne. Ez a kihívás. Ezek után az első szériában a "kiválasztott" és a "kihívott" megy párbajra, a második szériától pedig a nézőknek arra a párbajozó-jelöltre kell a legtöbb voksot küldeni, akit meg szeretnének mérkőztetni a kiválasztottal. Akire a legkevesebb szavazat jön, biztosan benn marad. A két kieső-jelölt tehát a kiválasztott és a (legtöbb voksot kapott) kihívott lesz. Ők párbajon vesznek részt, melyen a szerényebb szavazattal rendelkező játékos búcsúzik. A nyertes párbajozó visszamehet a Villába, és védettséget élvezve a következő kiválasztáson egy villalakó sem szavazhat rá.

    A harmadik szériában

    A harmadik széria menete annyiban tért el elődeiétől, hogy szilveszterkor szerelmes párok vetélkedtek a beszavazó show-ban (így jutott be Szilvi és Frenki).

    Akit a castingon nem juttatott tovább a zsűri, az licitálhatott. A három legtöbb pénzt ajánló személy is beszavazó show-n vett részt, majd a nézők döntötték el, ki menjen a Villába (Jenny).

    A negyedik szériában

    A negyedik szériában annyi újítás volt, hogy a beszavazó showban egy adott karaktertípusból vesznek részt hárman, köztük a testvérek és a házaspárok, akik ketten költöztek be. Végül egy szavazási anomália folytán a tervezett 14 helyett 15-en kerültek be, illetve egy kizárás is volt, aki helyett vigaszágon mást szavaztak be, két játékos pedig feladta a versenyt.

    A kihíváson újra csak egy embert hív ki a kiválasztott az első szériához hasonlóan.

    Az ötödik szériában

    Az ötödik Való Világ szériához nemcsak a Villát alakították át, hanem elkészült egy új épület is. Az Aréna a játékban kéthetente zajló Megmérettetés helyszíne. Ebben az évadban a Párbaj elleni védettséget immáron a Megmérettetés során szerzi meg a játékos. A VV5 szeptember 12-én kezdődött, az augusztusi kezdés helyett. 48 villa lakó jelölt került be a beszavazó műsorokba, ahonnan a 14 kategória győztese jutott be a villába, úgy hogy a játék elején a nézők két játékost kiszavaztak, és helyükre két másik játékost küldtek.[1]

    A hatodik szériában

    A hatodik évad beszavazóshow nélkül kezdődött, valamint változott a szavazás menete is. Hat lakó kezdte el a villalétet és naponta érkezett új játékos, míg végül elérték a 11 fős létszámot. Ekkor elhagyja az a versenyző a villát, aki a széria elején indított szimpátia-szavazáson a legkevesebb szavazatot kapta. Helyére jön két új versenyző, így lesz 12 a létszám. A szavazás alapját immáron nem az SMS-ek, hanem egy okostelefonra fejlesztett alkalmazáson keresztül leadott – díjmentes – voksok adják.

    A hetedik szériában

    A hetedik évad beszavazóshow nélkül kezdődött. Hat lakó kezdte el a villalétet és naponta érkezett új játékos, míg végül elérték a 12 fős létszámot. Ekkor egy újabb villalakó érkezik, és egy meglévő távozik; az, aki az évad elejétől elindult szimpátia-szavazáson a legkevesebb szavazatot kapta. A szavazás alapját továbbra is egy okostelefonra fejlesztett alkalmazáson keresztül leadott – díjmentes – voksok adják. Ebben az évadban újításként szuperképességeket is kaptak a lakók. A 7. évad fináléjának a végén utalást kaptunk a 8. évad indulására.[2]

    A nyolcadik szériában

    A nyolcadik évad beszavazóshow nélkül kezdődött. Nyolc lakó kezdte el a villalétet és naponta érkezett új játékos, míg végül elérték a 13 fős létszámot. Az utolsó beköltözésnél ketten költöztek be egyszerre. Később egy újabb villalakó érkezik, és egy meglévő távozik; az, aki a korábban elindult szimpátia-szavazáson a legkevesebb szavazatot kapta. A szavazás itt még a honlapon készült, az első kihívástól kezdve viszont a szavazás alapját ismét egy okostelefonra fejlesztett alkalmazáson keresztül leadott – díjmentes – voksok adják. Ebben az évadban újításként megvásárolták a Big Brother licencét, így a két műsor arculata lett keverve. A játékmenet szempontjából maradtak a Való Világ alapjai.

    A kilencedik szériában

    A kilencedik évad beszavazóshow nélkül kezdődött. Hét játékos kezdte el a villalétet, és naponta érkezett új játékos, míg végül elérték a 12 fős létszámot.

