Vadászkutyázás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A vadászkutyázás a kutyák erre a célra tenyésztett, és betanított egyedeinek használata a vadászat során. A vadászkutyák használata minden téren megkönnyíti a vadász dolgát. A vadászkutyák körében is több fajtáról beszélhetünk. (vizslák, szetterek, kopók, griffonok, vérebek, agarak, tacskók, terrierek...stb.)

A vadászat során különböző feladatokra világszerte különböző kutyákat használnak.

Az egyik felosztás aszerint történik, hogy milyen vadra vadászva használjuk.

  • Apróvadas
  • Nagyvadas

Illetve a vad elejtésének idejéhez viszonyítva

  • Lövés előtti
  • Lövés utáni

Vadászati feladatkörök alapján

  • Sebzett nagyvadat utánkereső vadászkutyák
  • Nagyvadas hajtó kutyák
  • Kotorékebek
  • Mindenes vizslák

Apróvad vadászata esetén a vizslák (angol és kontinentális fajták) jelzik a vadat (pl. vadmegállással), melyet a vadászkutya vezetője kitaposhat, azaz felrebbenthet, majd elejthet. Tipikusan a vad mozgása (szárnyast röptében vagy nyulat futtában) közben sörétes puskával.

A kereső és elhozó (apportírozó) vadászkutya feladata[szerkesztés]

E két feladatra külön fajtákat is tenyésztenek, illetve mindenes fajtákat is. A vadászkutya feladata két fő munkafolyamatra osztható.

Lövés előtti[szerkesztés]

Ilyenkor a kutya keres, majd ha megérezte a vad szagát és tudja, hol a forrása, akkor az úgynevezett ráhúzással közelíti meg a vadat, olyan óvatosan, hogy az föl ne reppenjen (nyúl esetében ne mozduljon be). Ha sikerült kellően közel érni a vadhoz akkor stabil állással kell jelezni annak jelenlétét. A vadat csak a kutya vezetője taposhatja ki!

Lövés utáni[szerkesztés]

Ha sikeresen megközelítettük a vadat és kitapostuk, akkor esélyünk nyílik elejtenünk azt. Ezután ismét a kutya kerül főszerepbe. Vad keléskor droppolnia kell (hasalni) majd parancsra a lőtt vadért kell mennie. A vad megtalálása után fel kell azt vennie, behozni és a vezetőjének ülve át kell adni.

Utánkereső vadászkutya feladata[szerkesztés]

Hajtókutya feladata[szerkesztés]

Kotorékeb feladata[szerkesztés]

Agarak feladata[szerkesztés]

Vizsgák vadászkutyák részére[szerkesztés]

VAV: Vadász Alkalmassági Vizsga (pl. vizslák részére, kotorékebeknek, utánkeresőknek, vaddisznó hajtókutyáknak) AV: Alap Vizsga ŐTV: Őszi Tenyész Vizsga KV: Képességvizsga, Mindenes Vizsla Vizsga, Vizi-Mezei Vizsga

Ha vadászkutyát akarunk tenyészteni[szerkesztés]

A vadászkutyát akarunk tenyészteni, és biztosítani akarjuk azt, hogy az utódokban jó vér folyjon akkor elengedhetetlen az, hogy mind a két szülőnek legyenek kiállítási eredményei, tenyészszemlével rendelkezzenek, és munkavizsgájuk is legyen. Ezen felül a rátermettségüket vadászatokon is bizonyítsák. Ha ezek megvannak, és biztosak vagyunk, abban, hogy jó helyre tudjuk eladni az utódokat akkor nyugodt szívvel vághatunk bele a tenyésztésbe!

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Heissler Julianna Amália: Kutyás vadászati módok Magyarországon a kezdetektől a XX. századig; Országos Agarász Egyesület, Mihályfa, 2020