Vakság (regény)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Robin Cook - Vakság
SzerzőRobin Cook
Eredeti címBlindsight
OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvmagyar
Műfajkrimi
SorozatJack Stapleton and Laurie Montgomery
ElőzőÉletjel
KövetkezőHaláltusa
Kiadás
KiadóI.P.C. Könyvek Kft.
Kiadás dátuma1992
FordítóSinka Erika
Média típusakönyv
Oldalak száma400
ISBNISBN 963-635-305-0
SablonWikidataSegítség

A Vakság Robin Cook 1992-ben, eredetileg[1] angol nyelven megírt orvosi regénye.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Laurie Montgomery ötödik hónapja dolgozik segédkórboncnokként a New York-i városi Igazságügyi Kórbonctani Intézetben. Úgy érzi, hogy egyre jobban belejön a munkájába, és kezdi megkedvelni az intézetet.

Az egyik nap azonban egy férfit hoznak be, aki drogtúladagolásban halt meg. A lány nyomozni kezd, és kiderül, a fiatalember sikeres volt, jól kereső állással rendelkezett, és barátai sem tudtak arról, hogy drogozott volna. Laurie-nak feltűnik az is, hogy a fiatal a vénájába injekciózta a kokaint, miközben ezt a fajta drogot inkább felszippantják. Erről az esetről feltörnek emlékképei bátyjáról, aki még gyermekkorában lőtte túl magát az akkor divatos heroin-kokain kombinációval, s melyet ő megakadályozhatott volna, de nem szólt a szüleinek az üres fecskendők láttán.

A proszektúrára új nyomozó érkezik, Lou Soldano, aki igazi Columbo-stílusú rendőr, szétszórt, indulatos, teszetosza, de profi nyomozó. Megpróbálja vacsorára hívni a nőt, de az már elígérkezett Jordan Scheffieldnek, egy gazdag, nagyképű szemorvosnak.

Közben egyre érkeznek a boncolásra a fiatal, sikeres, túladagolt hullák, és Laurie nyomozni kezd. A főnöke többször lehordja, mivel a befolyásos rokonok egyik esetben sem szeretnék, ha kiderülne családtagjukról, hogy a drog miatt haltak meg.

A maffia eközben egymásnak esik, és az indulatok robbanásig feszülnek. Az egyik keresztapa, Cerrino emberei, Tony Ruggeiro és Angelo Facciolo járják a várost, és a főnökük ellen végrehajtott merénylet részvevőit bosszulják meg. Emellett sok gazdag embert is megölnek, akiknek látszólag semmi közük a maffiához.

Laurie a fiatal áldozatok halálának körülményeit, Lou pedig a maffiagyilkosságokat kutatja, miközben a nyomozó eljut Jordanig; mindegyik gazdag áldozat a szemorvos betege volt.

Eközben a másik keresztapa, Vinnie Dominick, és érdekköre zúgolódik, sehogy sem tetszik nekik, hogy Cerrinóék sorra végzik ki az embereket; a média és a rendőrség nyomozása miatt számos üzletüket fel kellett függeszteniük.

Scheffield megoperálja Cerrino szemét, akinek a merényletkor savat öntöttek az arcába, és közben rájön, hogy mik voltak az előzményei a gyilkosságoknak. Mivel ő is érintett, ezért inkább nem mondja el senkinek.

Lou és Laurie is egymástól függetlenül rájönnek a gyilkosságok indítékaira: mindkét gyilkosság-szálat Cerrino irányította. Egyrészt a gazdag betegeket megöletve előrébb került a műtétre várók sorában, másrészt a droggal megölt áldozatok szemeit donorként fel lehetett használni, közte a saját szeméhez is.

Angelo és Tony elkapja Laurie-t és a nyomozót, mire Dominick és emberei közbelépnek, és lefegyverezik Cerrino-ékat. Visszaadják a nyomozó fegyverét, aki erősítést hív, így Dominick egyetlen konkurense nélkül szabadon folytathatja üzelmeit.

A kihallgatás során Angelót szembesítik az egyik áldozat körmei alatt talált DNS-mintával, aki a halála előtt még megkarmolta őt. Erre Angelo összeomlik, vallomást tesz, és Cerrino hosszú időre börtönbe vonul.

Lou és Laurie kapcsolata sínre kerül.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Magyarul[szerkesztés]

  • Vakság; ford. Sinka Erika; I. P. C. Könyvek, Bp., 1993 (I. P. C. könyvek)

Idézetek[szerkesztés]

Laurie sóhajtva visszaült az íróasztalához, és Loura nézett. – Nem is tudom, képes leszek-e feláldozni a becsületemet és az önállóságomat a politika oltárán.
- Szerintem dr. Washington nem is ezt kérte magától – jelentette ki Lou.
Laurie érezte, hogy elpirul. – Nem? Már elnézést, de én úgy vettem ki a szavaiból.
- Távol álljon tőlem, hogy beleszóljak a munkájába – kérdezte Lou –, de szerintem dr. Washington csupán azt szeretné, ha ön mindenekelőtt valamilyen természetes halálokot hangsúlyozna, ha talál ilyet egyáltalán, a többit meg rábízná az érdekeltekre. Valamely oknál fogva ez ebben az esetben fontosnak látszik. Nem más ez, mint a valóság meg a látszat szembeállítása.
- Hát maga aztán meglehetősen nagyvonalúan bánik a részletekkel – jegyezte meg Laurie.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Eredeti kiadás: Robin Cook: Blindsight, G. P. Putnam's Sons, New York, 1992, ISBN 0330327410
  2. Sinka Erika fordítása (Robin Cook: Vakság, I.P.C. Könyvek Kft., 2002, ISBN 9636353050)