    A tizedik szériában

    A tizedik évad az előző évadokhoz hasonlóan beszavazóshow nélkül kezdődött. Hét játékos kezdte el a villalétet, és naponta érkezett új játékos, míg végül egy csere után elérték a 13 fős létszámot. A szerkesztők a műsor tizedik évadát figyelembe véve új arculattal ruházták fel a műsort. Megújult a műsor logója, amelyben az első évadtól használt szívritmus szimbólum (utalva a műsor rövidítésére: VV) mögötti tér ezúttal kék lett, sárgával (a Belevalóban rózsaszín) pedig egy római tízes (X) szerepel a jubileumi évadra tekintettel. Emellett megújult a műsor főcímdala is, melyet Binkhy és Manuel énekelnek. Zenei alapját Lotfi Begi, Nagy Dávid és Szabó Zé szerezte, míg a szöveget Manuel és Molnár Tamás írta. A villalakók először telefonokat kaptak a villába, amelyeken csak fotózásra és videózásra használtak, valamint ezen keresztül kaptak üzeneteket. A rögzített képeket és videókat az Instagram oldalukon tették közzé a szerkesztők. Az RTL Most+ felületén az eddigi évadokhoz képest most először egy új kísérőműsort forgattak, melynek címe Jöttem, láttam, buktam volt. Ebben a műsorban hétről-hétre exkluzív tartalmakat mutatnak be a kiesett villalakókról, valamint a nézők betekintést nyerhetnek a magánéletükbe.

    A tizenegyedik szériában

    A tizenegyedik évadban az első beköltöző show-n 8 játékos kezdte el a villalétet, a naponta érkezett új játékosokkal az első hét végére elérték a 13 fős létszámot, majd egy előző napon indított unszimpátia szavazással kiesett egyvalaki, és még aznap két új beköltöző is érkezett, így a tizenegyedik évad 14 fős maximális létszámmal indult. A főcímdal megmaradt a jubileumi tizedik évadból, minden grafikai arculatelem azonban megújult az új évadra. A villalakók ebben a szériában már beköltözéskor megkapták a tizedik évad újítását jelentő lebutított VV-s telefonjaikat, amiket folyamatosan használtak tartalomgyártásra. A tizenegyedik évadban játékba került a piros kendő, ami egy kivételes jogot biztosít a tulajdonosának: kiválasztás vagy kihívás esetén maga helyett mást küldhet párbajozni. Az évad legnagyobb újdonsága pedig az RTL+ https://www.rtlmost.hu/ online csatorna élő stream közvetítése, amin keresztül a nézők 0-24-ben figyelemmel követhették a villalakók életét.

    Évadáttekintés[szerkesztés]

    Széria Kezdet Finálé Adások Győztesek Műsorvezető Tévécsatorna Villa helyszín
    Való Világ 1 2002. szeptember 11. 2002. december 22. 102 Szabolcs (27)
    (Mészáros Szabolcs)
    Stohl András
    Czifra Noémi
    Kunigunda úti stúdió
    Való Világ 2 2003. január 1. 2003. június 1. 153 Laci (31)
    (Vitkó László)
    Való Világ 3 2003. december 28. 2004. június 4. 163 Milo (18)
    (Gyukin Milovan)
    Stohl András
    Lilu
    Való Világ 4 2010. november 20. 2011. május 8. 171 Alekosz (32)
    (Nagy Alekosz)
    Stohl András
    Sebestyén Balázs
    Lilu
    Nagytétényi úti stúdió
    Való Világ 5 2011. szeptember 12. 2012. február 26. 168 Attila (33)
    (Knapp Attila)
    Sebestyén Balázs
    Lilu
    Való Világ 6 2014. január 12. 2014. május 11. 120 Aurelio (23)
    (Caversaccio Aurelio Onorato)
    Istenes Bence
    Lilu
    Való Világ 7 2014. november 16. 2015. március 1. 106 Robin (26)
    (Mittly Dávid)
    Való Világ 8 2016. augusztus 27. 2016. december 11. 106 Soma (21)
    (Farkas Soma)
    Istenes Bence
    Nádai Anikó
    Való Világ 9 2018. november 4. 2019. február 17. 106 Zsuzsu (23)
    (Varga Zsuzsanna)
    Puskás Peti
    Nádai Anikó
    Való Világ 10 2020. november 14. 2021. február 27. 106 Vivi (21)
    (Szilágyi Vivien)
    Való Világ 11 2022. november 20. 2023. március 5. 106 Kriszti (23)
    (Karnics Kriszta)
    Puskás Peti
    Schumacher Vanda
    Nádai Anikó
    Való Világ 12 2024. nyár

    Kísérő műsorai[szerkesztés]

    BeleValóVilág[szerkesztés]

    Széria Kezdet Finálé Adások Műsorvezető Tévécsatorna
    Való Világ 1 2002. szeptember 30. 2002. december 20. 71 Mézes Csaba
    Czifra Noémi
    Való Világ 2 2003. január 6. 2003. május 30. 126 Majka
    VV Györgyi
    Való Világ 3 2004. január 2. 2004. június 3. 133 Lilu
    Majka
    VV Györgyi
    Való Világ 4 2010. november 29. 2011. május 8. 160 Valkó Eszter
    Gáspár Győző
    Való Világ 5 2011. szeptember 19. 2012. február 26. 150 Nádai Anikó
    Rácz Béci
    Simon Olivér
    Való Világ 6 2014. február 2. 2014. május 10. 98 Csobot Adél
    Rácz Béci
    Való Világ 7 2014. november 17. 2015. február 28. 102 Baukó Éva
    Aurelio
    Való Világ 8 2016. augusztus 27. 2016. december 10. 106 Aurelio
    Gáspár Győző
    Való Világ 9 2018. november 4. 2019. február 17. 105 Baukó Éva
    Gáspár Győző
    Való Világ 10 2020. november 14. 2021. február 27. 106 Schumacher Vanda
    Gáspár Győző
    Való Világ 11 2022. november 20. 2023. március 5. 105 Schumacher Vanda
    Kamarás Norbert
    Balázs Mercédesz

