Vaišelga litván nagyfejedelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vaišelga
Vaišelga ábrázolása a 16-17 sz.-i lavrasevi evangéliumban
Vaišelga ábrázolása a 16-17 sz.-i lavrasevi evangéliumban

A Litván Nagyfejedelemség nagyfejedelme
Uralkodási ideje
1264 1267
ElődjeTreniota
UtódjaSvarn
Életrajzi adatok
Született1223
Elhunyt1268
ÉdesapjaMindaugas
Testvére(i)
  • Ne
  • Rūklys
  • Rupeikis
A Wikimédia Commons tartalmaz Vaišelga témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Vaišelga vagy Vaišvilkas (†1268, december 9.) Litvánia nagyfejedelme 1264-67 között.

Élete[szerkesztés]

Vaišelga Litvánia első – és egyetlen megkoronázott – királyának, Mindaugasnak a fia volt. Fiatalkoráról semmit sem tudunk, először 1254-ben említik a források, amikor apja nevében szerződést kötött Danyiil halicsi királlyal. A szerződésben Halics elismerte a litván hódításokat a Navahrudak központú Fekete Ruténiában és megerősítésül Danyiil fia, Svarn feleségül vette Vaišelga húgát. Apja feltehetően kinevezte Navahrudak kormányzójává. A korábban pogány Vaišelga felvette az ortodox keresztény vallást és apjával ellentétben (aki csak politikai számításból keresztelkedett meg katolikusnak) annyira komolyan vette, hogy lemondott minden címéről, kormányzóságát átadta Danyiil másik fiának, Romannak és szerzetesnek állt egy polonnei kolostorban. Három évvel később, 1257-ben zarándoklatra indult a görögországi Athosz-hegyre, de a bulgáriai háború miatt vissza kellett fordulnia. Visszatérte után 10-12 társával a Nyeman-folyó mellett megalapította a Lavrasev-kolostort.

Vaišelga egy évig élt a kolostorban, amikor 1258-ban a tatárok és halicsi vazallusaik fosztogató támadást indítottak Litvánia ellen. Ezután visszatért a világi életbe, unokatestvérével, Tautvilas polocki herceggel közösen elfogták és megölték Roman Danyilovicsot és Vaišelga újra Navahrudak fejedelmévé vált.

A hagyomány szerint Vaišelga által alapított kolostor (Napoleon Orda képe)

1263-ban két összeesküvő főnemes, Treniota és Daumantas meggyilkolta a Mindaugas királyt és két kisebbik fiát, Vaišelga (feltehetően) féltestvéreit és Treniota megkaparintotta a trónt is. Vaišelga egy rövid időre Pinszkbe menekült, majd az ottani fejedelem és sógora, Svarn segítségével elfoglalta Fekete Ruténiát, majd elűzte fejedelemségéből Daumantast és 1264-ben sikerült megölniük Treniotát. Vaišelga lett a nagyfejedelem. Igyekezett jó kapcsolatokat fenntartani a Teuton és a Livóniai Lovagrendekkel. Utóbbival békét kötött és kereskedelmi kapcsolatot is kiépített velük. Litvánia többé nem támogatta a teutonok elleni nagy porosz felkelést. 1265-ben Svarnnal közösen betört Lengyelországba, hogy megbosszulja a lengyelek egy évvel korábbi fosztogatásait.

1267-ben Svarn javára lemondott a trónról és visszavonult szerzetesnek. A következő évben, miközben Vaszilkó volhíniai fejedelemnél vendégeskedett, Svarn fivére, Lev Danyilovics - aki dühös volt rá, mert neki semmit sem juttatott a hatalomból - rátámadt és megölte.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Войшелк című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vaišvilkas című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Lietuvių enciklopedija. Palemonas. Zenonas Ivinskis. Boston, Massachusetts. Lietuvių enciklopedijos leidykla. 1953–1966,
  • Охотникова В. И.: Повесть о псковском князе Довмонте
  • Simas Sužiedėlis, ed. (1970–1978). "Vaišvilkas". Encyclopedia Lituanica VI. Boston, Massachusetts
  • Rowell, S. C. (1994). Lithuania Ascending: A Pagan Empire Within East-Central Europe, 1295-1345. Cambridge Studies in Medieval Life and Thought: Fourth Series. Cambridge University Press. p. 149. ISBN 978-0-521-45011-9.
  • Kiaupa, Zigmantas; Jūratė Kiaupienė; Albinas Kunevičius (2000) [1995]. The History of Lithuania Before 1795 (English ed.). Vilnius: Lithuanian Institute of History. pp. 68–69. ISBN 9986-810-13-2.


Előző uralkodó:
Treniota
Litvánia nagyfejedelme
1264-1267
Következő uralkodó:
Svarn