VIII. Alfonz kasztíliai király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
VIII. Alfonz

Kasztíliai király
Uralkodási ideje
1158 1214
Elődje III. Sancho
Utódja I. Henrik
Életrajzi adatok
Uralkodóház House of Burgundy - Castile and León
Született 1155. november 11.
Soria
Elhunyt 1214. október 6. (58 évesen)
Gutierre-Muñoz
NyughelyeAbbey of Santa María la Real de Las Huelgas
Édesapja III. Sancho kasztíliai király
Édesanyja Navarrai Blanka
Házastársa Angliai Eleonóra
Gyermekei Berengária
Sancho
Sancha
Urraca
Blanka
Ferdinánd
Mafalda
Henrik
Konstancia
Eleonóra
Henrik
A Wikimédia Commons tartalmaz VIII. Alfonz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

VIII. (Nemes) Alfonz (Soria, 1155. november 11.Gutierre-Muñoz, 1214. október 5.), a Burgundiai-házból származó kasztíliai király III. Sancho kasztíliai király fia és VII. Alfonz kasztíliai és leóni király unokája. Édesanyja Navarrai Blanka, a Ximena–házból (más írásmódok szerint Jimena vagy Jiménez-házból) származó VI. (Újjáépítő) García pamplonai/navarrai királynak és első feleségének, Margarita de l'Aigle-nek a lánya.

Élete[szerkesztés]

Kiskorúságának egy része alatt nagybátyjának – apja öccsének – II. Ferdinánd leóni királynak a gyámsága alatt állt.

A mórok elleni harcban először súlyos kudarc érte: 1195-ben, Alarcósnál, az Almohád kalifa, Abú Júszuf Jakúb al-Manszúr nagy győzelmet aratott VIII. Alfonz felett. (Az Almohádok – akárcsak az Almorávidák – észak-afrikai, berber eredetű muzulmán dinasztia volt. Az Almohádok és az Almorávidák közel két évtizedes afrikai küzdelme 1147-re az előbbiek győzelmével ért véget. Ezután az Almohádok megszerezték az Almorávidáknak a Hispániai-félszigeten uralt birtokait is; 1172-re tulajdonképpen egész Andalúzia az Almohádok uralma alá került.)

Azonban 1212. július 16-án Las Navas de Tolosa mellett, a VIII. Alfonz vezette, keresztesek által támogatott kasztíliai-navarrai-aragón-portugál sereg döntő győzelmet aratott a Muhammad an-Nászir Almohád kalifa (spanyol krónikákban: „Miramamolín”, ami az amír al-muminín cím eltorzítása), az alarcósi győztes fia vezette mór sereg felett. A keresztény seregek fényes diadala ugyanis visszafordíthatatlanná tette a reconquista, azaz a hispán félszigetnek a móroktól való visszafoglalásának folyamatát. (A Kasztíliai Királyság és a Leóni Királyság elhűlt viszonya miatt VIII. Alfonz unokaöccse, IX. Alfonz leóni király – II. Ferdinánd király fia – nem vett részt az összecsapásban.)

VIII. Alfonz alapította meg – 1212-ben – az első spanyol egyetemet Palencia városában, és jelentős a királynak az országépítő tevékenysége.

Felesége a Plantagenêt-házból származó Eleonóra (1162 – 1214)[1] volt, II. Henrik angol király és Aquitániai Eleonóra lánya, I. (Oroszlánszívű) Richárd húga, I. (Földnélküli) János nővére.

Utóda a fia lett, I. Henrik (1204 – 1217), akinek bátyjai korán meghaltak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. MP, Vol. II, 1162, p. 218.

Források[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]


Előző uralkodó:
III. Sancho
Kasztília királya
11581214
Következő uralkodó:
I. Henrik