    NekedValó[szerkesztés]

    Széria Kezdet Finálé Műsorvezető Tévécsatorna
    Való Világ 4 2010. november 20. 2011. május 8. Mádai Vivien
    Istenes Bence
    Való Világ 5 2011. szeptember 12. 2012. február 26. Rácz Gigi
    Istenes Bence

    Készítése[szerkesztés]

    A show nézettsége[szerkesztés]

    A műsor Magyarország legnézettebb reality-jévé nőtte ki magát az évek során. A Való Világ 1 és a konkurens Big Brother 1 párhuzamosan futott a képernyőn egyazon műsoridőben. A VV első szériája 1,5 milliós nézettségével még csak szorongatta a Nagy Testvért. A nagy áttörést a Való Világ 2 jelentette, mely 1,75 millió nézőjével „kiütötte” a BB2-t. A hatalmas sikerre való tekintettel az RTL Klub elindította első magyar fejlesztésű valóságshow-jának harmadik sorozatát, a Való Világ 3-at, amely abszolút siker volt 2 millió nézővel naponta. 2010-ben, 6 évvel a Való Világ harmadik szériája után az RTL Klub ismét műsorára tűzte a produkciót. A kezdeti nehézségek után a műsor végül beváltotta a nézettséghez fűzött reményeket, a finálét 2,3 millióan követték. Kevesebb, mint fél évvel a 4. széria fináléja után a csatorna elindította a Való Világ ötödik szériáját, amely szintén jó nézettséggel szolgált az RTL Klubnak: a finálét 1,5 millióan nézték. A VV6 már az RTL II-n volt látható, amely felülmúlta a szerkesztők várakozását: 628 ezer nézővel rajtolt a teljes lakosságból, ami egy akkor még 52%-os lefedettségű kábeltévénel igen jónak számított, azonban ez nem maradt meg sokáig, a nézettség kissé visszaesett a műsor során. Nagy reménnyel indították el a VV7-et, azonban ez a széria szerényebb eredményeket ért el, 300-400 ezer néző kísérte figyelemmel a realityt, azonban a hatodik szériával szemben itt a nézettség növekedése volt megfigyelhető.[4]

    Díjak[szerkesztés]

    VV külföldön[szerkesztés]

    A ValóVilág magyarországi sikertörténete más országokban is megismétlődött. 2005 őszén indult el Csehországban és Szlovákiában a műsor helyi változata. Csehországban a Prima TV kezdte az első szériát augusztus 15-én, Szlovákiában pedig a JOJ TV szeptember 9-én. A műsor mindkét országban VyVolení címen futott, ami magyarul "Kiválasztott"-at jelent. A magyarországi reality-háború Csehországban és Szlovákiában is megismétlődött, mindkét országban párhuzamosan sugározták a Big Brother helyi változatait is. Viszont ezekben az országokban már az első szériánál eldőlt a verseny, a VV már az első hetekben olyan előnyre tett szert, hogy mindkét országban kiütötte a Big Brothert a főműsoridőből. A VyVoleni első szériájával mindkét országban nézettségi rekordokat döntöttek az azt sugárzó kisebb kereskedelmi televíziók. 2006 elején természetesen elindult a VV2 mindkét országban, a Big Brothert nem indították újra. Bár az első széria sikerét nem sikerült megismételni, de a műsor továbbra is a két csatorna történelmének legsikeresebb projektjének számít. Csehországban 2007 őszén indult a VV harmadik szériája a Prima TV-n, amelynek a VV 1 sikere után új tulajdonosa lett, a Magyarországon a Viasat3-at működtető MTG csoport. 2013-ban aztán újra műsorra tűzték a reality-t VyVolení 4 néven.

    ValóVilágtól a Big Brotherig[szerkesztés]

    A ValóVilágtól a Big Brotherig 8 részes best of sorozat, mely minden egyes szériának a legjobb jeleneteit mutatta be. A sorozat 2016. december 12-én kezdődött, és minden hétfő este vetítették.

    Jegyzetek[szerkesztés]

    1. Nem lesz védettsége a párbajhősöknek (magyar nyelven). RTL klub, 2011. szeptember 8. [2012. április 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. november 2.)
    2. Archivált másolat. [2015. március 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. március 3.)
    3. Nyolcszázmillióba kerültek AlekoszékNépszabadság, 2011. június 11.
    4. Egyre többen nézik a Való világot (magyar nyelven) (html). Index, 2010. december 29. (Hozzáférés: 2011. május 8.)

    További információk[szerkesztés]